Mestarit konserttilavalla

Hartwall Arenalta alkoi Mestareiden konserttien vyöry. Ensimmäistä konserttia ideoimassa ollut ja myöhempienkin konserttien toteutuksessa keskeisesti mukana ollut Taurus Musicin Ande Päiväläinen on jälkeenpäin todennut, ettei kukaan osannut kuvitella millaisiin mittoihin Mestareiden suosio nousi. Aika pian ensimmäisen konsertin jälkeen oli selvää, että yhteistyötä jatketaan. Pikavauhdilla Päiväläisen Taurus Music käynnisti yhdessä Eastwayn konserttikiertueen valmistelut. Alkuun sovittiin yhdeksästä konsertista, mutta Mestarien käynnistämä "lumivyöry" aiheutti valtavan kysynnän. Pian sovittiinkin lisäkonserteista ja taas lisäkonserteista...

Mestarit, Kirka Babitzin, Hector, Pave Maijanen ja Pepe Willberg

Tästä artikkelista löydät perustiedot kaikista Hectorin, Kirkan, Pave Maijasen ja Pepe Willbergin yhdessä Mestarit-nimikkeen alla tekemistä konserteista sekä poimintoja lehtien ja muun median julkaisemista konserttitunnelmista. Toki mukana on omiakin tuntemuksiani yhden keikan livenä nähneenä ja kaksi muuta tallenteilta useaan kerran kuunnelleena / katselleena.

Nelikko oli esiintynyt yhdessä jääkiekon MM-kisojen avajaisissa Hartwall Arenalla 26.4.1997. Ande Päiväläinen järjesti Hectorin, Kirkan, Paven ja Pepen esiintymään Nokian työntekijöilleen järjestämillä kesäjuhlilla kesäkuussa 1998 Äänekoskella, Tampereella, Oulussa, Salossa ja Helsingissä. Näissä konserteissa ei kuitenkaan esiinnytty vielä Mestarit-nimikkeen alla.

Jatko on kirjaimellisesti suomalaista musiikkihistoriaa. Hartwall Arenan ensimmäisen konsertin menestyksen jälkeen oli aika pian selvää, että yhteistyötä jatketaan. Pikavauhdilla Ande Päiväläisen Taurus Music ja Hytin veljesten Eastway käynnistivät konserttikiertueen valmistelut. Alkuun sovittiin yhdeksästä konsertista, mutta Mestarien käynnistämä "lumivyöry" aiheutti valtavan kysynnän. Pian sovittiinkin lisäkonserteista ja taas lisäkonserteista...

Mestarit Areenalla - 200-Vuotisjuhlakonsertti

Aika: 29.10.1998 klo 20:00
Paikka: Hartwall Arena
Yleisöä noin 11000 henkeä
Järjestäjät: Eastway Sound & Lighting Oy ja Taurus Music Oy
Tekniikka: Eastway Sound & Lighting Oy
Tuotanto: Ande Päiväläinen, Juha Hytti, Jyrki Hytti
Tiedotus: Lasse Norres/Riopop Oy Ltd
Liput: 185 mk (42€)

Mestarit, Kirka Babitzin, Hector, Pave Maijanen ja Pepe Willberg

Edellisenä vuonna Suomessa pidettyihin jääkiekon MM-kisoihin valmistuneella Hartwall Arenalla ei vielä ollut kotimaisten artistien konsertteja. The Beach Boys oli soittanut ensikonsertin edellisenä vuonna Suomessa pidettyihin jääkiekon MM-kisoihin valmistuneella Hartwall Arenalla pari päivää ennen areemam virallisia avajaisia. Lämppärinä toimi tulloin Jormas, eli Pepe muiden Jormasien kanssa itse asiassa soitti ensimmäiset sävelet areenalla. Itsekin olin käynyt kuuntelemassa tuolla areenalla John Fogertyn konsertin. Muitakin ulkomaisia megatähtiä oli konsertoinut areenalla. Nyt oli sitten aika kokeilla areenan täyttämistä kotimaisin voimin. Kovan mainosrummutuksen tuloksen areena myytiinkin lähes täyteen huolimatta konserttilippujen siihen aikaan korkeana pidetystä hinnasta.

Toki odotukset olivat korkealla konsertin suhteen, mutta kukaan ei varmaan osannut aavistella mitä sen jälkeen seuraisi. Konsertti käynnistyi lokakuun 29. päivä 1998 klo 20. MTV:n kanssa oli sovittu konsertin taltioinnista, joten niilläkin, jotka eivät olleet raskineet tai saaneet hankittua lippuja, tulisi vielä olemaan mahdollisuus nähdä ja kuulla konsertti. Konserttiin oli panostettu, neljän mestarin lisäksi lavalla oli kolmentoista muusikkoa, tuon ajan parhaimmistoa. Tiedossa oli, että konsertti taltioidaan televisioesitystä ja livealbumia varten. Eastway oli järjestänyt tilat harjoittelua varten ja ohjelmisto treenattiinkin hyvin.

Keikan avaussanat "Kliffaa keikkaa" kuultiin vierailijaksi värvätyn Remu Aaltosen suusta. Konsertin kokonaiskesto oli reilu kolme tuntia ja sen katkaisi puolen tunnin tauko. Kaikkiaan kuultiin 33 laulua, siis neljä enemmän kuin kunkin konsertista julkaistulla tupla-cd:llä. Totta kai ohjelmistossa oli kunkin suurimmat hitit ja niitä olisi kyllä riittänyt pidempäänkin konserttiin. Levyllä kuultavien lisäksi kuultiin ainakin Hectorin esittämänä Vapaa maailma kun bailaa eli Neil Youngin Rockin’ in the Free World.

Maksaneita katsojia oli 10.654 ja kutsuvieraat sen päälle täyttivät areenan katsomon. Yleisö oli enimmäkseen keski-ikäistä. Seuraavan päivän Ilta-Sanomat kertoi, ettei yleisössä näkynyt teknosukupolvea, mutta ei kai sitä kukaan odottanutkaan. IS:n Ira Huovisen mukaan kaikesta näki, että lavalla esiintyivät alansa taitajat, laulustemmat kuulostivat upealta ja välispiikit sujuivat luontevasti. "Pepen Rööperiin sai aloittaa show'n ja keski-ikäinen yleisö alkoi lämmetä hitaasti, mutta varmasti. Kirkan laulaessa nostalgista biisiään Varrella virran, alkoi useimpien menokenkä vipattaa, mutta ujot takapuolet pysyivät penkeissä", kuvaili Huovinen konsertin alun tunnelmia.

Muita arvioita en tästä konsertista ole löytänyt. Onneksi konsertista on olemassa tuo levytaltiointi, jokainen levyn omistava voi itse arvioida konserttia. Ei tunnelma tietysti levyltä välity ihan samalla tavalla kuin paikan päällä. Hyvin levyltä silti välittyy Mestareiden ja bändin hyvä valmistautuminen konserttiin.

