Elvis Is Back! -banneri

Elvis Is Back! - Osa 3: Näin upea saundi syntyi

Elvis oli jo ennen armeijaan lähtöään omaksunut öiset levytyssessiot, olihan hänen vuorokausirytminsä muutenkin nurinkurinen. Nashvillen sessiot aloitettiin yleensä sunnuntai-iltaisin ja niitä jatkettiin varahaiseen maanantaiaamuun, niin kuin tälläkin kertaa. Äänitysten alkua edelsivät tutut rituaalit. Studioon saavuttuaan hän lauloi pianolla itseään säestäen tuttuja gospel-numeroita tai muita suosikkilaulujaan.

Usein hän lähetti jonkun mukana tulleesta seurueestaan hakemaan hampurilaisia ja muuta pikaruokaa, joita sitten syötiin levytettäviin biiseihin tutustuttaessa. Chet Atkinsin mukaan Elvis usein halusi usein soittaa myös rumpuja ja bassoa ennen äänitysten käynnistymistä.

Edellisissä osissa kerroin Elviksen kotiutumisesta Saksasta, ensimmäisten levytyssessioiden valmisteluista sekä maaliskuun 20. ja huhtikuun 3. päivän studioöistä biisi biisiltä. Tässä osassa poraudutaan vielä tarkemmin sessioiden työskentelytapaan, miten nuo hienosti aikaa kestäneet tallenteet syntyivät, kuka lopulta toimikaan tuottajana sessiossa, kuka valitsi levylle päätyvät otot, oliko kyseessä kaksi- vai kolmeraitatallennus jne.

Muusikot parasta A-ryhmää

Elvis oli selvästi paneutunut lauluihin ennen studioon saapumistaan, miettinyt miltä hän haluaa niiden kuulostavan ja treenannut ja hionut lauluosuuksiaan. Useita biiseistä hän oli lauleskellut jo Saksassa vapaa-ajoillaan. Pääosa levytettävistä kappaleista oli erittäin todennäköisesti valittu etukäteen, Elvis oli käynyt niitä läpi Freddy Bienstockin kanssa jo Saksassa ja sittemmin Gracelandissa. Monen Bienstockin ehdottaman laulun Elvis oli hylännyt jo etukäteen, mutta luultavasti hän teki karsintaa vielä studiossakin. Ehkä Scottyä ja D.J:tä lukuun ottamatta muusikot eivät tienneet etukäteen mitä tultaisiin levyttämään, suurin osahan ei edes tiennyt osallistuvansa Elviksen sessioon.

Sen perusteella mitä julkaistuilta nauhoitteilta tai äänityksistä eri yhteyksissä kerrotusta voi päätellä, työskentely studiossa oli rentoa ja vapautunutta ainakin alun jälkeen. Elvis ja muusikot tulivat hyvin toimeen keskenään. Ottojen välillä vitsailtiin ja naureskeltiin, nopeasti päästiin yhteisymmärrykseen siitä miltä biisien tulee kuulostaa. Elvis oli kohtelias kuten aina ja pyysi anteeksi keskeytyksiään.

Atkins myös arvosti Elvistä muusikkona ja on myös kehunut Elvistä hyvin kohteliaaksi ja korrektiksi käytökseltään. Toisaalta Atkins on myös todennut Elviksellä olleen huono vaikutus studiomuusikoihin. Jos oikein ymmärsin, Atkins tarkoitti Elviksen olleen jo tuolloin niin suuri tähti, ettei häntä uskallettu kyseenalaistaa miltään osin, vaan pyrittiin mieluummin mielistelemään ja mukailemaan häntä kaikessa. Ehkä tuollaista käyttäytymistä edisti levytyssessioissa mukana ollut Elviksen ystävä- ja palvelusjoukko, joka myötäili kaikessa Elvistä. Atkins itse oli tuttuun tapaan hillityn kohtelias, hän ei koskaan moittinut ketään, vaan kehotti ottamaan oton uusiksi, tai kokeilemaan toisenlaista tempoa tai jotain muuta, jos jotain oli mennyt pieleen. Ehkä Atkins itsekin oli erityisen varovainen Elviksen kanssa.

Studio B:n Steinway-piano

Studio B:n Steinway-piano, jota Floyd Cramer todennäköisesti käytti näissä Elviksen sessioissa. Kuva: Carl Clifford/Wikimedia Commons

Kaikki kunnia Scotty Moorelle ja Bill Blackille, joiden kanssa Elvis teki ensimmäiset levytyksensä Sun Recordsilla. He olivat varmasti tuossa tilanteessa erinomainen pari etsimään Elviksen kanssa sopivia biisejä ja saundeja. Jos silloin Elvis olisi laitettu studioon nyt Nashvillessa paikalla olleen ammattilaisryhmän kanssa, emme ehkä olisi Elviksestä kuulleetkaan. Samanlaisen kunnioituksen ansaitsee tietysti myös D.J. Fontana, joka soitti kaikilla Elviksen 50-luvun RCA-levyillä. Bill, D.J. ja Scotty säestivät myös Elvistä hänen 50-luvun keikoillaan ja olivat olennainen osa hänen 50-luvun saundiaan.

