Pekka Tiilikainen & Beatmakers & Graham Johnson & Juho "Kihara" Pitkänen: Live at the HUK

The Renegades Revisited Livenä Hämeenlinnassa

Birminghamista tullut The Renegades villitsi 60-luvun puolivälissä suomalaisnuorison. Kun ei Beatlesiä saatu tänne, korvasivat Kim, Denys, Graham ja Ian tuon puutteen parin vuoden ajan hysteerisillä keikoillaan. Menestystä siivittivät useat täällä tehdyt levytykset. Eikä sen aikainen nuoriso ole toipunut tuosta villityksestä vieläkään ja onpa bändi tainnut saada uskollisia faneja myöhemmistä sukupolvistakin. Esa Kuloniemen muutama vuosi sitten ilmestynyt kirja elvytti Renegades-nostalgiaa ja hämeenlinnalainen Beatmakers-yhtye on jatkanut kiitettävästi Renegades-perinnön vaalimista.

levyn takakansi

Jo useampana kesänä on kovassa vauhdissa oleva Pekka Tiilikainen & Beatmakers muodostanut bändirungon Renegades Revisited -nimellä kulkeneilla keikoilla. Mukana on itseoikeutetusti ollut ainoa elossa oleva alkuperäinen Renegade, Italiassa Parman liepeillä eläkepäiviään viettävä rumpali Graham Johnson. Lisäksi kokoonpanoa on täydentänyt edellä mainittu kitaristitaituri Kuloniemi. Viime kesänä Kuloniemi taisi olla työllistetty muualla ja Hämeenlinnassa järjestetyssä Renegades Revisited -konsertissa hänet korvasi Juho "Kihara" Pitkänen, taitava kitaristi hänkin.

Hämeenlinnan uuden kesäteatterin lavalla pidettyyn konserttiin oli raahattu paikalle myös äänityskalustoa ja nyt Wanaja Music on julkaissut neljän biisin EP-levyllisen verran konsertin antia. Hämeenlinnaan ei tullut lähdettyä. Edelliskesänä, vai oliko sitä edellisenä, kävin kyllä kuuntelemassa kokoonpanoa Linnanmäellä ja totesin bändin toimivan erinomaisesti livenä. Pakkohan oli siis ottaa tämä livetallenne kuunteluun.

Livelevyistä en ylipäätään ole ollut kovin innostunut, harvoin ne toimivat niin hyvin kuin livenä itse koetut keikat. Poikkeuksiakin tietysti on, ensimmäisenä tulee mieleeni Johnny Cashin keikoilta Folsomin ja San Quentinin vankiloissa taltioidut albumit. En tietenkään ollut niitä paikan päällä kuuntelemassa. Mutta erityisen latautuneen tunnelman ja sen miten Cash tavoittaa yleisönsä, paatuneidenkin vankien sydämet ja sielut, voi hyvin aistia noilta levyiltä.

levyn a-puolen etiketti

Levyn etiketti on myös nostalgian sävyttämä. Muistuttaahan se kovin Renegaedsin levyt Suomessa julkaisseen Scandian silloista etikettiä.

Hämeenlinnassa olosuhteet olivat toki huomattavasti leppeämmät ja kaikin puolin erilaiset. En tiedä kuinka paljon paikalla oli Renegades-faneja, mutta luultavasti ainakin ne kaikkein uskollisimmat fanit. Renegadesin levyiltä ja keikoilla tuttuja lauluja nytkin tietysti kuultiin. Levylle päätyneet neljä laulua olivat varmasti tuttuja yleisölle ja varmasti myös monille muille. Niitä ovat levyttäneet ja keikoillaan soittaneet lukuisat suomalaiset bändit ja artistit eri vuosikymmenillä.