Mestarit areenalla
Mestarit Areenalla orkesteri
Mestarit
Pepe Willberg: laulu, taustalaulu, kitara
Hector: laulu, taustalaulu, kitara
Kirka Babitzin: laulu, taustalaulu
Pave Maijanen: laulu, taustalaulu, basso, mandoliini, kitara
Bändi
Pekka Kuorikoski: koskettimet
Okko Laru: rummut
Janne Lehto: kitarat
Jyrki "Muta" Manninen: kitarat
Masa Maijanen: basso
Kallio Horns
Heikki Keskinen: tenorisaksofoni
Matti Lappalainen: pasuuna
Antero Priha: trumpetti, flyygelitorvi
Jukka Tiirikainen: trumpetti
Orbis kvartetti
Kreeta-Maria Kentala: 1.viulu
Juha-Pekka Vikmann: 2.viulu
Torsten Tiebout: alttoviulu
Tuija Rantamäki: sello

Musiikin sovitus Mestarit ja bändi, puhallinsovitukset: Heikki Keskinen ja jousisovitukset Pave Maijanen

Alkujaan yleisömääräksi kerrottiin 11.000, myöhemmin on puhuttu myös 12.000:sta.

Mestarit Areenalla Megakiertue

Lokakuun lopussa 1998 pidetyn Hartwall Arenan konsertti ja sen esittäminen MTV3:lla synnytti valtavan kysynnän ja hiukan ennen joulua Taurus Music ja Eastway julkaisivat tiedotteen yhdeksälle paikkakunnalle suuntautuvasta megakiertueesta. Lippujen myynti kiertueelle käynnistyi tammikuun alussa ja 4. tammikuuta julkaistiin näyttävät ilmoitukset konserttipaikkakuntien lehdissä.

Ei varmaan ollut ihan helppoa raivata kaikkien muusikoiden kalentereista tilaa kiertueelle. "Jokaisella oli omia suunnitelmia, mutta aikaa otettiin väkisin tähän kiertueeseen", kertoi Hector ennen Rovaniemen konserttia maakunnan ykköslehdelle Lapin kansalle. Hector itse oli siirtänyt oman albuminsa julkaisun syksylle.

Järjestäjät: Eastway Sound & Lighting Oy ja Taurus Music Oy
Tekniikka: Eastway Sound & Lighting Oy
Tuotanto: Ande Päiväläinen, Juha Hytti, Jyrki Hytti
Tiedotus: Lasse Norres/Riopop Oy Ltd

Megakiertue

Talven pakkasia uhmaten lähti helmikuun alussa liikkeelle Suomen oloissa ennenkuulumattoman massiivinen musiikkikiertue. Tekniikka, valo- ja äänilaitteita kuljetettiin kolmella rekalla, lisäksi vielä henkilökunnan kuljettamiseen kaksi linja-autoa ja minibussi. Hectorin, Kirkan, Paven ja Pepen sekä heitä säestävien muusikoiden lisäksi kiertueen matkassa oli 50 työntekijää. Mukana oli myös oma kenttäkeittiö, jolla megakiertueen kokki Hule valmisti kiertueporukalle ateriat konserttipaikoilla.

"Kiertue on paitsi pitkän linjan rocknimien juhlaa, myös nykyaikaisen popmarkkinoinnin voimannäyte" (Helsingin Sanomat 1.2.1999)

Muusikot
Mestarit
Pepe Willberg: laulu, taustalaulu, kitara
Hector: laulu, taustalaulu, kitara
Kirka Babitzin: laulu, taustalaulu, haitari
Pave Maijanen: laulu, taustalaulu, basso, mandoliini, kitara, koskettimet
Bändi
Pekka Kuorikoski: koskettimet
Okko Laru: rummut
Janne Lehto: kitarat
Jyrki "Muta" Manninen: kitarat
Masa Maijanen: basso
Kallio Horns
Heikki Keskinen: tenorisaksofoni
Matti Lappalainen: pasuuna
Antero Priha: trumpetti, flyygelitorvi
Jukka Tiirikainen: trumpetti
Polaris-kvartetti
Juha-Pekka Koivisto: 1. viulu
Petri Päivärinne: 2. viulu
Markku Lintunen: alttoviulu
Max Lilja: sello

Lapin kansan jutussa 2.2.1999 kerrottiin jousiryhmän olevan Orbis-kvartetti eli sama ryhmä kuin Hartwall Arenalla 29.10.1998. Helsingin Sanomien (18.2.1999) mukaan ainakin Hartwall Arenan konsertissa oli Polaris-kvartetti. Kun taas Turun Sanomissa puhuttiin 19.2. Orbis-kvartetista. Ehkä jousikvartetti oli vaihtunut kiertueen aikana.

Oulussa ilmestyvälle Pohjalaiselle ennen kiertuetta antamassaan haastattelussa Pave Maijanen kertoi kiertueen ohjelmiston rungon olevan sama kuin Hartwall Arenalla. 5-6 biisiä oli kuitenkin vaihdettu yllätyksellisyyden takaamiseksi. Biisit oli Maijasen mukaan valittu niin, että kollegat päättivät aina kunkin laulettavaksi tulevat. Artistilla itsellään ei ollut sanan sijaa omaan ohjelmistoonsa. Musiikkia konserteissa kuultiin kaksi ja puoli tuntia ja taukoineen kokonaiskesto oli noin kolme tuntia.

Rovaniemi

Aika: maanantai 1.2.1999 19:30
Paikka: Lapin Liikuntakeskus
Yleisöä: 2500
Liput: 150mk

"Neljä suomalaisen popin ja rockin grand oldia otti yleisönsä vastustamattomasti", tiivisti Lapin kansa arvionsa. "Soittajat tulivat Rovaniemelle jo sunnuntaina, tekniikan rekat jo sitäkin aikaisemmin. Tavaraa raudoitettuja jättilaatikoita kannettiin valtavat määrät maanantaina Rovaniemellä Lapin Liikuntakeskukseen, ja tekniikka uurasti tuntitolkulla laitteita kuntoon", kuvaili Lapin kansa konserttivalmisteluja. Bändin rumpali Okko Laru puolestaan kertoi porukan jännittäneen säätietoja, turkishaalarit oli varattu kaiken varalta mukaan.

Oulu

Aika: tiistai 2.2.1999 19:30
Paikka: Botnia-Halli
Yleisöä: 5000
Liput: 160/130mk

"Pave Maijanen, Hector, Kirka ja Pepe Willberg lauloivat yhdessä ja erikseen Maijasen, Hectorin ja Willbergin soittaessa myös kitaraa ja bassoa. Lavaliikunnasta vastasi pääosin Kirka, jonka energinen panos oli tunnelman kannalta tärkeä. Miehestä henkivä into sai muistamaan, että Kirka tunnettiin aikoinaan soulin ja psykedeelisen popin taitajana", raportoi Marko Sirviö Oulun konsertista Kalevassa.

"Konsertin sävykkäintä popmusiikkia oli Pepe Willbergin tulkitsema Saat miehen kyyneliin. Willberg on edelleen laulajana huimassa vedossa, ja kevyeksi sovitetun kappaleen kruunasi Antero Prihan viileä trumpettisoolo. Mestareiden bändi soitti suurten viihdeorkestereiden ammattitaidolla. Kitaristit saivat tilaa liian kanssa, myös puhaltajat pääsivät kuuluviin", arvioi Sirviö edelleen.

Vaasa

Aika: torstai 4.2.1999 19:30
Paikka: Jäähalli
Yleisöä: 5000
Liput: 150mk

Oulun jälkeen vuorossa oli Vaasa, jossa paikallisten järjestäjien kokemattomuus ja konserttiin pyrkinyt yleisön paljous sai aikaan liikenneruuhkan, joka viivästytti melkoisesti konsertin alkua. Pohjalaisen mukaan konsertti kesti täydet kolme tuntia ja sisälsi 32 hittiä.