Nyt Elvis oli hakemassa uudenlaista saundia. Eihän silti ollut hylkäämässä vanhoja soittokavereitaan. Elviksen musiikillinen ymmärrys oli kehittynyt Sunin ajoista aimo harppauksen. Nyt Elvis pystyi kertomaan minkälaista saundia hän haki ja ymmärsi myös miten se saadaan aikaan. Hän oli kehittynyt myös melkoisesti laulajana. Näytöt olivat tuoneet arvostusta muusikoiden keskuudessa. Hän saattoi tuntea itsensä tasaveroiseksi tämän, oman aikansa studiomuusikkojen valiojoukon kanssa.

Nashvillen studiomuusikot olivat erittäin kokeneita ja osaavia. He eivät käyttäneet nuotteja tai sointumerkkejä, vaan heillä oli oma numeroihin perustuva menetelmänsä biisien "koodaamiseksi". Se oli osaltaan heidän tehokkuutensa salaisuus. Biisit kuunneltiin yhdessä Bienstockin teettämiltä demotallenteilta, Elvis kertoi muusikoille miltä hän halusi biisien kuulostavan, minkälaista saundia ja rytmiä hän haki, muusikot tekivät omia ehdotuksiaan. Samalla sovittiin myös mitä sooloja mihinkin kohtaan soitetaan. Neuvonpidon aikana ja sen pääteeksi muusikot tekivät itselleen "nuotit" tuolla numerointijärjestelmällä.

8-Track cartridge P8S-1135

Albumi julkaistiin lokakuussa 1966 myös Stereo-8 kasettina. RCA oli lanseerannut tämän formaatin markkinoille hieman aiemmin Ampexin ja muutaman autotehtaan kanssa. Stereo-8 kasetti oli suunnattu erityisesti autosoittimiin. Samanaikaisesti julkaistiin tässä formaatissa kaikki muutkin Elviksen 60-luvun albumit.

Ilmeisesti sitten vedettiin harjoituksena biisi läpi kerran tai joskus useamminkin ja oltiinkin jo valmiit tallennukseen. Monien biisien ensimmäiset otot olivat jo varsin valmiita. Yhteinen näkemys on siis löytynyt varsin nopeasti. Ottojen välillä saatettiin toki vielä hiukan keskustella mahdollisista muutoksista. Osa biiseistä muuttuikin ottojen myötä. Ensimmäisen yön aikana äänitettiin kuusi biisiä ja kaikkiaan 59 ottoa ja toisen yön aikana 12 biisiä, joista tallessa on 51 ottoa, eli kovin paljoa aikaa ei jäänyt ottojen välissä aikaa harjoitteluun tai keskusteluun.

Osoittaa siis hyvin miten rutinoituneita soittajia äänityksiin osallistuneet olivat. Näiden soittajien kanssa ei aikaa tuhlaantunut harjoitteluun, vaan päästiin nopeasti tosi toimiin, eikä jälkeä tarvinnut paikkailla. Ainoastaan yhteen sessiossa tallennettuun kuuteentoista lauluun tehtiin jälkiäänityksin pieniä lisäyksiä.

Eversti Parker oli edellyttänyt, että Elviksen levyillä käytettiin Nashvillen parhaita soittajia, toki tämä oli varmasti myös RCA:n lähtökohta. Ykkösartistille tarjottiin paras mahdollinen tuki. Tiukasti laadusta kiinni pitävälle Atkinsille tuo oli selviö, näitä samoja soittajia hän käytti lukemattomissa muissakin sessioissa. Porterin kertoman mukaan Elviksen sessioissa ei käytetty erillistä sovittajaa. Elvis ja bändi tekivät sovitukset yhdessä.

Floyd Cramer

Floyd Cramer 4.5.1965, kuva: Jac. de Nijs / Anefo / Wikimedia Commons

Jussi Raittinen äänitti Nashville-albuminsa Scotty Mooren studiolla Nashvillessa 1976. Jussin sessioon osallistui toistakymmentä Elviksen levyillä mukana ollut muusikkoa, myös seitsemän noissa Elviksen vuoden 1960 ensimmäisissä sessioissa mukana ollutta.

Jussi kertoi, ettei soittajia ollut kiinnostanut Westerlundin Kajden tekemät sointulaput. He kuuntelivat Suomessa tehdyn demon kerran tai kaksi ja tekivät sen perusteella omat muistiinpanonsa tuolla numerointimenetelmällä, sopien samalla kuka soittaa sooloja tai "fillaa" missäkin, jonka jälkeen otettiin pari harjoitusottoa ja sitten oltiin valmiit äänittämään. Työskentelytapa olisi siis säilynyt aika samanlaisena kuin 16 vuotta aiemmin.

