banneri
RCA Victor FAS 975
RCA Victor FAS 975, 12.6.1967, Discophon 1967
# kappale sävel/sanat/sovitus kesto
A Hämeentien ynnä liitosalueiden yhdistyneet pihasoittajat - I Was Kaiser Bill's Batman - Roger Greenway - Roger Cook / Jussi Raittinen / Seppo Paakkunainen 3:02
B Ei aika mennyt koskaan palaa - Unhoita menneet / Proshtshai Ljubov - B.L.Andreschwsky / Jussi Raittinen / Seppo Paakkunainen - Jussi Raittinen 2:48

Tuottaja Johan "Mosse" Viksted, äänitys Finnvox-studio, 12.6.1967.

Muusikot:
Eero ja Jussi & The Boys:
Eero Raittinen: laulu
Jussi Raittinen: laulu, kitara, nauru (A), taustalaulu (B)
Lasse Kvist: basso
Pekka Laitinen: urut, huuliharppu (B), banjo (A), laulu (A), vihellys (A), taustalaulu
Kurt Mattson: rummut
Seppo Paakkunainen: baritonisaksofoni (A), huilu, taustalaulu (B)

Kesäkuussa 1967 äänitettiin tämän kuusimiehisen kokoonpanon toinen single. Lasse Kvist oli palannut huhtikuussa yo-kirjoituksia varten ottamaltaan lomalta basson varteen. Jussi kirjoitti tekstin Hämeentien ynnä liitosalueiden yhdistyneet pihasoittajat biisiin, jossa esitellään bändin jäsenet kukin omassa värssyssään. Eero, Jussi ja Pekka Laitinen hoitavat kukin vuorollaan lauluosuudet.

Kappale on alun perin englannissa Whistling Jack Smithin -nimellä julkaistu I Was Kaiser Bill's Batman. Deram Recordsin julkaisema alkuperäissingle (Deram DM.112) oli tuottaja Noel Walkerin ideoima ja levyllä kappaleen soitti todellisuudessa studio-orkesteri ja vihellyksestä vastasi brittiläinen muusikko John O'Neill. Laulutekijäparivaljakon Greenway & Cookin laulun alkuperäinen nimi on Too Much Birdseed, mutta sillä nimellä sitä ei liene levytetty. I Was Kaiser Bill's Batman ylsi brittien singlelistalla viidenneksi ja USA:ssa se oli parhaimmillaan sijalla 20.

Ei aika mennyt koskaan palaa on venäläinen sävelmä alkuperäiseltä nimeltään Proshtshai Ljubov. Jussi runnoi laulun puoliväkisin levytysohjelmistoon. Paroni Paakkunainen sovitti biisin moderniin asuun käyttäen Young Rascalsin Groovin'-biisin sekä Four Topsin Reach Out I'll Be There -biisin ratkaisuja. Muu bändi ei lauluun oikein ihastunut ja keikoilla Boys ei esittänyt sitä. Radiossa se kuitenkin soi ja siitä on tuli pienoinen myyntimenestys. Vaikka se ei kärkisijoja hätyytellyt, pysytteli laulu Suosikki 100 -listalla puoli vuotta ja oli parhaimmillaan sijalla 25. Stumpin TOP 30 listalla laulu oli parhaimmillaan 7. Aikaa myöten se on päätynyt varsin monen muunkin artistin ja bändin ohjelmistoon.

Unhoita menneet -nimellä laulun ovat levyttäneet aikaisemmin ainakin Henry Theel (VR 6071), Tuula-Anneli Rantanen (TJ 155) ja Eino Grön (Rytmi R 6382). Eino Grönin esitys on myös mukana elokuvassa "Pekka ja Pätkä neekereinä".