"Esiintyjien oma persoonallisuus säilyy yhteiskonsertissakin. Kirka elehtii vilkkaasti ja käy spontaanisti halailemassa kanssalaulajiaan kiitokseksi koskettavista lauluista. Hector on aurinkolaseineen todellinen rocklegenda, jonka ääni sävähdyttää. Pave esiintyy tyylikkäänä, mutta innostuu välillä irrottelemaankin, kuten bluesklassikossa Fever. Pepe on hellyttävä vaatimattomuudessaan ja kylmät väreet liikkeelle kauniilla tulkinnoillaan", kirjoitti Laura Kurko Vaasan konsertista Pohjalaisessa.

Jyväskylä

Aika: perjantai 5.2.1999 19:30
Paikka: Jäähalli
Yleisöä: 5000
Liput: 130mk

"Se alkoi konserttina ja päättyi hurmioon", aloitti Teppo Kulmala Keskisuomalaiseen kirjoittamansa arvion 5.2.1999 pidetystä Jyväskylän konsertista. "Jäähalli perjantaina eli pitkän hetken forever youngia. Ikuista nuoruutta, rockin sielua. Mestarit olivat hyvää tuulta. Konsertti iloitsi siitä, että he olivat tulleet yhteen, että soitettiin, tehtiin ja että rakastetaan musiikkia, runoutta, ja sen koko elämäämme leimaavaa kantavuutta. Mutta pelkkä välittömyys ei olisi riittänyt. He olivat tosissaan", jatkoi Kulmala.

Kulmala suitsuttaa erityisesti Kirkan tulkintoja ja toteaa hän osoittaneen kykynsä Suomen "mustana muusikkona" erityisesti Born to be Wildissa ja ylistää myös Kirkan erinomaista tulkintaa Paul Simonin Silta yli synkän virran biisissä. Bändi ja biisien sovitukset saavat myös ansaittua suitsutusta Kulmalta. Konsertin koskettavimpiin tulkintoihin sisältyvät Kulmalan mukaan Pepe Willbergin Saat miehen kyyneliin ja Merimies. Paven Fever ja Hectorin Lumi teki enkelin eteiseen sekä Yhtenä iltana olivat myös tehneet erityisen vaikutuksen.

Jäähalli oli Keskisuomalaisen mukaan täynnä, tosin ennakkoon eivät kaikki liput olleet menneet, vaan lippuja myytiin vielä jäähallilla.

Tampere 8.2.1999

Aika: maanantai 8.2.1999 19:30
Paikka: Tampereen Jäähalli
Yleisöä: 6500
Liput: 160/130mk

Ennen konserttia Mestarit vierailivat Puutarhakadulla Anttilan tavaratalon levyosastolla toimittaja JV Jokisen haastateltavana. Samalla tietenkin jaettiin nimmareitaan ja mainostettiin levyä, jota myytiin 149 mk tarjoushintaan ja ilmeisen hyvin.

Tampereen konsertti pidettiin vanhassa Hakametsän jäähallissa. Heta Hyttinen kertoi 10.2. Aamulehdessä Mestareiden vetäneen jäähallin täyteen. "Pakkasen kohmettama yleisö suli silmin nähtävällä nopeudella ikään katsomatta, kun nelikko latasi hittiä toisen perään aina Maijasen Janosta Kirkan Daadadaadoihin", kirjoitti Hyttinen. "Hei tää ei oo mikään Hartwall Arena, jossa järkkärit poistavat tanssivat ihmiset käytäviltä. Saa tanssia, Pave rohkaisi kuulijoita - eikä yleisö käynyt nikottelemaan. Se valtasi vapaat tanssilattiat jo reilusti ennen toisen puoliajan alkua", kuvaili Hyttinen edelleen.

"Lavalta huokuva onnellinen itseluottamus ei voi olla vaikuttamatta, ja tanssin pakko vetää yhä useamman käytävälle" (Suomen Kuvalehti 7/1999)

Hyttisen haastattelemat katsojat vaikuttivat olleen tyytyväisiä Mestareihin ja heidän esityksiinsä. Ainut ongelma tuntui olleen naistenhuoneen pitkät jonot väliajalla, mutta lopulta selvittiin yhteisvessojen avulla eli ilmeisesti naiset käyttivät hyväkseen myös miesten vessoja. Hyttinen kehotti kuitenkin miettimään megakonserteissa jatkossa paremmin käymäläoloja ja jäähallinpalveluja muutenkin.

Kuopio 9.2.1999

Aika: tiistai 9.2.1999 19:30
Paikka: Kuopio-halli
Yleisöä: 6500
Liput: mk

"Viimeisetkin jäykkyydet sulivat jäsenistä Kirkan kajauttaessa ensimmäiset raspiset Varrelta virran -tahdit. Minulla on jano -kappale ja Pave Maijanen irrottivat ensimmäiset innokkaan takamuksen penkiltä hyppimään lavan eteen. Viimeinenkin muuri esiintyjien ja yleisön välillä murtui Kirkan Leijoissa. Lähes joka ikinen heilutti käsiään rytmikkäästi", kuvaili Anssi Väisänen Kuopion konsertin alkuvaiheita Savon Sanomissa.

Yllättäjinä Väisänen piti Pave Maijasta ja Pepe Willbergiä. Maijasen vahvoista tulkinnoista hän mainitsi biisit Fever, Nellin palmikko ja Dingon Levoton Tuhkimo. Pepen lauluista vaikutuksen olivat tehneet Hermes, Aamu, Saat miehen kyyneliin ja Sinua, sinua rakastan. Suurimmat suosionosoitukset Kuopiossa keräsi Hector Lumi teki enkelin eteiseen -biisillään.

Hartwall Arena, Helsinki

Aika: maanantai 15 ja tiistai 16.2.1999 19:30
Paikka: Hartwall Arena
Yleisöä: 2 x 11000
Liput: 185mk

"Konsertin sisältö ja rakenne myötäili pitkälle viime syksynä Areenassa äänitetyn livetuplan kappalevalikoimaa, vaikka nelikon tuotannosta löytyisi tuplasti, ellei triplasti lisää hittejä. Nyt kuultiin vain niitä suurimpia, kappaleita, jotka useimmat suomalaisista tunnistaisivat tahtomattaankin. Mestarit Areenalla on hittikiertue puhtaimmillaan: sillä ei esitellä uutta materiaalia, vaan muistellaan menneitä tähtihetkiä sitäkin suuremmalla antaumuksella. Juhlavissa puitteissa ja koreasti tarjoiltuna se on juuri sitä mikä saa suuren yleisön liikkeelle", kirjoitti Jarkko Jokelainen (Helsingin Sanomat 18.2.1999).

Helsingin Sanomissa 27.1.1999 julkaistu mainos

"Konsertin ensimmäisessä osassa myös soitto kulki yllättävän varovaisesti ja suorastaan varman päälle. Irtonaisuutta esitykseen löytyi vasta sellisti Max Liljan innostettua kollegoitaan vauhdikkaampaan menoon. Niinpä, aikoihin on eletty, sellisti antaa vauhtia rokkareille! Muistettakoon tosin, että päätyönään Lilja soittaa heavymetallia Apocalypticassa."