Sessiopäiväkirjojen mukaan Elvis soitti laulamisen ohessa myös kitaraa, kuten oli tottunut tekemään jo 50-luvylla. Ehkä ei tällä kertaa kuitenkaan ihan kaikissa biiseissä. Varmaa tietoa en mistään löytänyt missä biiseissä hän soitti kitaraa, missä ei. Hank Garland soitti dokumenttien mukaan ensimmäisessä sessiossa sähköbassoa, mutta toisessa sessiossa kitaraa. Scotty Moore oli kolmantena kitaristina. Ilmeisesti Moore tyytyi pitkälti komppikitaristin rooliin niillä raidoilla, joilla Garland soitti kitaraa. Kokenut studiokitaristi Garlandin hoiti ainakin pääosin soolot.

Garland oli monipuolinen kitaristi, hän oli aloittanut kantrimuusikkona, soittanut myös rock ’n’ rollia, myös bluesia ja jazzia. Hän oli tuossa vaiheessa jo rutinoitunut studiokitaristi ja menestynyt myös omilla levyillään. Studiokitaristien tavoin Garland piti soolonsa yksinkertaisina. Jordanaires-yhtyeen jäsenille maksettiin sessiosta 22,5 dollarin tuntipalkkaa kullekin, muiden palkkioita ei julkaistuissa dokumenteissa mainita. Ehkä heidän palkkionsa olivat samaa luokkaa.

Boots Randolph

Boots Randolph Monument Recordsin promokuvassa 1963

Kahden rumpalin käyttö sessiossa oli melko poikkeuksellista. Elviksen varhaisissa levytyksissä ei ollut rumpalia lainkaan, eikä rumpalin puuttuminen ollut 50-luvulla Nashvillen studioissa tavatonta. 50-luvun loppua kohden rumpalin käyttö kuitenkin yleistyi. RCA:n Sholes, Atkins ja Porter olisivat mieluummin tyytyneet kokeneeseen ja paljon käyttämäänsä Buddy Harmaniin, mutta Elvis halusi mukaan myös luotetun ystävänsä D.J. Fontanan. Ilmeisesti Elvis haki kahden rumpalin käytöllä vahvempaa saundia.

Tuplarummut toimivat hienosti Pomusin ja Shumanin jykevässä A Mess of Bluesissa tai Weismenin ja Wisen It Feels So Rightissa. Kahden rumpalin käyttö mahdollisti tempon korostamisen ja iskevämmän tahdin. Ensimmäisessä sessiossa taltioiduilla raidoista oli käytössä myös kaksi bassoa, Garlandin sähköbasso ja Mooren pystybasso, silläkin haettiin ilmeisesti tuhdimpaa ja erottuvampaa komppia.

Nashvillessa oli 50-luvulla alettu yleisesti käyttää kahta bassoa kantrilevytyksissä eli kuusikielisellä sähköbassolla tuplattiin akustisen pystybasson bassolinjat, puhuttiin ns. tic-tac-bassosaundista. Metodi tuotti hyvin erottuvan napsahduksina kuuluvan bassoäänen. Sähköbasson tilalla saatettiin tuplauksessa käyttää myös baritonikitaraa.

Myöhemmin tämä metodi yleistyi muunkin musiikkiin. Selkeimpiä esimerkkejä tic-tac-saundista ovat Elviksen 1961 levytetty Little Sister, jossa tuplaukseen ilmeisesti hoiti Scotty Moore baritonikitaralla, Patsy Clinen Walkin’ After Midnight ja Roy Orbisonin Working for the Man. Jälkimmäisillä äänitteillä tic-tac-bassosaundista vastasi sen isänä pidetty Harold Bradley. Elviksen maaliskuun 20. päivän sessiossa tic-toc-basso on selkeimmin kuultavissa Stuck On Youssa.

Bill Porter ja kaksi- vai kolmeraitaa?

Porterin mukaan studion äänipöytä mahdollisti musiikin taltioimisen yhdeksällä mikrofonilla. Niistä yksi tallensi tietenkin Elviksen laulun, lopuilla oli äänitettävä muu bändi ja Jordanaires. Harmanin rummuille hän kertoo käyttäneensä kahta mikkiä ja Fontanan rummuille yhden. Stereomiksauksessa Fontanan rummutus kuuluu oikealta ja Harmanin vasemmalta.

Elviksen ääni johdettiin toisen EMT:n levykaiun kautta ja Jordanairesin toisen. Kaikukammiota hän käytti enimmäkseen kitaran ja pianon kaiuttamiseen. Porter kertoo tallentaneensa kaikki Elviksen Nashvillen sessiot sekä kaksiraitaisena Ampexin 350-2 (ja myöhemmin 351-2) -nauhurilla että kolmiraitaisena Ampex 300-3 nauhurilla.

Masternauhan Porter sanoo tehneensä livenä kaksiraitaisena, mitään jälkimiksauksia ei tehty. Kolmiraitaiset tallenteet toimivat vain varmuuskopioina. Monomasterit tehtiin yhdistämällä 2-raitaiset stereotallenteet elektronisesti. Näin Porter kertoo toimineensa kaikissa äänittämissään Elviksen levytyksissä. Ainakin tällä kertaa istunnot tallennettiin livenä ilman kuulokkeita tai monitorikaiuttimia.

