banneri
Single SD 5588
Decca 45-SD 5588, 21.5.1963, Musiikki Fazer 1963
# kappale sävel/sovitus kesto
A Juokse sinä humma traditional / Rainer Kisko 2:34
B Tumma yö - Tjomnaja Notch / Тёмная ночь - Nikita Bogoslovsky / Rainer Kisko 2:23
Muusikot:
The Esquires:
Reijo Bergström: soolokitara
Jorma Kalenius: basso
Eero Raittinen: rummut
Jussi Raittinen: komppikitara
Single SD 5588-A

Kahden ensimmäisen lauletun levynsä jälkeen Eero ja Jussi olivat esiintyneet turkulaisen managerin, Helge Siimeksen kiertueilla. Keväällä 1962 Eero ja Jussi osallistuivat Kaj Backlundin orkesterin solisteina TV-ohjelma Nuorten tanssihetken käynnistämään bändikisaan. Bändissä soitti kitaraa Reijo "Reiska" Bergström. Haka-kerhossa pidettyjen harjoitusten jälkeen esitettiin Nuorten tanssihetkessä pari biisiä, joista toinen oli Eero ja Jussi & The Boysin paljon myöhemmin levyttämä Bella.

60 -luvun alkupuolella rock'n'roll -innostus alkoi hiipua. Musiikkibisnes oli tuottanut markkinoille Pat Boonea ja muita pehmorokkareita. Elviskin oli armeijan jälkeen alkanut laulaa iskelmällisempiä biisejä ja tehdä turhanpäiväisiä elokuvia. Maailmalla oli alkanut ilmestyä kitarabändejä, jotka pelkästään soittivat musaa ilman laulusolisteja. Rautalankabändejä alkoi ilmestyä myös lahden taa Ruotsiin ja pikkuhiljaa myös Suomeen. Shadowsien Apache ja Venturesin Perfidia kolahtivat myös Raittisen veljeksiin. Jussi kertoo tuntemuksistaan: "Tässä musiikissa oli kai jotain, mikä vesittyneestä amerikkalaisesta nuorisomusiikista puuttui, ja sitten siinä oli se soundi, joka kummasti kiehtoi mieltä. Rock and Roll oli kuollut, tämä oli modernia kamaa, tämä oli avaruusajan musiikkia". Nuorisoasusteliike Teinitalo järjesti 7.3.1962 ilmaiset nuorisotanssit Expo-hallissa. Tilaisuuden pääesiintyjänä oli ruotsalainen kitarabändi The Violents.

Ensimmäinen rautalankabändi Suomessa oli The Strangers. Raittisen veljekset näkivät bändin keikan alkuvuodesta 1962. Jussi hankki Strangersille keikan Oulunkylän yhteiskouluun. Siellä bändi säesti oman settinsä ohessa muutaman biisin verran myös Eero ja Jussia. Raittiselle alkoi myös ilmestymään rautalankasinkkuja, Shadowsin lisäksi ruotsalaisbändien Violentsien ja Spotnicksien levyjä.

Reijo Bergström oli aiemmin soittanut Jorma Kaleniuksen Rock Devilseissä. Reiskalta Jussi sai hyviä vinkkejä komppikitaran soittoon. Reijon nuoremman Kari-veljen hankittua Höfnerin viulubasson, syntyi ajatus perustaa bändi. Fazer oli ilmoittanut purkavansa Eeron ja Jussin levytyssopimuksen, joten sitäkään sidettä ei ennä ollut. Nimi bändille otettiin amerikkalaiselta miesten lehdeltä. The Esquiresin ensimmäinen keikka oli vappuna 1962.

Alkuun bändillä ei ollut vakituista rumpalia, mutta vappukeikan jälkeen rumpalin paikkaa tarjottiin Eerolle. Hiihtolomallaan Eero ja Jussi olivat olleet laulamassa Helge Siimeksen järjestämällä Miss Suomi -karsintakiertueella ja heinäkuussa Esquires osallistuivat Siimeksen Ahvenanmaalle järjestämään kiertueeseen. Mukana oli edellisen kesän tapaan myös Jukka Loukiala. Tällaisten iltamakiertueiden aika alkoi olla jo ohi, kun sääkään ei suosinut, eikä yleisöä pahemmin tullut, kiertue keskeytettiin parin viikon jälkeen ja bändiltä jäi palkkiot saamatta.

Rytmiska Sommar Show

Syksyllä Kari Bergström siirtyi The Strangers-yhtyeeseen ja Esquiresin basistiksi tuli Jorma Kalenius. Tällä kokoonpanolla bändi alkoi harjoitella sunnuntaisin Haka-kerholla ja maksoi treenikämpän käytöstä soittamalla kerholla pari kertaa kuukaudessa. Marraskuun alkuun mennessä yhteissoitto oli jo niin sujuvaa, että bändi uskaltautui ensimmäiselle keikalle. Se soitettiin Hämäläis-osakunnan tilaisuudessa salissa, jossa nykyisin toimii Tavastia-klubi. Keikkoja järjestyi pian myös Expo-hallista ja Natsalta.

osallistui huhtikuussa 1963 Expo-hallissa järjestettyihin kitarabändien SM-kisoihin. Esquires julistettiin kisan voittajaksi, mutta protestin jälkeen saatiin nahkapäätös, jonka mukaan The Saints sai palkintona olleet Teinitalon esiintymisvaatteet ja Esquires pääsi pääsiäiskeikalle Tukholmaan. Protesti johtui siitä, että Esquiresin soittajat olivat jo levyttäneet, vaikkeivat kisaan osallistuneella kokoonpanolla.

Kisaa Expo-hallissa oli seuraamassa Fazerin Osmo Ruuskanen, joka tarjosi bändille levytysmahdollisuutta. Ruuskanen antoi ohjeen, etsikää tuttu vanha melodia ja muuntakaa se twistiksi. Bändi valitsi Tapio Rautavaaran laulun Juokse sinä humma. Kääntöpuolelle valittiin ruotsalaisen Sven Ingvarsin levyttämä Prairie, joka oli alun perin toisen maailmansodan aikainen neuvostoiskelmä Tjomnaja Notch eli Tumma yö. Tämä Esquires -single on ensimmäinen levytys, jossa Eero soittaa rumpuja.

Jussi oli saanut hiljan saanut ystävältään Tommie Mansfieldiltä tämän itse valmistaman sähkökitaran, joka oli kyllä komea, mutta soitettavuutensa osalta saanut lempinimen "helvetin halko". Studiotyöskentelyyn siitä ei ollut. Fazer lainasi onneksi levytystä varten Gibson SG -kitaran ja Selmerin uuden kaikulaitteen.

"Hummasta" tuli varsin suosittu, vaikka se ei ollutkaan ajalle tyypillisesti twist-tempoon sovitettu, vaan enneminkin vanhaan rock'n roll -henkeen tehty. Soundsien Emman ohella se on suomalaisen rautalankamusiikin kirkkaimpia helmiä. Toukokuussa pidetyssä sessiossa äänitettiinkin sitten kaksi singleä samalla kertaa. Toiselle singlelle tehtiin kaksi ruotsalaisen Sven-Ingvars -yhtyeen kappaletta, Räätälin ralli ja Junnu tanssii valssia.

Kuuntele single Spotifystä:

nuottiviiva

-->