Suuret puitteet ja iso bändi kuuluivat kiitettävästi useiden kappaleiden sovituksissa varsinkin konsertin jälkimmäisellä puoliskolla. Esimerkiksi Willbergin Sinua sinua rakastan soi komeasti jousien säestyksellä. Kunnianhimoisesti koko bändin arsenaalia koetti myös Pave Maijanen sooloesityksessään Fever", jatkoi Jokelainen.

Jälkimmäisessä konsertissa tiistaina 16.2. Mestareille luovutettiin kultalevyt Mestarit Areenalla -livealbumin ylitettyä parissa viikossa kultalevyrajan.

Lappeenranta

Aika: keskiviikko 17.2.1999 19:30
Paikka: Jäähalli
Yleisöä: 4500
Liput: 130 mk

Lappeenrantaan siirryttiin pikavauhdilla kahden Hartwall Arenan konsertin jälkeen. Paikkakunnalta kotoisin oleva Pave Maijanen oli Etelä-Saimaaseen konsertista kirjoittaneen Minna Pölkin mukaan 4500-päisen kotiyleisön suosikki saaden suurimmat suosionosoitukset. Pölkin mukaan kvartetin johtohahmo oli kuitenkin Kirka. "Erityisesti hän tuntuu ottaneen sydämelleen fiiliksen nostattamisen ja keikkui lavalla niin, että meinasi välillä unohtaa palata paikalleen laulamaan", kuvaili Pölkki. "Mestarit tarjosivat oikeasti upean konsertin", tiivisti Pölkki.

"Tämä on ollut kauheaa mylläkkää. Nyt odotetaan, että pöly laskeutuu ja sitten laskeudumme itse. Harkinta on pidettävä mukana ja pää kylmänä, ettei koko homma levähdä käsistä", vastasi Pave toimittajan udellessa jatkosta. Kysyttäessä onko elämää Mestareiden jälkeen, tuumi Pave "Hyvä kysymys. Sitä on tässä joutunut miettimään, että haluaako kukaan minua yksin enää mihinkään tämän nelivaljakon jälkeen."

Turku

Aika: torstai 18.2.1999 20:00
Paikka: Elysée Arena
Yleisöä: 9000
Liput: 175/150 mk

"Mestari näyttivät voimansa", otsikoi Turun Sanomat 19.2. raporttinsa konsertista. Yleisöä kerrottiin olleen yli 9000 ja lehden mukaan ensimmäistä kertaa Turku-hallin historiassa pääsylippuja ei riittänyt enää hallin ovella myytäväksi. Yleisö lämpeni mukaan hitaasti, mutta takuuvarmasti konkareiden moniäänisen laulun edessä, kertoi lehti.

"Hectorin, Pepe Willbergin, Kirkan ja Pave Maijasen karhunkierros on rakennettu nostalgian ja ikihittien alttarille Rööperistä Leijojen läpi Palkkasoturiin ja Ikävään. Niitä yleisö halusi kuulostella yksin ja erikseen. Yhteislaulu ja hivelevät äänistemmat olivatkin esillepanon pääjuoni", kirjoitti Jarmo Wallenius Turun Sanomissa.

Megakiertueen lisäkonsertit

Kun Megakiertueen pöly oli hieman laskeutunut ja tiukan rundin tehneet soittajat ja muu henkilökunta hetken levännyt, ilmoitettiin 17.3.1999 kolmesta lisäkonsertista. Huhtikuun konserttipaikkakunniksi oli valittu Mikkeli, Lahti ja uudelleen Turku.

Mikkelissä ilmestyvän Etelä-Savon mukaan kolmen paikkakunnan lisäkonserttien kuljetus- ja muu kalusto ja henkilöstö koostui seuraavasta:

  • 4 rekkaa
  • 2 kuorma-autoa
  • 2 bussia
  • 1 henkilöauto
  • 49 työntekijää (tekniikka, ruokahuolto ym)
  • lava 12 x 7 metriä ja 1,5 metriä korkea
  • valolaitteet, yhteisteho 120 kilowattia
  • Vahvistinkalusto, yhteensä 76 kilowattia
  • 4 valkokangasta, 2 kpl 4 x 3m, 2 kpl 2 x 1,5 m
  • 3 miehitettyä ja 2 kiinteää videokameraa
  • 1900 tuolia
  • 17 muusikkoa
  • n. 30 paikallista roudaria

Lavalla nähtiin ilmeisesti samat muusikot kuin helmikuun konserteissakin. Lisäksi kullakin paikkakunnalla tuli erikseen henkilökunta liikenteen ohjaukseen, järjestyksen ylläpitoon, kahvio- ym tarjoiluun.

Mikkeli

Aika: maanantai 19.4.1999 19:30
Paikka: Jäähalli
Yleisöä: 5000
Liput: 160/130 mk

"Mikkelin Jäähallissa kaikkien aikojen tungos", otsikoi Etelä-Savo 20.4.1999 juttunsa Mestareiden konsertista. Hallissa ei ollut jäänyt tyhjäksi yhtään paikkaa. Liikenne konserttipaikalle oli sujunut Etelä-Savon Hilkka Rantalan mukaan mallikkaasti. Monet olivat tulleet paikalle busseilla, mutta kaikki eivät niihin olleet mahtuneet.

Etelä-Savossa oli perusteellinen reportaasi Mestarit-kiertueen tarvitsemasta kalustosta. Erityisen tarkkaan lehti selosti saliäänitarkkailija Reima Saarisen työtä. "Saarinen joutuu mittaamaan, kuinka eri taajuudet toistuvat missäkin kohtaa kuuntelupaikkaa. Äänentoistolaitteiston vasen ja oikea puoli seke sivulle ohjattava ääni mitataan monella tavalla ja taajuuksia korjataan sen mukaan, miltä akustiikka vaikuttaa", kuvaili Manu Tuppurainen Etelä-Savossa.

Lehdessä kerrottiin myös 300 paikallisen talkoolaisen osallistuneen konsertin tekemiseen. Läsi-Savo oli haastatellut Eastwayn Jyrki Hyttiä, joka kiitteli vuolaasti kiertueen henkilökuntaa ja vihjaisi, että kesälle oli kehitteillä myös muutamia konsertteja.

Lahti

Aika: tiistai 20.4.1999 19:30
Paikka: Jäähalli
Yleisöä: 5000
Liput: 160/130mk

Paikallislehdistä en löytänyt minkäänlaista raportointia Lahden konsertista. Innokkaimmat Lahtelaiset olivat varmaan käyneet jo jossakin kolmesta Helsingin konsertista. Mestareiden nettisivuilla kerrottiin Lahdenkin jäähallin olleen tupaten täyssä ja meiniki totuttuun tapaan mahtavaa.

Turku

Aika: keskiviikko 21.4.1999 20:00
Paikka: Elysée Arena
Yleisöä: 9000
Liput: 175/150 mk

Turun toisesta konsertista en löytänyt lehdistä arvioita tai muutakaan juttua. Konsertti oli todennäköisesti loppuunmyyty, ainakaan sitä ei mainostettu enää konserttia edeltävinä päivinä.

"Tyypillisesti niin pidättyväinen suomalainen konserttiyleisö osoitti harvinaislaatuista vapautumista. Konsertin toisella puoliajalla heti nopeiden kappaleiden alettua permannolla ei olisi tarvittu istumapaikkoja enää lainkaan, ihmismassat kerääntyivät käytäville bailaamaan. Ja oltiin vielä Lounais-Suomessa aina niin varautuneiden varsinaissuomalaisten keskuudessa", avasi Tuomas Lassinharju Finnhitsaaja-blogissaan konsertin tunnelmia.

Kesäkonsertit

Aiemmat vihjailut kesäkonserteista vahvistuivat 28.4., kun tiedotettiin juhannuksena Joensuussa ja heinäkuussa Kotkan Meripäivien yhteydessä järjestettävistä konserteista.

Mestarit Joensuun Laululavalla

Aika: perjantai, juhannusaatto 25.6.1999 17:00
Paikka: Laululava
Yleisöä: 10000
Liput: 195mk

Juhannussää Joensuussa oli mitä mahtavin. Kävin ennen konserttiin lähtöä sanomassa ja uimassa Joensuun Jääkarhujen tukikohdassa Mäntyniemessä. Vesi oli +28 astetta ja ilma vieläkin lämpimämpi. Ei siis ihme, että Joensuun laulurinteellä oli illalla väkeä. Joensuussa oli huonoja kokemuksia juhannuskonserteista, paikkakunnalla oli tapana pikemminkin vetäytyä kesämökeille juhannuksen viettoon. Muistissa oli Joensuun laulujuhlien konkurssi epäonnistuneiden juhannusbileiden johdosta. Mestarit ja hieno sää houkutteli kuitenkin laulurinteen nurmikoille perheitä lapsineen piknik-eväät mukanaan, paikalla oli reilusti yli 10.000 kuulijaa. Lippujen hinnoissa ollut "juhannuslisäkään" ei tuntunut verottavan yleisöä.

Mestarit Laulurinteellä

Portit avattiin pari tuntia ennen konsertin alkua ja osa yleisöstä tulikin paikalle hyvissä ajoin. Jos muualla oli kerrottu yleisön olleen etupäässä keski-ikäisiä, Joensuussa oli paikalla paljon nuoria lapsiperheitä. Joensuussa oli Ilosaarirockin ja laulujuhlien ansiosta kokemusta suurten tilaisuuksien järjestelystä ja kesäinen laulurinne oli oiva paikka konsertille. Lämppäriksi oli pestattu Agents & Jorma Kääriäinen, joka soitti hienon setin ja sai yleisöä tanssimaan, suurin osa yleisöä oli kuitenkin tullut kuuntelemaan Mestareita. Mestareiden osuus sujui pitkälti levyltä tutuksi tulleella ohjelmistolla. Jotain uusia biisejä noin kolmetuntisessa konsertissa kuitenkin kuultiin.

Karjalaiseen konsertista raportoinut toimittaja Juhani Rännäli kertoi illan sujuneen perhejuhlan hengessä, minkäänlaisia järjestyshäiriötä ei esiintynyt. Rännälin mukaan "niin yleisö kuin esiintyjät olivat tyytyväisiä ja hikisiä. Molemmilla oli takki tyhjänä, mestareilla esiintymisestä, yleisöllä mukanaolosta. Monet kaipailivatkin samankaltaisia juhannusjuhlia jatkossakin. Rännälin mukaan konsertin järjestelyjen paikallinen vastaava Alpo Kettunen olikin kertonut seuraavien juhannusjuhlien suunnittelun jo käynnistyneen.

Kotkan Meripäivät

Aika: perjantai 30.7.1999 22:30
Paikka: Meripäiväareena
Yleisöä: 10000
Liput: 160mk

Meripäivien konsertista en löytänyt lehdistä arvioita. Sen sijaan Kymen Sanomat julkaisi 31.7. Mestareiden ennen konserttia tehdyn haastattelun. Siinä Mestarit vakuuttelevat, etteivät aio keikkailla yhdessä loppuelämäänsä. Göteborgin jälkeinen mahdollinen Tukholman keikka nousi jo tässä jutussa esille. Mestarit lupaavat haastattelussa edelleen tuttuja lauluja. "Tietyn ikäinen ihminen voi käydä koko elämänkaarensa musiikillisesti läpi ohjelmiston mukana", vakuuttaa Pepe Willberg.

"Meillä on kaikilla ollut uramme aikana nousuja ja laskuja. Nyt suhtaudun hyvin elämänmyönteisesti tähän tilanteeseen. Olemme lähtöisin pienistä piireistä. Tämä on aivan posketon juttu", tilitti Kirka tuntojaan ennen konserttia.

Edelleen kerrotaan Pave Maijasen toimineen kapellimestarina ja linkkinä artistien ja bändin välillä. "Bändi on hyvin monivivahteinen, joten voimme säilyttää vaikeitakin jaksoja ohjelmaamme", totesi Pave Maijanen.

Mestarit stadionilla

Aika: torstai 5.8.1999 20:00
Paikka: Olympiastadion
Järjestäjät: Eastway Sound & Lighting ja Taurus Music Tuotantovastaava: Jyrki Hytti Tuotanto: Aapo Lahti ja Anne Laaksonen Äänentoisto: Reima Saarinen, Eastway Valaistus: Matti Leinonen, Eastway Kuuluttaja: Joke Linnamaa Yleisöä: 35000
Liput: 185mk

"Mestareiden konsertti on suurta suomalaista musiikkihistoriaa, sillä koskaan aiemmin kotimainen yhtye ei ole järjestänyt omaa konserttia Olympiastadionilla. Sen kunniaksi Mestarit ovat lisänneet ohjelmistoonsa lukuisia hittejä, joita ei ole kuultu aikaisemmissa konserteissa, ja konsertti tulee kestämään yli kolme tuntia. Esiintymislava on suurin mitä kotimaisille esiintyjille on rakennettu, 60 metriä leveä ja 25 metriä korkea. Äänentoistolaitteita on 200 000 wattia ja valotehoa 500 000 wattia. Stadionilla on myös neljä videonäyttöä", hehkutettiin järjestäjien tiedotteessa illan konserttia. "Luvassa on sellainen show, että missään ei ole säästelty", vakuutti manageri Lasse Norres.

Mestarit Stadionilla - Live

Stadionin konserttia varten yleisö oli saanut esittää toiveita uudesta biisistä ohjelmistoon. Ehdotuksia oli tullut runsaasti ja eniten oli ääniä saanut Kulman kundit. Lisäksi kukin illan solisteista oli saanut valita ohjelmistoon yhden laulun. Kirkalta kuultiin pari vuotta aiemmin singlenä ilmestynyt Tunne et mua vieläkään eli alun perin Harold Melvin & The Blue Notes hitti If You Don't Know Me by Now, josta myös Simply Red oli tehnyt menestyneen version 1989.

Hector yllätti valitsemalle esitettäväksi vielä julkaisemattoman, tulevan Hidas albuminsa avausraidan Kaikki pääsee taivaaseen. Paradisen kehutulta, mutta vähän myyneeltä albumilta Niin vähän on aikaa löytyvä Pentti Saaritsan runoon tehty Otto Donnerin sävellys Melkein sonetti Lauralle oli Pepen valinta. Heinäkuun lopulla pidetyissä harjoituksissa oli uudet kappaleet otettu haltuun. Pave Maijasen uusi laulu oli vuonna 1982 julkaistu Ai ai ai.