Porterin kertoma on hieman yllättävää. Olen ymmärtänyt RCA:n hankkineen studioihinsa Ampexin kolmiraitaisia tallentimia nimenomaan "Living Stereo" julkaisujensa äänittämistä varten. Porterin sanaa on kuitenkin uskottava, hänhän äänitykset teki. En ole havainnut millään RCA:n, BMG:n tai Sonyn Elvis Is Back! -julkaisulla kerrotun, onko julkaisun pohjana kaksi- vai kolmeraitatallenne.

Ilmeisesti noilla nauhoilla ei kuitenkaan ole suurta eroa. Ymmärtääkseni sama miksaus tallentui äänipöydästä molemmille nauhoille. Kuvien perusteella äänipöytä tai konsoli, kuten Porter sitä nimitti, oli varsin yksinkertainen. En osaa sanoa olisiko se mahdollistanut Elviksen laulun tallentamisen kolmiraitaisella nauhurilla omalle raidalleen.

Kaksi näissä sessioissa tallennettua laulua julkaistiin 2015 ilmestyneellä If I Can Dream -albumilla, jolle The Royal Philharmonic Orchestra oli tehnyt taustat osin uusiksi. Tuollekaan julkaisulle ei ole kuitenkaan käytetty aiemmasta julkaisusta yksin Elviksen laulua, vaan mukana on myös ainakin aiempi komppiosuus ja osin myös Jordaneiresin taustalaulu. Tuokin puoltaa sitä, ettei kolmiraitanauhaltakaan löydy omalta raidaltaan yksin Elviksen laulua. Lieneekö tuo kolmiraitainen nauha enää tallessakaan.

Bob Mooren Monument single

Kaikki sessioon osallistuneet studiomuusikot julkaisivat myös omia levyjään. Bob Moore levytti 60-luvulla Monument, London ja Hickory Recordsille. Kuvassa Monumentin vuonna 1962 julkaiseman Auf Wiedersehen Marlene / Ooh La La -singlen kansi.

Fallow That Dream Recordsin viime vuonna ilmestyneellä The Elvis Is Back! Sessions -julkaisulla kerrotaan kyllä, että tallennukset tehtiin molemmilla tavoilla, mutta ei sitä kummalta nauhalta julkaisut raidat ovat peräisin. Olen kaiken läpikäymäni lähdeaineiston perusteella vakuuttunut siitä, että kaikki aiemmat julkaisut perustuvat kaksiraitaiseen tallenteeseen. Kuuntelin tätä artikkelia tehdessäni albumista kymmenkunta erilaista versiota vuosilta 1977 – 2019, enkä havainnut eroa niiden miksauksissa. Vuoden 1960 originaalijulkaisua en ole koskaan kuullut.

Löysin yhden netin keskustelufoorumin, jolla todisteltiin osan viime vuonna julkaistuista vaihtoehtoisista otoista olevan peräisin kolmiraitaiselta tallenteelta. Tuollakin foorumilla oltiin kuitenkin yksimielisiä siitä, että tämän uusimman julkaisun ensimmäisellä levyllä olevat, alkuperäiseen julkaisuunkin sisältyneet raidat ovat kaikki edelleen kaksiraitaiselta nauhalta.

Nashville Sound

Näitä tallenteita nyt kuusikymmentä vuotta myöhemmin kuunnellessa täytyy ihmetellä, kuinka hyvät saundit Porter on saanut tallennettua noilla laitteilla. Lopputulos oli olennaisesti kiinni siitä, miten ääni saatiin alun perin taltioitua; studion akustiikasta, mikrofoneista ja niiden sijoittelusta, kaiutuksesta, livenä tehdystä miksauksesta sekä tietysti artistista ja soittajista. Porterin mukaan Elvis ei koskaan arvostellut taltiointien äänen laatua, ei pyytänyt lisäämään kaikua tai vähentämään sitä, tai muutakaan. "Koskaan Elvis ei komentoinut saundia tai balanssia. Sen sijaan hän oli aina tietoinen siitä, miltä hänen äänensä kuulosti", kertoo Porter.

Scotty Mooren mukaan soittajat eivät pitäneet studion aiemmasta saundista. Mooren mukaan studion akustiikka oli ennen Bill Porteria ongelmallinen, siellä oli seisovien aaltojen alueita ja studion saundi oli jotenkin vaisu ja tunkkainen. Porterin suunnitteleman ja yhdessä studion toisen äänittäjän Tommy Strongin kanssa toteuttaman akustoinnin jälkeen studion saundi oli muuttunut täysin.

Porter on todella saanut ihmeitä aikaan. Kuten kerroin artikkelisarjan aiemmissa osissa, Elviksen edellisessä sessiossa kesäkuussa käytettiin samaa studiota. Eron huomaa selvästi, kun verrataan tuolloisia tuloksia näihin maalis-huhtikuun 1960 äänityksiin. Aikaeroa näiden kahden session välillä oli reilu 21 kuukautta. Kuuntele alta kesäkuussa 1958 äänitetty Elviksen edellinen listaykkönen A Big Hunk o' Love ja seuraava listaykkönen Stuck On You ja päättele itse saundien ero!

