Eeki Mantere - Muusikko ja humoristi on poissa

Eeki Mantere 5.3.2007

Muusikko, viihdetaiteilija Eeki Mantere kuoli Jorvin sairaalassa Espoossa vappuaattona 30.4.2007. Erik Kristian Mantere syntyi Helsingissä 25. tammikuuta 1949.

Yksihuoltajaäitinsä kanssa ja välillä lastenkodissakin kasvanut Eeki lopetti koulut 16-vuotiaana. Monien muiden tapaan Eeki innostui Shadowsista ja bänditouhu vei mukanaan. Ensimmäinen hiukan nimeä saanut yhtye oli Beat Stones, joka on jäänyt aikakirjoihin ainakin siitä että sai aikaiseksi singlen Today Is My Bad-Lucks Day / V.I.P (His Master's Voice TJ 348) ja teki kuukauden keikkamatkan Puolaan.

70-luvun alussa Mantere soitti Arto Sotavallan Häkäpöntöksi ristityssä taustayhtyeessä. Samassa bändissä soitti myös urkuri Tapio Niemelä ja D-tuotannon toimesta bändin basistiksi värvättiin syksyllä 1972 Holle Holopainen. Erään sattuman kautta - Sotavallan auto rikkoutui eikä hän päässyt ajoissa keikalle - bändi alkoi kehitellä humoristista Show-ohjelmaa. Erääksi ohjelman hahmoksi kehiteltiin paljolti improvisoiden kesällä 1973 ulkomaalaisittain suomea ääntävä Viktor Kalborrek. Bändin humoristinen ohjelma alkoikin herättää huomiota ja pian he hylkäsivätkin Sotavallan ja päättivät jatkaa omillaan. Rumpaliksi vaihtui tässä vaiheessa Ykä Fonselius ja erään keikkamatkan aikana bändi ristittiin Hullujussiksi. Hullujussista ja Viktor Kalborrekista tuli Eeki Mantereen uran suuri menestys. Bändi nousi pikaisesti huippusuosituksi ja sen ensimmäistä levyä Hullujussi on myyty yli 70.000 kappaletta. Myös bändin toinen levy Bulvania sekä Viktor Kalborrekin nimissä julkaistu Con Amore menestyivät hienosti.

Takahuoneessa kampasin vesiletin taakse, tussilla meikit naamaan ja lopuksi vielä kauneuspilkku. Valkoinen sprigi löytyi kirpputorilta 15 markalla. Holle keksi, että nyt tulee Viktor Kalborrek!, Eeki muisteli vuonna 2000 Iltalehden haastattelussa Kalborrekin hahmon syntyhetkiä.

Viktor Kallborrek Hullujussin suosio päättyi melkein yhtä nopeasti kuin se oli alkanutkin. Kovan keikkatahdin uuvuttaman ideat alkoivat tylsistyä ja Niemelä ja Fonselius lähtivät bändistä talvella 1976. Miehistövaihdoksen jälkeen Mantere ja Holopainen yrittivät vielä jatkaa Hullujussia Dannyn tuella. Syksyllä 1975 äänitetystä Olympia -albumilta ja sen varaan rakennettavasta show:sta odotettiin paljon. Levyn myynti jäi kuitenkin n. 3000 kappaleeseen ja keikatkaan eivät enää jaksaneet kiinnostaa yleisöä. Syksyllä Hullujussi päätettiinkin lopettaa.

Hullujussin jälkeen Mantere soitti 1977 Hectorin H.E.C.-yhtyeessä. Sen jälkeen hän jatkoi soolokeikoilla erilaisten kokoonpanojen turvin Viktor Kalborrek hahmon esittämistä. Toinen Mantereen hyvin muistettu hahmo oli Kari Grandi, kaikkien janoisten sankari. Tämä hahmo kehitettiin Valion Grandi-mehujen mainoksiin. Myös tätä hahmoa Mantere käytti keikoillaan. Vuosina 1987–1990 hänellä oli yhtye Eeki Mantere & Kadonneet Pojat. Lisäksi Eeki teki pitkään duokeikkoja Jussi Ketun kanssa. Viktor Kalborrek ohjelmistoa hän esitti kokoonpanolla Viktor Kalborrek & The Copacabana Trio. Perinteistä rock’n’rollia ja rhtyhm’n bluesia hän esitti Eeki Mantere Trion keikoilla. Muusikkopiireissä Manteretta arvostettiinkin hyvänä rock-kitaristina. Hullujussin viimeisellä keikalla Tavastialla 5.3.2007 saattoikin todeta, etteivät Eeki Mantereen kitaristin taidot olleet ruosteessa.