Mestarit Stadionilla

Tällä kertaa konserttia ei oltu myyty loppuun etukäteen. Runsaat 30 000 lippua oli kuitenkin mennyt kaupaksi etukäteen, mutta lippuja sai vielä portilta. Osa oli ilmeisesti seurannut huolestuneena sääennusteita, jotka eivät lupailleet hyvää konserttipäivälle. Illansuussa ukkonen ja kova sade piiskasivat stadionia. Lämmittelijöinä soittaneiden Jean S:n ja Steel Pan Loversin aikana satoi todella rankasti.

Lopulta hieman ennen Hectorin, Kirkan, Paven ja Pepen lavalla astumista ilmojen haltija taipui ja sade lakkasi. Viimeiset epäilijät rohkaistuivat paikalle ja stadion täyttyi lopulta melkein viimeistä sijaa myöten. Suurin osa oli tosin ehtinyt kastua. Järjestäjien mukaan katsojia oli 35.000 ja videotaltioinnin perusteella sen voi uskoa.

Vartin yli kahdeksan Mestarin nousivat lavalle ja Beatlesien ensimmäisen albumin nimibiisi Please, Please Me lähti soimaan. "Heti seuraavaksi tulleen Rööperiin-biisin aikana he veivät 35.000:en katsojan yleisön mukanaan. Neljä miestä ulvoi kertosäettä vastustamattomalla energialla ja yleisö ulvoi samaan tahtiin. Ja saman tien Kirka laittoi ihmismassan laulamaan Varrella virran", kuvaili Juhapekka Tukiainen seuraavan päivän Ilta-Sanomissa konsertin alkua.

Konsertin ensimmäisen puoliskon lopulla lavalle rumpujen taakse asteli myös Remu

Ensimmäisen osuuden lopussa lavalle ilmestyi roudareita, jotka kokosivat pikaisesti lavan keskelle rumpusetin, jonka taakse ilmestyi Kirkan vanha bändikaveri Remu Aaltonen. Vuorossa on Remun ja Mestareiden yhteisesityksenä hieman sekava Get On. Toisen puoliajan aluksi elokuvaohjaaja Renny Harlin luovutti Hectorille, Kirkalle, Pavelle ja Pepelle tuplaplatinalevyt Mestarit Areenalla levystä, jota oli siihen mennessä myyty yli 80.000 kappaletta.

Remun lisäksi muina vierailijoina nähtiin Neumann ja edellä mainittu Pepen pitkäaikainen yhteistyökumppani Markku Johansson. IS:n Tukiaisen mukaan vieraista huolimatta Hector, Kirka, Pave ja Pepe olivat illan ehdottomia tähtiä.

"Toinen toistaan hienoimmat kappaleet seurasivat toisiaan upeana vyörynä. Kirka oli kuin Härmän Mick Jagger juostessaan lavaa kappaleessa Born To Be Wild. Konsertti päättyi nelikon rankaan Pidä huolta -tulkintaan, mutta ylimääräisiä kuultiin vielä kosolti", kuvaili Tukiainen. Aivan viimeisenä kuultiin koko stadionin yhteislauluna Daa-da daa-da, jota seurasi loistelias ilotulitus.

Pave Maijasen Pidä huolta -biisin aikana lavalla nähtiin myös Neumann.

Katsoin tätä kirjoittaessani konsertin dvd:ltä ja kyllähän se vieläkin tekee syvän vaikutuksen. Musiikki soi upeasti, biisit on tyylillä sovitettu ja hyvin harjoiteltu, kaikki panevat parastaan. Hector, Kirka, Pave ja Pepe nauttivat selvästi yleisön kannustuksesta ja mukana olosta venyen upeisiin suorituksiin.

Kirka on ehkä tutuimman oloinen, energinen, hyväntuulinen ja rento esiintyjä, joka tempaa yleisön mukaansa heti ensimmäisessä biisissään Varella virran. Kirkaa katsellessa ymmärtää hyvin sen suuren suosion, jota hän on urallaan saanut nauttia. Ilman Kirkaa ei voisi kuvitella Mestarit-ilmiötäkään. Harmi ettei dvd:llä ole mukana Kirkan konsertissa laulamaa Born to Be Wildia. Sitä on kehuttu monen Mestareiden konsertin arvioissa.

Pepe Willberg yltää uskomattomiin tulkintoihin. Joskus aiemmin Pepeä kuunnellessa oli hieman tuntunut, että hän päästää itsensä liian helpolla, ei anna ihan kaikkeaan. Nyt Pepe pistää kaikki taitonsa peliin ja osoittaa muille kuka on joukon laulaja. Suurimman vaikutuksen minuun tekee syvällinen tulkinta Kaj Chydeniuksen ja Aulikki Oksasen klassikosta Sinua sinua rakastan. Vakuuttavaa jälkeä on myös Procol Harum -cover Merimies.

Hector oli vapautuneempi kuin millään aiemmin näkemälläni keikalla. Hectorista näkee kuinka hän nauttii sydämensä pohjasta yleisön laulaessa koko ajan hänen kanssaan Lumi teke enkelin eteiseen biisiä ja se piiskaa Heikin elämänsä tulkintaan tästä laulusta. Suorastaan iho nousee kananlihalle laulua kunnellessa.

Niin kuin monille muillekin, laulu tuo mieleen omakohtaisia muistoja. Minut se vie itseni lapsuuteni ja nuoruuteni Pohjois-Karjalaan ja sieltähän Hectorin laulunkin juuret taitavat olla. Aiheesta Hector saa yhdet illan huumaavimmista suosionosoituksista. Myös Eurooppa oli sykähdyttävää kuunneltavaa.

Pave Maijanen nauttii selvästi täysillä illasta. Paven hyväntuulinen esiintyminen ja rennot spiikit loivat lämmintä tunnelmaa. Paven panos on tärkeä illan musiikillisen ilmeen kannalta, hänen harkitut ja hillityt jousisovituksensa kruunaavat monta hetkeä illassa. Illan vaikuttavimpia hetkiä oli Paven laulama Ikävä. Miehessä on tyyliä!

Illan upein veto Pavelta oli kuitenkin Fever. Pave levytti 1974 rohkeasti tämän niin monen huippunimen aiemmin versioiman laulun ja oli nyt tehnyt tuoreen, hiukan hulvattoman sovituksen biisiin. Ai ai ai soi karnevaalitunnelmissa ja siinä esitystä täydensivät Markku Johanssonin trumpetti ja tanssiryhmä Samba Carioca. Jotkut ovat kyseenalaistaneet Paven kuulumisen Mestareihin, minuun musiikillisesti lahjakas ja monipuolinen Pave teki ehkä kaikkien suurimman vaikutuksen tässä konsertissa.

Tärkeässä roolissa oli tietysti myös erinomainen orkesteri. Lähes kaikki pääsevät esittämään taitojaan, eniten esillä ovat Pekka Kuorikosken koskettimet, pääsipä hän esittelemään myös viulistin taitojaan, sekä kitaristit Janne Lehto ja Jyrki Manninen, toki monessa biisissä myös Kallio Hornsin puhaltajat, loppupuoliskolla myös Polaris-kvartetin jouset.