Thorne Nogar äänitti 1957 Radio Recorders Studiolla Hollywoodissa ensimmäisenä Elvistä stereona kaksiraitanauhoille. Tuolloinkin stereotallennus tehtiin vain varmuuskopioksi. Levymasterit tehtiin mononauhasta ja tallenteet julkaistiin alkuaan monoäänitteinä. Stereonauha määrättiin hävitettäväksi, mutta tuottaja Bones Howe vei nauhat kotiinsa ja talletti ne pankkiholviin. Vasta vuosikymmenien päästä nuo nauhat kaivettiin esiin ja ne julkaistiin albumilla Stereo '57, Essential Elvis Volume 2 ainakin vinyyli LP, CD- ja Super Audio CD -formaateissa.

Olen kuunnellut Stereo '57 albumin kaikissa noissa formaateissa. Ei näidenkään saundimaailma yllä samalla tasolle Porterin äänitysten kanssa. Stereokuva on hiukan luonnoton, monella raidalla Elviksen laulun kuuluessa vasemmalta ja Jordanairersin taustalaulun oikealta. Olennaisin ero Porterin luomassa saundissa aiempaan on saundin selkeys.

Elviksen ja Jordanairesien lauluäänien sävyt ja yksityiskohdat erottuvat selkeämmin, samoin myös soiton hienoimmatkin nyanssit. Studion akustointi ja Porterin hienosti hallitsema kaiun käyttö tuovat selkeyden lisäksi syvyyttä ja elävyyttä saundiin. Poissa on Scotty Mooren kuvaama aiempi tunkkaisuus. Toki noissa 50-luvun äänitteissä on oma historiallinen magiansa, joka omalla tavallaan viehättää monia.

Termiä Nashville Sound käytettiin tiettävästi ensimmäistä kertaa 1958 Music Reporter -lehden Jim Reevesiä käsittelevässä artikkelissa. Vanhoja Billboard-lehtiä tutkiessani löysin niissä ensimmäistä kertaa käytetyn tuota termiä 13.6.1960. Nashville Soundin juuret ovat tietysti jo 50-luvulla, jolloin Atkins ja Owen Bradley alkoivat kehittää studioitaan ja toivat kantrimusiikkiin popmusiikissa käytettyjä elementtejä kuten rummut, jousiryhmän ja taustakuoron. Nuo muutokset toivat Nashvillen studioille uusia asiakkaita. Varmasti nämä Elviksen sessioit omalta osaltaan lisäsivät Nashvillen studioiden suosiota ja tekivät Nashvillesta yhden USA:n merkittävimmistä musiikkiteollisuuden keskuksista.

Kuka toimikaan tuottajana?

Bill Porter kertoi Michael Fremerille vuonna 1987 antamassaan haastattelussa, ettei sessiossa oikeastaan ollut tuottajaa. Käytännössä tuottajalle kuuluneet tehtävät olivat jakautuneet monelle. Sholes oli sopinut budjetista ylempiensä ja Eversti Parkerin kanssa. Laulujen ennakkovalinnan oli tehnyt Freddy Bienstock ja Elvis itse teki lopulliset valinnat siitä mitä hän levytti ja miltä biisien tulisi kuulostaa työstäessään biisejä muusikoiden kanssa äänitysten välissä.

Hank Garland

Hank Garland ilmeisesti 50-luvun promokuvassa Gibson Byrdland -kitaransa kanssa.

Atkinsin rooli oli aika vähäinen tässä ja yleensäkin Elviksen levytyksissä. Atkins kuitenkin hoiti sopivat muusikot studioon ja selvästi valvoi paikalla Porterin kanssa äänitysten laatua. Porterin tehtävänä oli session aikana editoida myös masternauhat, ainakin tuon ensimmäisen singlen masternauha valmistettiin saman tien. Ehkä Atkins ainakin sen aikaa hoiti äänitystä.

Atkins tiedosti Elviksen kyvyt ja ymmärsi Elviksen pystyvän hahmottamaan miltä halusi musiikkinsa kuulostavan. Steve Sholesin sihteerinä ja myöhemmin monissa tehtävissä RCA:lla ja siten myös Elvis-julkaisujen parissa työskennellyt Joan Deary on muistellut Atkinsin tuottajan roolia näin "Chet ohjasi istuntoja musiikillisesti ja teknisesti, mutta ei sekaantunut millään tavalla luovuuteen. Hän vain täydensi ja lujitti sitä. Kun hän kuuli, että jokin juttu ei toiminut, hän saattoi sanoa, että 'hei, kokeillaanpas kertosäettä tällä tavoin' tai jotain vastaavaa. Hän oli lempeä, mutta samalla osaava ja jämerä".

Vähän samaan tapaan Atkinsin tuottajan roolia ovat kuvanneet muutkin. Kun kaikki sujui mainiosti, Atkins ei suotta puuttunut asiaan. Joidenkin lähteiden mukaan Atkins olisi lähtenyt ensimmäisestä sessiosta kotiinsa jo alkuillasta, mutta se ei pidä paikkaansa. Hänen äänensä kuuluu kyllä usein ottojen välissä, hänen kommentoidessaan ottoja tai kehottaessa aloittamaan uudelleen.

