banneri
Eri esittäjiä: Työväen lauluja
LP: Scancia SLP 535, Scandia-Musiikki 1969
LP: Scancia SLP 535, Scandia-Musiikki 1969
LP: Scancia SLP 535, Scandia-Musiikki 1969
MC: Finnlevy SDE 031, Finnlevy 1970
S8: Finnlevy S8S 512, Finnlevy 1971
LP: Scandia HSLP 231, Scandia-Musiikki 1978
MC: Scandia HSMK 231, Scandia-Musiikki 1978
LP: Scandia HSLP 231, Scandia-Musiikki ?
Digital: Warner Music Finland 2012
Tuottaja: ?
Äänitys: Jouko Ahera, Scandia-studio lokakuu 1969
Kansi (1969): ah/J.F.T.
Kansi (1978): M.J. Armfeldt
Valokuvat: Työväen arkisto
# kappale sävel/sanat kesto
A3 Tammisaaren laulu Traditional 1:28
B2 Perustuslaillisen riemumarssi Traditional 2:23

Sovitukset: Olli Heikkilä

Muusikot:
Jussi Raittinen ja Olli Heikkilän orkesteri
Jussi Raittinen, laulu

Tämän albumin myötä alkoi Jussin hyvin menestyksekäs kausi Scandialla. Levyn kansiteksteissä ei tuottajaa mainita. Tuottaja tai tuottajat löytynevät kuitenkin kolmikosta Pekka Gronow, Olli Heikkilä ja Harry Orvomaa, joiden tuottamilla erilaisilla osin hyvinkin myydyillä teemalevyillä Jussi esiintyi usean vuoden ajan.

Jussi muisteli myöhemmin laulaneensa eräässä Paavo Einiön tuottamassa TV-ohjelmassa Pankkilaulu nimisen kupletin Kari Kuuvan kanssa. Se laulu oli vanha skiffle-biisi, johon Saukki oli tehnyt hienot sanat. Einiön oli TV-hommien ohella Scandian johtajia ja hän oli tuon esityksen pohjalta päätellyt, että Jussia voisi käyttää myös Scandian levyillä. Niin Jussi pääsi mukaan tälle Työväen laulu albumille. Harry Orvomaa asetti kaksi ehtoa levyn teolle. Ensiksi Työväen Sivistysliiton piti ostaa tietty määrä levyjä omaan myyntiinsä. Toinen ehto oli, että on valotettava myös asian toista puolta ja on tehtävä myös sisällissodan valkoisen osapuolen lauluja. Niin pääosin sama porukka, myös Jussi, oli mukana seuraavana vuonna tehdyllä albumilla Talonpoikaisarmeijan lauluja

Tämä levy oli suuri menetys. Ajankohta oli otollinen, vasemmistopuolueet olivat saaneet vuoden 1966 eduskuntavaaleissa enemmistön eduskuntaan ja vasemmistolaiset aatteet saavuttivat vastakaikua erityisesti nuorten keskuudessa. Levy menestyi erinomaisesti, se oli myyntitilastojen TOP 20:ssä yli vuoden ajan yltäen parhaimmillaan viidennelle sijalle. Myynti oikeutti ilman muuta myös kultalevyyn. Levystä otettiin useita painoksia ja se julkaistiin LP-painoksen lisäksi myös c- ja stereo8-kasettina.

Albumi julkaistiin uudelleen Scandian halpasarjassa 1978 nimellä Työväen lauluja 1 (HSLP 231 / HSMK 231). Uusintajulkaisun kannet oli suunniteltu uudelleen. Tästä halpasarjan julkaista tehtiin vielä uusintapainos hieman erilaisilla kansilla. Alla molempien halpasarjapainosten kansikuvat. Musiikkituottajien tilaston mukaan levyä on myyty kaikkiaan 37661 kpl. Tuo lukema ei välttämättä sisällä myöhemmin tehtyjä uusintapainoksia. Levyä on edelleenkin hyvin saatavina divareista.

Työväen lauluja I, vuoden 1978 LP-julkaisu
Työväen lauluja I, vuoden 1978 LP-julkaisu

Joka tapauksessa tämä on eniten myyty albumi, jolla Jussi on ollut mukana, kun ei lasketa mukaan aiemmin julkaistuista eri esittäjien äänitteistä tehtyjä kokoelmia (esim. Finnhits). Loppuvuodesta 1969 ilmestyneen levyn suosio yllätti Scandian ja levystä otettiin ehkä jo julkaisuvuonna seuraavan vuoden puolella kaksi uutta painosta. Alla on näiden painosten etiketit. Niissä on selviä eroavuuksia. Kappaleiden nimet, tekijät ja esittäjät on ryhmitelty hiukan eri tavoin, lisäksi tekstin "Kaikki oikeudet pidätetään Valmistettu Suomessa" kirjoitusasu ja sijainti vaihtelevat. Myös etiketin värisävyt voivat vaihdella. Oheisissa kuvissa värisävyt ainakin vaihtelevat. Se voi johtua myös siitä, että ne on kuvattu/skannattu erilaisilla laitteilla.

Työväen lauluja, vuoden 1969 julkaisun etiketti A
Työväen lauluja, vuoden 1969 julkaisun etiketti A
Työväen lauluja, vuoden 1969 julkaisun etiketti A

Albumi oli ensimmäinen Jussin äänitteitä sisältänyt julkaisu, joka julkaistiin myös C-kasettina. Ensimmäisen c-kasettiversion julkaisi Musiikki-Fazerin ja Philips-Polygramin yhdessä omistama Finnlevy 1970. Scandia oli ulkoistanut c-kasettien julkaisun, koska ei pitänyt sitä tuolloin varteenotettavana formaattina. Toisen kasettiversion tuolloin Fazerin omistukseen päätynyt Scandia julkaisi itse halpasarjassaan samaan aikaan LP-versionkin. Tämä ja Talonpoikaisarmeijan lauluja ovat ainoat Jussin äänitteitä sisältäneet albumit, joka julkaistiin myös lyhytaikaiseksi formaatiksi jääneenä Stereo-8 -kasettina. Nuokin kasetit julkaisi Finnlevy 1971.

Työväen lauluja I, vuoden 1978 c-kasettijulkaisu
Työväen lauluja I, vuoden 1978 c-kasettijulkaisu

Levyn muut solistit ovat Reijo Frank, Taisto Lundberg, Heli Keinonen, Arja Saijonmaa ja Sulo Vakkari. Levyn suuren suosion innoittamana Scandia tuotti seuraavana vuonna jatko-osan Työväen lauluja II. Jussi oli mukana myös tällä albumilla.

Fazer Records julkaisu Työväen lauluja ja Työväen lauluja II albumin lauluista kootun cd-julkaisun Työväen lauluja - Veljiksi Kaikki. Jussin molemmat laulut olivat mukana tälläkin julkaisulla. CD-versiosta julkaistiin uudet painokset vuosina 1999 (Fazer Records 0630-18770-2) ja 2002 (Warner Music 0630-18770-9). Warner julkaisi sekä Työväen lauluja että Työväen lauluja - Veljiksi Kaikki albumin digitaalisissa jakeluissa 2012. Vuoden 1999 uudelleen julkaisu toteutettiin yhdessä Metalliliiton kanssa, liiton viettäessä 100 vuotisjuhlavuottaan. 2002 uudelleen julkaisu tapahtui Warnerin 20 Suosikkia-sarjassa.

Katso albumin tiedot Discogs-tietokannasta tai Kansalliskirjaston tietokannasta.

Kuuntele albumi Spotifystä: