banneri
Eri esittäjiä: Slangimusa ei delaa koskaan 1
CD: Stadin Slangi SS001, Stadin Slangi 2019
Tuottaja: Stadin Slangi / Olli Anikari
Äänitys: Asko Ahonen, Revolver Studio (laulut), Tapsa Kojo ja Maria Hänninen, kotistudio (taustat)
Miksaus: Asko Ahonen, Revolver Studio
Kansikuva: Jarmo Meriä
Visuaalinen suunnittelu: Olli Anikari
Kansikuva: Slangimusa ei delaa koskaan
# kappale sävel / sanat / sovitus kesto
6 Valtsun vihko Juhani Leinonen / Jussi Raittinen / Juhani Leinonen - Tapsa Kojo 3:10
7 Feissi hajalla Jarkka Rissanen / Jarkka Rissanen - Jussi Raittinen / Jussi Raittinen - Tapsa Kojo - Maria Hänninen 3:19
Muusikot:
Jussi Raittinen, laulu
Maria Hänninen, viulu (7), laulu (7)
Tapsa Kojo: laulu (7), kitara, mandoliini, haitari (6), ukulele, basso ja rytmisoittimet

Stadin Slangi ry:n julkaisemalla slangilaulujen CD:llä on kaksi Jussin Maria Hännisen ja Tapsa Kojon kanssa esittämää laulua. Jarkka Rissasen Feissi hajalla eli erikoinen tarina erään kerrostalon päivästä on tuttu jo Eero ja Jussi & The Boysin albumilta Kuoppainen tie. Silloin se kuultiin Jarkan alkuperäisellä tekstillä nimellä Naama hajalla. Nyt Jussi on kääntänyt sanat Stadin slangille ja Jussin, Marian ja Tapsan eläväinen tulkinta on aiempaa värikkäämpi.

Valtsun vihko on taas erinomainen näyte Jussin laulunkirjoittajan taidoista. Laulussa kerrotaan hieno tarina Ässän kaiho nimisen, alun perin joulurunoksi kirjoitetun tekstin synnystä ja sen päätymisestä myöhemmin erään trubaduurin eli Jussin itsensä ohjelmistoon ja levylle. Tekstiä voinee pitää myös kunnianosoituksena Ässärykmentissä palvelleille Kurvin kundeille.

Ässärykmentissä jatkosodan aikaan palvellut Veikko Lehmuksela kirjoitti laulun sodan aikana 1941 Karhumäessä. Asetoveri Valtteri Sorsa, jotka kutsuttiin Valtsuksi, seurasi vieressä laulun kirjoittamista ja taltioi laulun sanat myös omaan vihkoonsa. Myöhemmin runo sai ympärilleen sävelen ja laulusta muodostui Assärykmentin epävirallinen tunnuslaulu ja sittemmin Alan miehet -trio levytti sen 1980 nimellä Niin gimis on Stadi (Finnlevy FS 106). Tuolloin singlen etiketissä biisin tekijäksi oli yksinomaan merkitty Jussi Isomeri.

CD: Slangimusa ei delaa koskaan

Laulu kulkeutui myös Jussin ohjelmistoon. Olleessaan laulattamassa yleisöä Ravintola Viidessä Padassa, Helsingin Sturenkadulla tuli Sorsa Valtsuksi esittäytynyt mies kysymään Jussilta, mistä tämä oli saanut Veikon runon. Sorsa myös kertoi tuolloin Jussille tekstin syntytarinan. Myöhemmin Jussi tapasi myös Lehmukselan ja sai häneltä alkuperäisen runon ja levytti sitten laulun alkuperäisillä sanoilla vuonna 1984 ilmestyneelle albumilleen Hirvi, älä tule tielle. Tuolloin laulun nimeksi kirjattiin Stadin kundin kaiho ja Lehmuksela tekstin tekijäksi.

Jussi osallistui säveltäjä Juhani Leinosen kanssa Valtsun vihko laululla Stadin Slangi ry:n järjestämään slangilaulujen kilpailuun 2012. Entinen sotilasmuusikko ja Elvis ry:n taannoinen puheenjohtaja Leinonen ehdotti Jussille kilpailuun osallistumista. Jussi kirjoitti silloin tämän tarinan aiemmin levyttämänsä biisistä ja Leinonen sävelsi laulun tekstin pohjalta.

Ässärykmentti oli "Kurvin kundeista", eli Hämeentien mutkaa ympäröivien seutujen Sörnäisten, Harjun, Kallion ja Vallilan kasvateista koottu joukko. Talvisodassa he muodostivat Jalkaväkirykmentti 11:n ja jatkosodassa heistä koottiin 12. divisioonaan kuulunut Jalkaväkirykmentti 26. Ässärykmentin muistomerkki sijaitsee Helsingin Kalliossa Alli Tryggin puistossa ja sen viereinen katu on saanut nimekseen Ässärinne.

Ässärykmenti muistomerkki
Niin gimis on Stadi,
siks toivomus snadi:
et tsiigaa sais sen vielä kerran.
 Mieli Sörkkaan ois tsöraa,
sinne skuru kylla föraa
tai vislaa vois issikan tsärran.

Näkis Hagiksen platsit
ja Brahiksen matsit
ja Valgan, voi jebulis se stemmaa.
Siel griinais ja steppais,
vaik kohtalo kneppais,
et fikkasta puuttuisi femma.

Siel friidut ne sjungaa
ja lanteet ne gungaa,
globos sekoo ja sydämes studaa.
Oman sussusi hittaa,
onnen glasarista kittaa
olis elamä niin kivaa ja gutaa.

Vaikka lintsillä oisin
ja penkillä goisin
ja aina ei olis mitä skruudaa.
Niin silti gimis on Stadi,
siks toivomus snadi,
et saisin viel gartsoillas luudaa.

Yllä Veikko Lehmukselan kirjoittama Ässän kaihon eli Niin gimis on Stadin eli Stadin kundin kaihon teksti.

Kojon Tapsa osoittaa levyllä monopuolisuutensa muusikkona soittamalla viulua lukuun ottamatta kaikki instrumentit. Maria Hänninen laulaa levyllä myös biisin Galsa kuu. Muina artisteina levyllä ovat Vesa Nuotio, Tuomari Nurmio, Pirjo Tuohimaa, Marino, Slangibändi, Harri Saksala ja Olli Anikari.

nuottiviiva