Ottojen osalta valintaa teki kertomansa mukaan myös Porter ja osin myös Elvis, ilmeisesti myös Atkins, ainakin hän useasti totesi oton jälkeen "one more" eli kehotti uusimaan oton havaitessaan jotain puutteita. Atkinsilla ei ilmeisesti ollut juuri sanomista siihen, mikä otto lopulta valittiin julkaistavaksi. Atkins, joka oli tunnettu virheettömästä soittotaidostaan, ei hyväksynyt virheitä muiltakaan, vaan yleensä keskeytti oton virheen havaittuaan. Elvis oli selvästi erikoistapaus Sholesille, vaikkei hän tuolloin enää osallistunut muiden artistien tuottamiseen, halusi hän olla tärkeimmän artistinsa sessiossa ja viimekädessä vaikuttaa julkaisuihin.

Näkemissäni aiemmissa Elvis Is Back! -julkaisuissa ttuottajaksi on merkitty yksin Steve Sholes, milloin tuottaja ylipäätään mainitaan, mutta uusimmassa Fallow That Dream -julkaisussa The Elvis Is Back! Sessions -tuottajaksi on merkitty "Steve Sholes / Chet Atkins". Eipä tuohon aikaan tuottajan nimeä äänitteissä kovin yleisesti ylipäätään mainittu, kuten ei äänittäjänkään nimeä. Ehkä tuolloin Sholes oli kuitenkin se, joka viime kädessä teki päätökset siitä mitä biisejä millekin julkaisulle valitaan. Näin on Porterkin muistellut. "Sholesilla oli hyvä korvat", totesi Porter

Drum Twist

Buddy Harmanin Drum Twist EP ilmestyi lokakuussa 1960 Warner Brosin julkaisemana

Nauhakopiota Elviskään ei saanut studiosta mukaansa, vaan hänenkin oli tyydyttävä kuuntelemaan tuotokset studiossa. Porterin mukaan Elvis saattoikin kuunnella tuotoksia uudelleen ja uudelleen, ennen kuin vakuuttui niiden olevan julkaistavissa. Kuunteluun saattoi mennä useita tunteja. Huhtikuun session jälkeen Elvis oli erityisen kiinnostunut suoriutumisestaan laulussa It’s Now Or Never. Hän kuunteli sitä Porterin mukaan noin kaksikymmentä kertaa.

18.3.2020 Raimo Öystilä

Tarina jatkuu...

Artikkelisarjan viimeisessä osassa esittelen Elviksen ensimmäisten armeijan jälkeisten levytyssessioiden tuloksista julkaistut äänitteet ja niiden vastaanoton. Lue osa 4.

Elvis Is Back! -versioita vuosien varrelta

Olin seitsemän ikäinen keväällä 1960 Elviksen äänittäessä Elvis Is Back! -albuminsa. Meni varmaan vuosia ennen kuin kuulin ensimmäistäkään sen biisiä. 60-luvun alun Suomessa ei radiossa soitettu Elvistä tai muutakaan kevyttä musiikkia. Ehkä joskus radion lauantain toivotuissa levyissä saatettiin soittaa It's Now Or Never tai Are You Lonesome Tonight?, mutta tuskin Elvis is Back! -albumin biisejä.

Ensimmäisen kerran näin ja kuulin Elviksen levyjä Turussa kesällä 1963 tai 1964. Olimme perheeni kanssa käymässä tätini luona. Tädillä oli huomattavasti minua vanhempia poikia, joilla oli useita Elviksen singlejä. En enää muista mitä ne olivat, mutta mahdollisesti ainakin joku maalis-huhtikuun 1960 sessioissa tallennetuista singleistäkin.

Yleisradion käynnistettyä Sävelradio-ohjelman 1963, saattoi Elvistäkin kuulla radiosta useasti. Isäni osti loppusyksystä meille kelanauhurin, jolla tuli tallennettua radiosta myös Elviksen kappaleita. Tuskin siinä vaiheessa enää soitettiin juurikaan Elvis Is Back! -albumin sävelmiä. Ehkä kuitenkin Fever soi silloin tällöin radiossa.

70-luvulla asuessani Tampereella hankin ensimmäisen levysoittimeni ja ensimmäinen hankkimani Elvis-levy oli 1974 ilmestynyt saksalainen kokoelma Elvis Forever - 32 Hits And The Story Of A King. Sillä oli nuo vuoden 1960 singlehititkin sekä Fever. Tuota levyä tulikin soitettua varsin paljon Hämeenpuiston kommuunissamme. Pikkuhiljaa tuli hankittua muitakin Elviksen levyjä. Muutamia Elviksen albumeja ostin jo hänen eläessään, mutta suurimman osan sitten 70-luvun lopulla.

Listasin alle tiedot niistä versioista, jotka kuuntelin nyt läpi tätä artikkelisarjaa työstäessäni.


Living Stereo

LP: RCA Victor ‎SF 5060
Julkaisija: RCA Victor Julkaistu: 1977/78?

