banneri
Eero Koivistoinen: Valtakunta
LP: Otavan kirjallinen äänilevy OTA LP 66, Kustannusosakeyhtiö Otava, 1968
LP: Otavan kirjallinen äänilevy OTA LP 66, Kustannusosakeyhtiö Otava, 1969
CD: Otava P5821, Kustannusosakeyhtiö Otava, 1995
LP: SVR 447, Svart Records 5.2.2016, EAN 6430050665234, musta vinyyli (650 kpl)
LP: SVR 447, Svart Records 5.2.2016, EAN 6430050665241, kirkas vinyyli (350 kpl)
Tuottaja: ?
Äänitys: Erkki Hyvönen, Finnvox-studio 26.7-13.9.1968
CD-masterointi: Otto Donner, DER 1995
LP-kansi: Maija Westerberg
CD-kansi: Timo Aarniala
Valtakunta
# kappale sävel / sanat kesto
A1 Kentauri Eero Koivistoinen / Pentti Saarikoski 1:14
A3 Lennosta kii! Eeero Koivistoinen / Jarkko Laine 5:22
A5 Pientä peliä urbaanissa limousinessa Eero Koivistoinen / Jarkko Laine 6:02
B1 Kello kuusi Eero Kovistoinen / Hannu Mäkelä 3:27
B3 Kerran ei ollut valtakuntaa Eero Koivistoinen / Tuomas Anhava 4:29
Muusikot:
Eero Raittinen: laulu
Juhani Aaltonen: huilu, altosaksofoni (A1, B1, B3)
Matti Bergström: sähköbasso (A3)
Antero Jakoila: sitar (B1)
Eero Koivistoinen: orkesterinjohto, piano (A3), tenorisaksofoni (A1, B3), vibrafoni (B1)
Pekka Leander: pasuuna (A1, B3)
Erkki Lipponen: pasuuna (A1, B3)
Eero Ojanen: piano
Seppo Paakkunainen: baritonisaksofoni (A1, B3)
Pekka Sarmanto: basso, sähköbasso (paitsi A3)
Hasse Walli: sähkökitara (A1, A3, A5, B3)
Ronnie Österberg: rummut
Reino Isoaho: ääniefektit

Eero Koivistoinen oli saanut albumin sävellystyötä varten Otavan kustannustoimittaja Hannu Mäkelältä ison nipun runokirjoja. Lopulta sävellettäväksi valikoitui Tuomas Anhavan, Jarkko Laineen, Hannu Mäkelän ja Pentti Saarikosken runoja. LP-painoksen sisäkanteen on painettu laulujen sanat. Muut solistit Eero Koivistoinen, Vesa-Matti Loiri ja Seija Simola. Kotikuntani Polvijärven kirjastoon oli hankittu tämä levy ja useasti kävin 15 - 16 ikäisenä tätä siellä kuuntelemassa. Pienessä kirjastossa oli muutoinkin yllättävän monipuolinen valikoima ja myös musiikkia tarjolla.

Tämä on sen ajan musiikkitarjontaan verrattuna varsin poikkeava albumi niin musiikillisesti kuin erityisesti tekstien osalta. Koivistoisen musiikki ja Saarikosken, Laineen, Anhavan ja Mäkelän tekstit tekivät suuren vaikutuksen pienen maalaispitäjän nuorukaiseen. Alkuperäisen albumin artistit ja muusikkokunta olivat aikakauden parhaimmistoa. Pekka Sarmanto, Hasse Walli ja Ronnie Österberg olivat soittaneet hieman aiemmin Koivistoisen kanssa Blues Sectionissa, Antero Jakoilan kanssa Koivistoinen liittyi pian albumin äänitysten jälkeen Jussi & The Boys -miehistöön. Osa soittajia oli Koivistoisen tuttuja jazz-ympyröistä. Eero Koivistoinen oli kesäkuussa soittanut Eeron ja Boysin nimissä julkaistulla singelellä I Was Made To Love Her / Fine And Mellow

Albumin äänitysten aikaan Eeron keväällä julkaistu Vanha holvikirkko listaykkösenä. Harva artisti olisi ehkä tuossa tilanteessa suostunut levyttämään niin vahvasti erilaisia laulua. Toisaalta aika oli suurten mullistusten aikaa; Martin Luther King oli murhattu keväällä ja Robert Kennedy alkukesällä, Pariisissa ja Berliinissä oli käynnissä laajat levottomuudet, Biafrassa kerrottiin 400 000 lapsen olevan kuolemassa nälkään, Neuvosttoliiton joukot miehittivät elkuussa Tsekkoslovakian. Vietnamin sota vyöryi televisouutisista joka päivä ja mustat urheilija protestoivat olympialaisissa.