Vierailija Markku Johansson soitti illan upeimman instrumenttisoolon Pepen laulun lomaan Saat miehen kyyneliin klassikossa. Johanssonin soolossa oli juuri sopivan pehmeä, tunteikas saundi.

Kuuntelin peräkkäin areena- ja stadionkonserttien taltioinnit ja huomaa kyllä miten Mestareiden itseluottamus on kasvanut yleisön kannustuksen ja palautteen myötä. Parhaiten eron huomaa Pepe Willbergissä. Vielä areenakonsertissa Pepe totesi ennen Merimiehen aloitusta "Aina silloin kun on mun vuoro laulaa, tulee lähinnä mieleen et minä jollainlailla pilaan fiiliksen", eikä aina ehkä ihan täysin uskonut itseensä. Eihän Pepe Stadionillakaan paljoa puhunut, sanoi tuntevansa itsensä sanattomaksi yleisönsä edessä, mutta laulu soi erittäin vakuuttavasti ja tulkinnassa oli uudenlaista syvyyttä.

Myös Pave Maijanen ja Hector olivat selvästi rennompia ja molemmilla oli lisädraivia suorituksissaan. CD:llä oli tosin leikattu välispiikkejä ja yleisöreaktioita oli mukana vähemmän kuin stadionin taltiolla. Silti on suuri ero esimerkiksi Lumi teki enkelin eteiseen -tulkinnassa. CD-taltiolla ei yleisö laula mukana, ainakaan kuuluvasti, toisin kuin stadionilla. Stadionilla oli hurmosta niin esiintyjissä kuin yleisössäkin. Stadion oli kokoonpanon 17. keikka, osansa voi tietysti olla silläkin. Solistit ja bändi olivat sinut keskenään ja biisit olivat selvästi jalostuneet matkan varrella.

Kirkalla oli ennen Mestareita eniten keikkoja takanaan. Hän ei ollut pitänyt pitkiä keikkataukoja, kuten muut ja sen huomaa jo areenakonsertista. Hän päästeli jo siellä sydämensä kyllyydestä ja siksi hänen kohdallaan ero stadionkeikkaan ei ollut niin suuri. Toki valtava yleisömäärä ja sen mukanaolo toi hiukan lisäpotkua Kirkallekin.

Mestarit Stadionilla orkesteri
Hector: laulu, taustalaulu, kitara
Kirka Babitzin: laulu, taustalaulu, haitari
Pave Maijanen: laulu, taustalaulu, basso, mandoliini, kitara
Pepe Willberg: laulu, taustalaulu, kitara
bändi
Pekka Kuorikoski: koskettimet
Okko Laru: rummut
Janne Lehto: kitarat
Jyrki "Muta" Manninen: kitarat
Masa Maijanen: basso
Kallio Horns
Heikki Keskinen: tenorisaksofoni
Matti Lappalainen: pasuuna
Antero Priha: trumpetti, flyygelitorvi
Jukka Tiirikainen: trumpetti
Polaris-kvartetti
Juha-Pekka Koivisto: 1. viulu
Petri Päivärinne: 2. viulu
Markku Lintunen: alttoviulu
Markus Hohti: sello
sekä
Markku Johansson: trumpetti ja flyygelitorvi
Petri Korpela: perkussiot
Mongo Aaltonen: perkussiot
Vierailijat
Remu Aaltonen: laulu ja rummut
Neumann: laulu
Samba Carioca -tanssiryhmä

Kirka sai yleisön mukaansa

Mästarna på arenan

Aika: 4.9.1999 klo 19:30
Paikka: Scandinavium halli, Göteborg
Yleisöä noin 2700 henkeä
Tuotanto: Ande Päiväläinen, Juha Hytti, Jyrki Hytti
Liput: 250 SEK

Konsertissa esitetyt laulut

Ensimmäinen setti
1 Please, Please Me
2 Rööperiin
3 Varrella virran
4 Kaikki tahtoo rakastaa
5 Jano
6 Saat miehen kyyneliin
7 Surun pyyhit silmistäni
8 Kaikki pääsee taivaaseen
9 Lähtisitkö
10 Leijat
11 Yhtenä iltana
12 Elämältä kaiken sain
13 Juodaan viinaa
Toinen setti
14 Palkkasoturi
15 Sinua, sinua rakastan
16 Silta yli synkän virran
17 Ikävä
18 Lumi teki enkelin eteiseen
19 Nellin palmikko
20 Hetki lyö
21 Aamu
22 Fever
23 Hengaillaan
24 Hermes
25 Levoton Tuhkimo
26 Merimies
27 Eurooppa
28 Born To Be Wild
29 Pidä huolta
Encore
30 Ake, Make, Pera ja mä
31 Daa-da, daa-da

Ruotsin valloitus oli päätetty toteuttaa Ruotsi-Suomi yleisurheilumaaottelun yhteydessä järjestettävässä konsertissa. Valloitus ei onnistunut ihan toivottuun malliin. Yli 14000 henkeä vetävään, pääasiassa urheiluhallina toimivaan Scandinavium -halliin oli saapunut pääosin ruotsinsuomalaisista koostunut 2700 hengen yleisö.

Etukäteen Mestareiden organisaation tiedotteessa oli uhottu Ruotsiin tuloa näin: "Tietysti kannustamaan Suomen maajoukkuetta, mutta toki myös tuomme tuulahduksen suomalaista musiikkikulttuuria niin Ruotsissa asuville lukuisille suomalaisille kuin alkuperäisille ruotsalaisillekin. Tove Jansson (Höstvisanin sanoittaja), Arja Saijonmaa, M.A.Numminen ja Hurriganeshan Ruotsissa jo tunnetaankin, mutta nyt on meidän vuoromme. Ehkäpä mukaan saadaan vielä joku ruotsalainen tähtiesiintyjäkin, kuka tietää?"

Scandinavium halli

Iltalehden Juha Itkosen mukaan konsertti onnistui kuitenkin loistavasti, vaikka yleisöä oli vajaa kymmenesosa edellisen Helsingin Olympiastadionilla järjestetyn konsertin jättiyleisöstä. Tunnelma Scandinavium -hallissa oli ollut tiivis ja Mestarit olivat onnistuneet huumaamaan yleisönsä. Konsertissa ei ollut muita esiintyjiä. Itkosen mukaan "Keikkaan oli panostettu Mestareille tutulla tavalla. Valot ja erikoistehosteet olivat suhteessa samaa tasoa kuin Olympiastadionilla".

Konsertti avattiin jälleen Beatlesilta lainatulla Please, Please Me -biisillä. Ehkä tällä haluttiin alleviivata Mestareiden olevan Beatles-sukupolvea. Itkosen mukaan biisi ei vielä sytyttänyt yleisöä, mutta seuraavana kuullusta Rööperiin-biisistä alkaen yleisö oli myyty.

Suurimmat aplodit oli Göteborgissakin kerännyt Pepe Willberg, joka oli mennyt melkein sanattomaksi valtavia aplodien edessä. "Willberg on tämän bändin Dingo, oli Hector todennut keikan jälkeen. Toisen setin lopulla Kirka oli laittanut yleisön tärisemään Born to be Wildilla.