Tämän brittiläisen LP-julkaisun hankin joskus 70-luvun lopulla. Näitä varhaisia Elvis-albumeja oli pitkään ollut aika vaikeaa saada. Elviksen kuoleman jälkeen julkaistiin tietysti uusintapainoksina kaikki hänen albuminsa. RCA:lla oli kova kiire uusintajulkaisujen kanssa kysynnän ollessa kova ympäri maailmaa. RCA:n kirjanpito ei ilmeisesti pysynyt uudellen julkaisujen vahdissa, eikä noiden 70-lopun julkaisen painosmääristä ole säilynyt tarkkoja tietoja.

Usein on moitittu näiden pian Elviksen kuoleman jälkeen valmistettujen uusintajulkaisujen laatua. Tämä albumi soi kuitenkin edelleen ihan kohtuullisesti. Ei kuitenkaan soundillisesti yllä ihan myöhemmin ostamani toisen vinyyliversion tasolle.


Living Stereo

CD: ND89013 / 0035628901323
Julkaisija: BMG Music
Julkaistu: 1990 Remasterointi: Sonopress

Ensimmäinen CD-versio albumista ilmestyi USA:ssa 1988 ja Euroopassa seuraavana vuonna (ND89013). 1990 albumi julkaistiin uudelleen CD:nä samalla julkaisunumerolla, mutta hieman erilaisella kannella. Tuolloin se sisältyi "Elvis In The 90s" -sarjaan, jossa julkaistiin iso joukko muitakin Elviksen albumeita. Näihin ensimmäisiin CD-masterointeihin ei ilmeisesti vielä panostettu suuresti.


Living Stereo

CD: 07863 67737 2 / 078636773728
Julkaisija: BMG Entertainment
Julkaistu: 1999
Tuottaja: Ernst Mikael Jørgensen ja Roger Semeon

Toisen polven CD-julkaisu ilmestyi 1999. Nyt mukana olivat myös samoissa sessioissa äänitetyt singlebiisitkin. Tämä oli ilmeisesti albumin CD-painoksista myydyin ja nosti Elvis Is Back! -albumin lopulta USA:ssa yli kultalevyyn oikeuttavan rajan.


Living Stereo

CD: 82876 67968-2
Julkaisija: Sony Music, Follow That Dream Records
Julkaistu: 2005
Tuottaja: Ernst Mikael Jørgensen, Roger Semon
Remasterointi: Sebastian Jeansson

Sonyn Elvis-keräilijöille suunnattu Follow That Dream Records julkaisi ensimmäisen koosteen Elvis Is Back! -sessioista 2005. Kahden CD:n paketissa oli mukana tietysti alkuperäiset albumi- ja singleraidat sekä muutama kymmenen vaihtoehtoista ottoa. Nyt Sebastian Jeansson oli restauroinut materiaalin alkuperäisiltä nauhoilta digitaalisiksi ja tehnyt uuden, laadukkaamman cd-masterin.

Julkaisusta tuli FDT-julkaisujen suosituimpia ja siitä julkaistiin peräti kolme uusintapainosta, joiden kansipainatukset eroavat hiukan toisistaan.

FTD 82876 67968-2
Living Stereo

LP: LSP-2231 / 8287667968-2
Julkaisija: Speakers Corner Records
Julkaistu: 19.10.2005

Speakers Cornerin julkaisema albumi on kansia ja levyn etikettejä myöten tarkka kopio alkuperäisestä amerikkalaisesta stereojulkaisusta. Yhtiön mukaan levyn valmistuksessa on käytetty alkuperäistä analogista masternauhaa ja koko valmistusprosessi on ollut täysin analoginen. Levyn teossa on ilmeisesti käytetty samaa Kevin Grayn ja Steve Hoffmanin tekemää masteria kuin DCC Compact Classicsin vuoden 1997 vinyylijulkaisussa ‎(LPZ-2037). Alkuperäistä vinyylijulkaisua en ole päässyt kuulemaan, mutta mahtaako se olla tämän parempi laadultaan.

Speakers Corner julkaisi albumista myös 45 kierroksen tupla-LP-painoksen 19.3.2010 (AS AAPP 2231-45). Sitäkään en ole kuullut, mutta uskoisin sen olevat vielä tasokkaampi julkaisu.


Living Stereo

CD: 88697 85300 2
Julkaisija: Sony Music Entertainment, Legacy Recordings, RCA Records Julkaistu: 28.2.2011
Tuottaja: Ernst Mikael Jørgensen
Remasterointi: Vic Anesini

Sonyn levykatalogin uudelleen julkaisuihin keskittynyt tytäryhtiö Legacy Recordings julkaisi 2011 kahden cd-levyn painoksen alaotsikolla "50th Anniversary Legacy Edition". Julkaisun ensimmäisellä cd:llä oli Elvis is Back! -albumin lisäksi myös samoissa sessioissa levytetyt singlebiisit sekä loppuvuodesta 1960 levytetty Surrender. Toisella cd:llä oli puolestaan Something For Everybody -albumin sisältö ja viisi 1961 levytettyä singlebiisiä.

