Elvis Is Back! -banneri

Elvis Is Back! - Elvis parhaimmillaan

60 vuotta sitten Elvis palasi asepalveluksesta Saksasta. Kaksi vuotta hän oli ollut poissa esiintymislavoilta ja julkisuudesta. Ihailijat odottivat kiihkeästi uusia levyjä, niin myös hänen levy-yhtiönsä RCA Victor. Eikä Elvis pettänyt odotuksia, päinvastoin hän teki palattuaan kahdessa sessiossa maalis-huhtikuussa 1960 siihenastisen uransa upeimpia taltiointeja, joista syntyi hänen uransa paras albumi ja poiki useita miljoonahittejä.

Elviksen ääni oli parempi kuin koskaan ennen. Hänen poissa ollessaan RCA Victorin tuottaja Chet Atkins ja hänen edellisenä vuonna palkkaama äänittäjä Bill Porter olivat uudistaneet RCA:n Nashvillen studion huippukuntoon äänityksiä varten. Atkins oli myös koonnut studiolle aikansa parhaat muusikot. Maalis-huhtikuussa 1960 RCA:n studioilla taltioitiin 18 laulua, joista sitten julkaistiin loistava albumi Elvis Is Back! ja kolme huikeaan menestykseen yltänyttä singleä. Elvis Is Back! oli ensimmäinen stereona julkaistu Elviksen albumi, jonka laulut Elvis oli valinnut satojen tarjottujen joukosta.

Vuodesta 1960 tulikin huikea menestysvuosi Elvikselle, hän teki kolme menestynyttä albumia, kolme miljoonamyyntiin yltänyttä singleä ja kolme suosittua ja tuottoisaa elokuvaa. Elviksen 50-luvun levytyksistä on kirjoitettu vuolaasti. Elvis Is Back! -albumista sen sijaan yllättävän vähän. Päätin selvittää perin pohjin albumin syntyhistorian ja sen upeiden saundien salaisuuden. Selvitystyön tuloksena syntyi neljäosainen artikkelisarja. Sen ensimmäisessä osassa kerron Elviksen paluusta ja maalis-huhtikuun levytyssessioiden valmisteluista.

Toisessa osassa kerron miten biisit päätyivät sessioon ja levytyssessioiden etenemisestä biisi biisiltä. Kolmannessa osassa poraudutaan vielä tarkemmin sessioiden työskentelytapaan, miten nuo hienosti aikaa kestäneet tallenteet syntyivät, kuka lopulta toimikaan tuottajana sessiossa, kuka valitsi levylle päätyvät otot ja miten tuo uskomattoman taidokas stereotaltiointi toteutettiin. Neljännessä osassa on vuorossa sessioiden tuloksena syntyneiden äänitejulkaisuiden esittely. Elvis Is Back! -albumin lisäksi esittelen samoista sessioista julkaistut singlet ja levyjen vastaanoton.

Viimeisen osan lopussa myös hieman analyysiä siitä miksi levytysten taso niin pian noiden maalis-huhtikuun sessioiden jälkeen alkoi laskea. Päätarinan ohessa esittelen myös kaikki sessioissa eri rooleissa mukana olleet, muusikot, äänittäjän, tuottajat ja muut takapirut.

Elvis

Elvis Is Back!

Lähteet; kirjat, lehdet, äänitteet

  • Ray Connolly: Elvis Presley - Legendan elämä 1935-1977, suomentamut Jere Saarinen, Minirva, Helsinki, 2019
  • Mike Eder: Elvis Music Faq, Backbeat Book, Milwaukee 2013
  • Peter Guralnick: Nuori Elvis - Viimeinen juna Memphisiin, suomentanut J. Pekka Mäkelä, Like, Helsinki 1997
  • Peter Guralnick: Elvis - Graceland, suomentanut J. Pekka Mäkelä, Like, Helsinki 2000
  • Davis Hatch & Stephen Millward: From blues to rock - An analytical history of pop music, Manchester University Press, Manchester 1987
  • Patrick Humphries: Elvis The #1 Hits, Ebury Press, London 2002
  • Ernst Jørgensen: Elvis Presley - A Life in Music - The Complete Recording Sessions, St. Martin's Press, New York, 1998
  • Larry Blakely: Bill Porter, Engineering Elvis, The Mix 8 ja 9/1982
  • Petri Kuikka: Elvis '60 - Osa 1: Auf wiedersehen!, The King 4/2005
  • Petri Kuikka: Elvis '60 - Osa 2: Suuri tuntematon, The King 1/2006
  • Petri Kuikka: Elvis '60 - Osa 3: Takaisin bisnekseen, The King 2/2006
  • Petri Kuikka: Elvis '60 - Osa 4: Täysi höyry päällä, The King 3/2006
  • Elvis Presley: From Nashville To Memphis - The Essential 60's Maters, BMG Music 1993
  • Elvis Presley: Elvis Is Back!, Follow That Dream Records 2005
  • Elvis Presley: Elvis Is Back! - Legacy edition, Sony Music Entertainment / Legacy Recordings 2011
  • Elvis Presley: The Elvis Is Back! Sessions, Follow That Dream Records 2019
  • Amerikkalaisten Billboard, Music Vendor ja Cash Box -lehtien vuoden 1960 ja 1961 numerot ja joitakin yksittäisiä numeroita muiltakin vuosilta.

Lähteet; nettiartikkelit

Yllä pääasialliset lähteet, lisäksi käytin monia yksittäisiä tietoja useista kirjoista ja seuraavista seuraavista nettitietokannoista / -palveluista: 45cat, 45worlds, Discogs, Wikipedia ja Internet Archive. Lisäksi tarkistin monia asioita muilta yksittäisiltä nettisivuilta. Ylipäätään pyrin aina varmistamaan tiedot useammasta lähteestä.


Elvis suomalaisilla sivuilla:

Kansainvälisiä Elvis-linkkejä:

Kommentoi / Anna palautetta!

Mitä mieltä olit artikkelista? Minkälaisia mietteitä artikkeli sinussa herätti?

Pearl Harbor konsertti