Yksi suurimmista kohokohdista oli myös ollut aika odotetusti Hectorin Lumi teki enkelin eteiseen. Hectorin laulaessa "Toiset menee kuuhun ja toiset Ruotsiin", sinne muuttaneet kuulijat elivät täysillä mukana ja valtaosa yleisöstä antoi seisaaltaan pitkät aplodit Hectorille, joka kertoi jälkeenpäin odottaneensa kolmekymmentä vuotta saadakseen laulaa tuon laulun Ruotsissa.

Hector oli kyllä seonnut sanoessaan laulun syntyvaiheiden olleen Urpo Leppäsen hallituksen aikaa, jolloin suuri maasta muutto oli tyhjentänyt Suomen maaseutua. Tosiasiassa maastamuuton aikaan hallitsivat ihan muut miehet ja syntymäkuntani tuleva "suurmies" Urpo Leppänen oli ministerinä vasta kymmenen vuotta tuon laulun kirjoittamisen jälkeen.

Muutkin Mestarit olivat olleet innoissaan siitä, että yleisö oli pääosin ruotsinsuomalaisia, eikä Suomesta maaottelua seuraamaan tulleita, kuten jotkut ennakoivat. Iltalehden Itkosen mukaan Mestareiden show toimi paremmin tiivistunnelmaisessa jäähallissa kuin massiivisessa stadion ympäristössä. Myös äänentoisto oli ollut nyt erittäin tasokasta koko konsertin ajan. Hyvä fiilis oli korvannut monin verroin odotettua pienemmän yleisömäärän.

Millennium-konsertti päätti vuoden ja vuosituhannen

Aika: 31.12.1999 klo 19:00
Paikka: Hartwall Arena, Helsinki
Yleisöä muutama tuhat
Tuotanto: Ande Päiväläinen, Juha Hytti, Jyrki Hytti
Liput: 295-495 mk

Hienoiseksi flopiksi muodostunut millenniumkonsertti Hartwall Arenalla päätti Mestareiden menestyksekkään konserttivuoden yhteisesiintymiset uuden vuoden aattona 1999. Millennium -juhlien tarjonta ylitti selvästikin kysynnän, vuosituhannen vaihtumista juhlittiin kymmenissä erilaisissa tapahtumissa.

Reilun vuoden sisällä oli Helsingissä nähty Mestareilta kolme täyttä Hartwall Arenan konserttia ja yksi stadion konsertti. Monen megakonsertin aiheuttama väsymys verotti jo yleisön kiinnostusta. Myös lippujen hinnat verottivat yleisöä ja paikalle oli saapunut lehtitietojen mukaan muutama tuhat henkilöä.

Mestareiden Millennium

Millennium-konsertin markkinointia varten perustettiin oma nettisivusto.

Konsertin aloitti bilebändi Lauantai-illan huumaa. Heidän esityksensä aikana oli tarjolla millennium-ateria eri vaihtoehdoin. Seuraavana oli vuorossa toinen bilebändi Osmo's Cosmos ja kello 21 aloittivat Mestarit parin tunnin konsertin. Puolilta öin oli Arenan oma ilotulitus ja samalla saattoi tietysti seurata monia muitakin kaupungilla järjestettyjä ilotulituksia. Osmo's Cosmos ja Lauantai-illan humaa esiintyivät vielä uudelleen. Ainakin näin oli suunnitellut, se on sitten toinen juttu, jäikö yleisöä vielä paikalle Mestareiden esityksen jälkeen.

En löytänyt lehdistä arvioita konserteista. Ehkä toimittajatkin oli jo kyllästetty Mestareilla, tai sitten tarjolla oli vaan niin paljon muita tapahtumia. Konsertissa esitetyistä biiseistä en löytänyt tietojaa. Ilmeisesti ohjelmisto oli pääosin sama kuin vuoden muissakin konserteissa. Taustabändin kokoonpanostakaan ei ole tietoa. Mestareiden uskomattomiin mittasuhteisiin paisunut konserttivuosi päättyi hieman nolosti. Vuosituhat oli kuitenkin vaihtunut ja sen myöstä mestarit-huumakin haihtunut.

Kuuntele Hectoria, Kirkaa, Pavea ja Pepeä

Alle on koottu Spotify-versiot Hectorin, Kirkan, Paven ja Pepen parhaita biisejä sisältävät kokoelma-albumit. Mestarit Areenalla albumia ei Spotifystä tai muista suoratoistopalveluista löydy.

Kuuntele Hectorin Parhaat-albumi Spotifystä:

Kuuntele Kirkan Kaikki parhaat -albumi Spotifystä:

Kuuntele Pave Maijasen Kaikki nämä vuodet -albumi Spotifystä:

Kuuntele Pepe Willbergin 30 Suosikkia -albumi Spotifystä:

Mestareiden konsertit

Alla vielä taulukkona kaikki Hectorin, Kirkan, Pave Maijasen ja Pepe Willbergin Mestareina pitämät konsertit esityspaikkoineen ja -aikoineen. Lisäksi taulukosta löytyy lippujen hinnat, yleisömäärä ja lipputulot. Lippujen hinta ja lipputulot ovat kyseisen ajankohdan valuutassa eli viimeisen konsertin osalta euroissa, Göteborg Ruotsin kruunuissa ja muut Suomen markoissa.

# paikka ajankohta liput yleisöä tulot
1 Helsinki, Hartwall Arena 29.10.1998 klo 20:00 185 10 654 1 970 990
2 Rovaniemi, Lapin Liikuntakeskus 1.2.1999 klo 19.30 150 2 500 375 000
3 Oulu, Botnia-Halli 2.2.1999 klo 19.30 160/130 5 000 750 000
4 Vaasa, Jäähalli 4.2.1999 klo 19.30 150 5 000 750 000
5 Jyväskylä, Jäähalli 5.2.1999 klo 19.30 130 5 000 650 000
6 Tampere, Jäähalli 8.2.1999 klo 19.30 160/130 7 000 1 050 000
7 Kuopio, Kuopio-Halli 9.2.1999 klo 19.30 150 6 000 900 000
8 Helsinki, Hartwall Arena 15.2.1999 klo 20.00 185 11 000 2 035 000
9 Helsinki, Hartwall Arena 16.2.1999 klo 20.00 185 11 000 2 035 000
10 Lappeenranta, Jäähalli 17.2.1999 klo 19.30 130 4 500 585 000
11 Turku, Elysée Arena 18.2.1999 klo 20.00 175/150 9 000 1 485 000
12 Mikkeli, Jäähalli 19.4.1999 klo 19.30 160/130 5 000 750 000
13 Lahti, Jäähalli 20.4.1999 klo 19.30 160/130 5 000 750 000
14 Turku, Elysée Arena 21.4.1999 klo 20.00 175/150 9 000 1 485 000
15 Joensuu, Laulurinne 25.6.1999 klo 17:00 195 10 000 1 950 000
16 Kotka, Meripäiväareena 30.7.1999 klo 22:30 160 10 000 1 600 000
17 Helsinki, Olympiastadion 5.8.1999 klo 20:00 185 35 000 6 475 000
18 Göteborg, Scandinavium 4.9.1999 klo 19:30 250 2 700 675 000
19 Helsinki, Hartwall Arena 31.12.1999 klo 19:00 295-495 3 000 1 050 000
20 Tampere, Kalevan viihdekeskus 26.1.2002 klo 17:30 50/42/31 1 000 42 000

Kommentoi / Anna palautetta!

Kävit Mestareiden konserteissa? Jaa oma muistosi niistä!


-->