Albumin äämitykset tehtiin heinä-elokuussa Finnvoxin studiolla. Laulupohjat äänitettiin Koivistoisen muistelmissaan kertoman mukaan vaihtelevin kokoonpanoin kolmessa eri sessiossa. "Rajoituksistaan huolimatta moderni neliraitatekniikka mahdollistaa kekseliäälle mielelle myös monimutkaisia sovituksia", kuvaili Koivistoinen. Joihinkin lauluihin miksattiin tehosteita Ylen studiossa salaa yöllä Koivistoisen ja Ylellä äänittäjänä toimineen Reino Isoahon toimesta. Eeron laulaman Kerran ei ollut valtakuntaa aloittaa Hitlerin tervehdys ja laulun väliosassa kuullaan Mannerheimin ja Hitlerin rupattelua, jonka Yleisradio oli äänittänyt Hitlerin vieraillessa Mannerheimin 75-vuotissynttäreillä.

Katso albumin täydelliset tiedot Discogs-palvelusta.

Etiketti LP-painoksesta 1968
Etiketti LP-painoksesta 1969

Koivistoinen pyysi graafikko Timo Aarnialaa suunnittelemaan albumin kannnen. Aarnialan suunnitteleman kannessa kupolin muotoisessa alttarikuvassa kuvassa alhaalla tallustelee kaikenkarvaista väkeä, kukkulan laella temppelin harjan päällä on krusifiksi väärinpäin ja Kristus on selin valtakuntaan. Hiljattain oli Hannu Salama saanut tuomion jumalanpilkasta, eikä Hannu Mäkelä uskonut Otavan hyväksyvän Aarialan ehdotusta. Niin pyydettiin uusi ehdotus Maija Westerbergiltä.

Ensijulkaisua myytiin ilmeisesti hyvin, sillä jo seuraavana vuonna siitä otettiin uusintapainos. Se on sisällöltään ja kansiltaan identtinen ensijulkaisun kanssa. Ainoat erot löytyvät B-puolen etiketissä. Laatikossa oleva Teosto-sana on uusintajulkaisussa hieman ylempänä kuin alkuperäisessä ja etiketin alareunassa vuosiluku on nyt 1969, kun ensijulkaisussa oli 1968.

Kuuntele YouTubesta Pientä peliä urbaanissa limousinessa:

Otava julkaisi albumin CD-painoksena 1995. CD-julkaisulla on neljä lisäkappaletta, jotka on äänitetty 1988, Niillä ovat solisteina Pepe Ahlqvist, Maarit ja Sakari Kuosmanen. Tässä painoksessa on alkuperäinen avausraita jaettu kahdeksi eri kappaleeksi; Alkusoitto ja Kentauri. Nyt julkaisussa käytettiin aiemmin tyrmättyä Timo Aarnialan suunnittelmaa kansikuvaa.

Eero Koivistoinen: Valtakunta (1995 cd-julkaisu)

Svart Records julkaisi 2016 levyn vinyyli-lp:nä saman sisältöisenä kuin alkuperäinen Otavan julkaisu. Levystä otettiin 1000 kpl painos, josta 650 mustana ja 350 kirkkaana vinyylinä. Uudelleen julkaisun mukana tuli 8-sivuinen vihko, jossa on suomen- ja englanninkielinen elämäkerta, esittelyteksti (Juha Henriksson) ja tekijätiedot.

Alla 2016 painoksen etu- ja takakansi:

Eero Koivistoinen: Valtakunta (2016 julkaisu)

Takakansi: Valtakunta (2016 julkaisu)