Eri esittäjiä: Mystiset metsätyömiehet ja keskikalja-cowboyt

Kokoelma vaihtoehtokantria

Ensimmäiseksi suomalaiseksi kantrilevyksi nimetyn Jarno Sarjasen Nukkekoti-singlen ilmestymisestä tuli alkuvuodesta kuluneeksi 50 vuotta. Savoy-teatterissa juhlistettiin tapahtumaa mittavan esiintyjäjoukon voimin lokakuussa. Tuolloin julkaistiin Maaseutumusiikin Mystiset metsätyömiehet ja keskikalja-cowboyt -juhla-albumi. Samalla piti julkaistaman myös kulttuuritoimittaja Suonna Konosen ja valokuvaaja Olli Nurmen saman niminen kirja. Kirjan painatus on kuitenkin viivästynyt ja se ilmestyy joulukuun puolivälissä.

Nyt kuuntelussa oleva kokoelma-albumi ei ole tavallinen suurimpien hittien kooste, ei ollenkaan. Useimmat tunnetuimmat kantribiisit ja tähdet puuttuvat tältä kokoelmalta ja nehän löytyvät jo useimpien kokoelmista entuudestaan. Tämä kooste tarjoaa sen sijaan otoksia pienempien levy-yhtiöiden katalookeista ja omakustanteina julkaistua vaihtoehtomusiikkia hyvin monenlaisilta artisteilta tai bändeiltä. Useampikin esitys oli minulle ennen kuulematon ja niin muillekin. Levy sisältää nimittäin monta juuri tätä levyä varten tai muuten hiljattain äänitettyä esitystä. Siltäkin osin levy poikkeaa useimmista juhlakoosteista ja tarjoaa hienon tilaisuuden laajentaa suomikantrin tuntemustaan.

Levyn nimikappaleet on julkaistu alun perin 1988, mutta nyt ne kuullaan uusina versioina. Freud Marx Engels & Jungin Takamehtien mekatähtiä -albumin Mystisen metsätyömiehen uudelleen levytys liittyy ympäristöjärjestöjen käynnistämään kansalaisaloitteeseen, jonka tavoitteena on laki avohakkuiden lopettamiseksi valtion metsissä. Biisi julkaistiin tämän albumin lisäksi singlenä, jota jaettiin kansalaisaloitteen allekirjoittajille. Pekka Myllykosken sijaan biisin laulaa nyt iso joukko avohakkuita vastustavia kantriartisteja. Keskikalja-cowboy puolestaan on yksi Jarno Sarjasen tunnetuimpia lauluja. Nyt se kuullaan Dortmunderin eli Tapsa Kojon ja Marko Ahon hieman roisimpana tulkintana.

Pekka Myllykoski ja Jytäjemmarit: Rukinpolkija

Levyn kannessa sisällön kerrotaan olevan "poimintoja suomikantrin puolivuosisataisesta historiasta, tästä päivästä ja tulevaisuudestakin". Albumin tarjoama otos suomikantrista ei kuitenkaan ole ajallisesti kovin edustava. Mukana on toki tuo historiallinen Kari Kuuvan Nukkekoti, mutta sekin kuullaan tuoreena Kononen & Pajukallio -duon esityksenä. Albumin vanhin taltiointi taitaa olla Tarja Merivirran versio Dolly Partonin Jolenesta, muuta biisit lienee taltioitu tällä vuosituhannella.

Virkistävä katsaus tämä silti on. Hyvä osoitus siitä miten monenlaista kantria tai ainakin kantrahtavaa musiikkia eri puolilla maatamme lauletaan ja soitetaan. Eikähän kantri rajoja tunne, tälläkin levyllä kuullaan parissa biisissä aitoja amerikkalaisia kantrimuusikoita. Hieno oivallisuus levyn koostajalta.

Muutaman kuuntelukerran jälkeen mieleen parhaiten jäivät edellä mainittujen lisäksi Savoyn konsertissakin säväyttäneen Kari Mäkisen ja Doc Watsonin Beaumont Rag, Kapa Ahosen sooloversio Balladi Seilin saaresta, Forssassa livenäkin kuulemani Hipp’n’Atten kantriveteraaneja kunnioittava Poika Vorssanmaan. Entuudestaan tutuista esityksistä vaikutuksen edelleen tekevät Tarja Merivirran hieno versio Dolly Partonin Jolenesta, Riikka Rauhalan & Katja Härkinin Froikkari-tribuutti Viileää viiniä (ja lämmin kesäyö), yksi suomikantrin klassikoista eli Takkulan baari Jussi Raittisen ja Huojuvan ladon esityksenä ja erityisesti Pekka Myllykosken erittäin koskettava Kantripaskaa-tulkinta. Löytyihän levyltä yksi hieno western swing -kipalekin.

Kuuntele Kapa Ahosen Balladi Seilin saaresta

Rami 2.12.2018