Living Stereo

CD: 88697 84740 2
Julkaisija: Sony Music Entertainment, Legacy Recordings, RCA Records Julkaistu: 2012
Tuottaja: Ernst Mikael Jørgensen
Remasterointi: Vic Anesini

Legacy Edition tupla-cd:n painos myytiin Euroopassa nopeasti loppuun. Sony/Legacy julkaisi albumin uudelleen seuraavana vuonna hieman erilaisilla kansilla ja uudella julkaisunumerolla, mutta sisällössä ei ollut mitään eroa.


Living Stereo

SACD: CAPP 2231 SA, 88725440822, LSP-2231
Julkaisija: Sony Music Commercial Music Group, Analogue Productions
Julkaistu: 11/2012
Remasterointi: George Marino, Sterling Sound

Vanhojen äänitteiden laadukkaisiin uudelleen julkaisuihin erikoistunut Analogue Productions julkaisi marraskuussa Elvis Is Back! -albumin super audio CD eli SACD -formaatissa. Sonyn ja Philpsin vuonna 1999 julkaisema SACD-formaatti ei koskaan saavuttanut suurta suosiota, eikä Elviksen albumejakaan ole kovin montaa tässä formaatissa julkaistu. Saundit levyllä ovat kyllä erinomaiset. Julkaisu sisältää vain alkuperäisen albumin raidat, ei mitään bonusbiisejä.

SACD-masteroinnin on tehnyt lähes 40 vuotta Sterling Soundin palveluksessa ollut George Marino, joka on tehnyt masterit myös Elviksen 24 Karat Hits! ja Elv1s: 30#1 Hits -albumeja varten.


Living Stereo

CD: 506020-975139
Julkaisija: Sony Music, Follow That Dream Records
Julkaistu: 11.2019 Tuottaja: Ernst Mikael Jørgensen, Roger Semon
Remasterointi: Sebastian Jeansson

Follow That Dream Records julkaisi loppuvuodesta 2019 peräti neljän CD-levyn painoksen, joka sisältää kaiken maalis-huhtikuun 1960 kahdesta sessioista tallessa olevan materiaalin. Mukana on siis alun perin albumilla ja singleillä julkaistujen ottojen lisäksi lähes kaikki noissa sessioissa tallennetut otot. Parin biisin osalta ei vaihtoehtoisia ottoja kuitenkaan enää löydy Sonyn arkistoista.

Tässä julkaisussa on myös käytetty Sebastian Jeanssonin huolella restauroimia ja digitalisoimia tallenteita. FTD:n julkaisupolitiikka kyllä joskus ihmetyttää, näitä ottojakin on julkaistu jo ties kuinka monella julkaisulla. Tuskin itseltänikään puuttui yksikään niistä ennen tätä julkaisua.


Kohtaaminen Pieksämäellä

Talvella 1998 uutisoitiin kahden noissa Elviksen kevään 1960 sessioissa mukana olleen muusikon eli Scotty Mooren ja D.J. Fontanan olevan tulossa Suomeen. Uutisten mukaan he soittaisivat kesäkuussa niinkin eksoottisessa paikassa kuin Pieksämäellä.

Sinne oli tietenkin päästävä. Niinpä sitten autoilin juhannuksen jälkeen Joensuusta Pieksämäelle. Scotty ja D.J:n tulo huomioitiin tietysti suomalaisessa mediassa ja mediaväkeä oli jonkin verran saapunut myös Pieksämäelle.

Scotty Moore

Scotty Moore Pieksämäellä 27.6.1998, kuva Raimo Öystilä

Scotty ja D.J. soittivat illalla 27.6. Kuninkaat kohtaavat tapahtumassa suomalaisista muusikoista koostuvan The Rockin' Daddies -yhtyeen kanssa. Jorma Kääriäisellä oli myös suuri hetkensä saadessaan laulaa Scottyn ja D.J. säestäminä My Baby Left Me.

Esiintymisen jälkeen nämä ystävälliset herrasmiehet jakoivat nimikirjoituksia. Oli hieno hetki päästä kättelemään näitä herroja ja vaihtaa muutama sana heidän kanssaan. Sain otettua heistä myös muutaman kuvan.

Seuraavana päivänä D.J. Fontana oli vielä Elvis Fan Clubin järjestämässä haastattelutilaisuudessa kertoilemassa Elvis-vuosistaan ja vastailemassa yleisön kysymyksiin. Scotty Moore ei matkaväsymyksen vuoksi osallistunut tähän tilaisuuteen.

Tuntui uskomattomalta miten vaatimattomia ja ystävällisiä miehiä Scotty ja D.J. olivat. Ei mitään diivan elkeitä. He sentään ovat soittaneet levyillä, joita on myyty satoja miljoonia kappaleita. Oli mahtavaa saada tavata heidät.

D.J. Fontana

D.J. Fontana Pieksämäellä 27.6.1998, kuva Raimo Öystilä


Elvis Is Back! labels

Elvis suomalaisilla sivuilla:

Kansainvälisiä Elvis-linkkejä:

Kommentoi / Anna palautetta!

Mitä mieltä olit artikkelista? Minkälaisia mietteitä artikkeli sinussa herätti? Jäitkö kaipaamaan vielä jotain?