Avausbiisiä Do The Shake ovat versioineet ainakin Ronski Gang, Beatfools ja suomalaisella tekstillä Jussi & The Boys. Nyt biisiä lähestytään samaan tapaan kuin Renegades aikoinaan. Kitarasooloissa tuntuvat vuorottelevan Kihara ja Beatmakersin jo jättänyt, bändin saundin pitkäaikainen takuumies Juha Heinonen. Tälläkin kertaa on todettava, kuinka paljon bändien soittotaito onkaan kohonnut 60-luvulta. Toisaalta eihän se mikään ihme ole, onhan nyt mukana olevilla muusikoilla soittokokemusta huomattavasti enemmmän kuin luopioilla 60-luvun puolivälissä.

Toisena kuultavan Renegades-nelikon sävelmän Things Will Turn Out Right suomalaiset muistavat varmasti parhaiten Topi Sorsakosken ja Agentsin tulkintana heidän parhaiten menestyneeltä Besame Mucho albumilta. Renegadesin kakkosalbumilla tuo laulu sai ensijulkaisunsa 1965, mutta ei ainakaan minuun jättänyt merkittävää muistijälkeä. Sovituksellisesti nämä kolme versiota ovat lähellä toisiaan. Nyt tässä liveversiossa laulu kuuluu ainakin minun korviini turhan vaimeana.

Tallahassee Lassie on levyn biiseistä ainut cover eli ei Renegades-nelikon laulukirjasta. Tämä ränttätättä-biisi on jälleen monille tuttu ties kuinka monen bändin ohjelmistosta. Monille muistuvat mieleen ainakin Hurriganesin ja Rolling Stonesin versiot. Ehkä moni 60-luvun nuori tutustui kuitenkin biisiin nimenomaan luopioiden esityksenä, vielä vanhemmat ehkä Freddy Cannonin levytyksenä jo 50-luvun puolella. Vikkeläsorminen Kihara Pitkänen ja jämäkämpää soundia edustava Heinonen pääsevät jälleen sooloilemaan. Toteutus poikkeaa tällä kertaa selvästi Renegadesin levytyksestä.

Katso YouTubesta videotaltiointina "Tallahassee Lassie"

Lopuksi kuullaan meillä Cadillacin ohella se kaikkein tunnetuin Renegades-biisi My Heart Must Do The Crying. Itse asiassa se on varmasti meillä kaikkien soitetuin Birmingham-ryhmän tuotos. Siitä ovat pitäneet huolen Danny, Agents eri solisteineen ja moni muukin suomalaisartisti tai -bändi. Kaipa tätä on kuultu myös Pekka Tiilikaisen & Beatmakersin keikoilla, siksi vahvasti biisi tuntuu olevan bändin hallussa.

Rami 5.3.2022

Levyn tiedot

Pekka Tiilikainen & Beatmakers & Graham Johnson & Juho "Kihara" Pitkänen: Live at the HUK
WMEP-003
Wanaja Music 2.2022
Äänitys: Veikko Venemies, VWV Media
Miksaus: Janne Saksa, Sound Supreme Stutio

Katso levyn tiedot Discogs-tietokannasta

Kansikuva: Live at the HUK
# kappale sävel / sanat
1 Do The Shake Kim Brown, Denys Gibson Denis, Graham Johnson, Ian Mallett
# kappale sävel / sanat
2 Things Will Turn Out Right Kim Brown, Denys Gibson Denis, Graham Johnson, Ian Mallett
# kappale sävel / sanat
3 Tallahassee Lassie Bob Crewe, Frederick Picariello, Frank Slay
# kappale sävel / sanat
4 My Heart Must Do The Crying Kim Brown, Denys Gibson Denis, Graham Johnson, Ian Mallett

Muusikot:

Graham Johnson, rummut, taustalaulu
Juho "Kihara" Pitkänen, soolo- ja rytmikitara, taustalaulu
Pekka Tiilikainen, laulu ja akustinen kitara
Juha Heinonen, soolo- ja rytmikitara, taustalaulu
Jori Venemies, basso, taustalaulu
J-P Harju, perkussiot