RCA Victor FAS 975-levyarvio

Levyn a-puolen huumori ei purrut Iskelmä-lehden (8/1967) arvostelijaan

Lyyli Hemming kirjoitti suomalaiset sanat Unhoita menneet versioon salanimellä Lahja Taalari. Jussi on kirjoittanut uuden sanoituksen osin Hemmingin tekstin pohjalta. Eero ja Jussi & The Boys levyttivät Ei aika mennyt koskaan palaa biisin uudelleen vuonna 1986 albumille Numero 3. Korsuorkesterin Pepe Kovanen levytti laulun albumilleen Surujen kitara vuonna 1991. Jussi soitti Kovasen versiossa komppikitaraa. Jussin tekstillä sävelmän ovat levyttäneet myös mm. Reijo Taipale & The Mustangs, Tuulikki Eloranta sekä Pauli Hanhiniemi Kerkko Koskisen orkesterin kanssa.

Singlen molemmat biisit julkaistiin vuonna 1987 albumilla Singlet 1964-68. Mutta tuon kokoelma-albumin cd-versiossa oli mukana vain Ei aika mennyt koskaan palaa. Tämän singlen a-puoli on julkaistu uudelleen ainoastaan kokoelmalla Eero ja Jussi 1960-1970. CD-formaatissa sitä ei ole julkaistu lainkaan. Ei aika mennyt koskaan palaa sisältyi myös 1980 julkaistulle kokoelmalle Eero ja Jussi 20 vuotta.

Tämä single jäi Lasse Kvistin viimeiseksi The Boys levytykseksi. Bändi oli kaksi päivää levytyksen jälkeen matkalla keikalle Hankoon ja Tammisaareen. Matkalla Lasse ilmoitti lopettavansa heinäkuun alusta, koska ei oikein viihtynyt uudessa kokoonpanossa ja toisekseen keskittyäkseen Handelshögskolanin pääsykokeisiin. Juhannuskeikka Aavasaksalla jäi Lassen viimeiseksi Boysien riveissä.

Singlebiisit sisältävän nauhan kotelo

Tämän kotelon sisällä oli vuosikymmeniä singlen biisit sisältänyt nauha

Lassen tilalle tuli Ruotsista Suomeen muuttanut irlantilaismuusikko Ken McLeod. Vinkki hänestä tuli Leo Heinoselta, joka väitti McLeodin olevan basisti ja soittaneen aiemmin Them-yhtyeessä. Kumpikaan väitteistä ei kyllä pitänyt paikkaansa. Ken oli ollut rumpalina Themin jälkeläisessä, Belfast Gypsies -yhtyeessä. Rumpujen lisäksi hän soitti kitaraa. Niin päädyttiin siihen, että Jussi lunasti Lassen bassokamat ja alkoi basistiksi ja McLeodista tuli komppikitaristi. Irlantilainen ei kuitenkaan oikein sopeutunut bändiin ja 11.9 hänet erotettiin bändistä. McLeon soitti myöhemmin Paakkunaisen Utopia-kokoonpanossa ja Jukka Kuoppamäen ja Sammy Babitzinin levyillä, kunnes palasi kotimaahansa.

Pian hajosi kokonaan tämä kovatasoinen The Boys kokoonpano. Jussi oli päässyt Liikemiesten kauppaopistoon ja Eerolla oli edessä viimeinen lukiovuosi ja YO-kirjoitukset, mikä tarkoitti keikkatahdin harventamista. Viimeinen keikka tällä miehityksellä oli 1.10.1967 tanssipaikka Mestarissa, Helsingissä. Paroni Paakkunainen, Pekka Laitinen ja Kurre Mattson siirtyivät D-tuotannon uuden tähden Kirkan ympärille koottuun Islanders-kokoonpanoon, jossa soitti myös entinen The Boys-kitaristi Kajde Westerlund. Lokakuussa Islanders äänitti ensimmäisen singlensä, Paronin sovittaman Hetki lyö. Eero ja Jussi alkoivat koota uutta bändiä.

RCA Victor FAS 945-levyarvio

Iskelmä-lehden suuressa Fan Club -katsauksessa kerrottiin myös Eero ja Jussi & The Boys Fan Clubin tiedot.

Kuuntele singlen biisit Spotifystä:

nuottiviiva