Monien muiden muusikoiden tavoin Eeki Mantere sai kokea ammatin varjopuolet, huippumenestystä seurasi vääjäämättä alamäki ja työtilaisuuksien vähenemisen myötä epävarmuus toimeentulosta. Leipää oli tienattava Viktor Kalborrekin ja Kari Grandin hahmoilla, vaikka Eeki olisi ehkä mieluummin tehnyt jotain muuta. Mantere käytti välillä reippaasti alkoholia. Se ja sairaudet heikensivät hänen työkuntoaan.

Eeki Mantere esiintyi lukuisissa televisio-ohjelmissa ja hänet nähtiin kahdessa elokuvassa. Nämä olivat Seppo Huunosen ohjaama Karvat (1974) ja Visa Mäkisen ohjaama Ruuvit löysällä (1989). Lisäksi hänellä oli kuningas Louien äänirooli Disney-piirretyssä Viidakkokirja.

Mantereelta jäi kesken kesäksi suunnitellun televisiosarjan ”Manne-TV” kuvaukset. Tässä sketsisarjassa Mantereen piti esiintyä mm. Remu Aaltosen ja Andy McCoyn kanssa. Samaan aiheeseen liittyi hänen viimeiseksi jäänyt äänitejulkaisu; Manne Radion Kreizit mustalaisvitzit.

Mantereen pitkäaikainen muusikkoystävä Heimo Holopainen toteaa Helsingin Sanomien muistokirjoituksessa ystäväänsä seuraavasti: ”Eeki Mantere oli viihdyttäjänä suomalaisen rillumareiperinteen suoraa jatkumoa: mies, kitara ja hyvä suhde yleisöön. Keikkaelämän lieveilmiöt vaikuttivat aika ajoin esiintymisiin ja yksityiselämään, mutta edes salakavala sairaus ei saanut häntä hiljentämään vauhtia. Mantere oli ihmisenä valloittava ja esiintyjänä esimerkillinen: Hän esiintyi missä ja koska tahansa, ja aina täysillä. Eeki oli viihdyttäjä henkeen ja vereen. Suuri humoristi.”

Eeki Mantere oli omaleimainen ja ainutlaatuinen muusikko ja ihminen. Eikä kukaan pysty minua kopioimaan. Siitä olen ylpeä, on hän itsekin todennut eräässä haastattelussa.

Eekin poismenon takia myös hänen rakastetut hahmonsa siirtyvät muistojemme joukkoon. Jos Bulvania olisi olemassa, olisi sen lehtien etusivut täyttänyt tänään yllättävä suru-uutinen.

1.5.2007

Maansuru Bulvaniassa -

Viktor Kalborrek menehtyi eilen!

Viktor Kallborrek Kansamme syvästi rakastama laulutaiteilija, maamme laulava suurlähettiläs, Bulvanian maailman kartalle laulanut ja maailman naiset syvästi hurmannut kansantaiteilija Viktor Kalborrek kuoli yllättäen eilen.

Juuri kun olimme alkaneet toipua rakastetun presidenttimme Tohtori Blomqvistin kuolemasta, joudumme ottamaan vastaan toisen järkyttävän suru-uutisen.

Bulvanian hallitus on päättänyt perustaa Viktor Kalborrekin musiikille omistetun oman radiokanavan Viktorian. Antaaksemme monipuolisen kuvan Viktorin rakastetusta musiikista, soitamme joka toinen tunti laulut alusta loppuun ja joka toinen tunti taas takaperin eli lopusta alkuun, kertoo päätöksestä Bulvanian pääministeri.

Lisäksi hallitus on myöntänyt postuumisti Viktor Kalborrekille korkeimman asteen kunniamerkin eli kullatun sukkanauhan timanttiruusukkein.

Bulvanian tietotoimisto 30.4.2007


-->