banneri
single: M&T-tuotanto MTP-1036
M&T-tuotanto MTP-1036, M & T Production 1980
# kappale sävel / sanat kesto
A Pieni kylä Kenneth Pohjola / Kapa Ahonen 3:14
B Minä kasvoton oon (Idol of the Band) Hoyt Axton, Mark Dawson / Kapa Ahonen 3:07

Äänitetty Microvox-studiolla, Lahdessa 22.2.1980, Äänittäjät Pekka Nurmikallio ja Jorma Hämäläinen. Sovitukset Ben Poco.

Muusikot:
Kapa Ahonen: basso ja laulu
Harry Frantsi: kitara ja pedal-steel kitara
Pekka Lehtinen: rummut
Kenneth Pohjola: Koskettimet

Ben Poco nimiseen bändiin en ole aiemmin törmännyt. Löysin levyn, kun hain eri tietokannoista Kapa Ahosen kirjoittamia lauluja. Tällä sinkulla molempien biisien tekstit ovat Ahosen kynästä. B-puolen osalta kyse on käännöksestä Hoyt Axtonin ja Mark Dawsonin lauluun Idol of the Band. Axton levytti sen 1976 ilmestyneelle albumilleen Fearless. Albumi taisi olla Axtonin parhaiten menestyneitä julkaisuja. Billboardin kantrilistalla se saavutti sijan 26. Singlenä tätä laulua ei julkaistu, joten ilmeisesti albumi on päätynyt Ahosen käsiin. Single antaa jo aavistuksen siitä, että kantrin parissa Ahosta kuullaan myöhemminkin. Levyllä oli jo mukana kaksi tulevaa Nääsvillen Veljestä, Ahonen ja Harry Frantsi. Kantriin viittaavat myös singlepussin kuvassa soittajien päällä olevat paidat, kuin suoraan Nashvillestä.

Bändin nimen perusteella arvelin ensin, että tämä on joku, tuohon aikaan täällä ravintolayleisöä viihdyttäneistä itäisen Euroopan bändeistä. Pieni kylä julkaistiin myös M&T Productionin kokoelmakasetilla Muistelen kotiseutua. Sen sijaan laulua Minä kasvoton oon ei ilmeisesti ole julkaistu koskaan muuten, eikä kumpaakaan löydy netin digitaalisilta alustoilta. Ilmeisesti single ei ollut mikään myyntimenestys. Timo Panell levytti 1986 B-puolen kappaleen nimellä Olen kasvoton albumilleen On aika tullut. Kapa Ahonen sekä Nääsvillen Veljesten Pekka Ikonen ja Hannu Tuovinen olivat tuolloin soittamassa taustalla.

”Mun pomo Mikko oli mennyt pyytämään palkankorotusta meidän koko porukalle – ja kaikki saivat kenkää. Menin kielikurssille, en oppinut kieltä. Lehtisen Pekka soitti sopivaan aikaan Suomesta, tuu tänne, pistetään bändi pystyyn. Göteborgissa oli noin 30 000 suomalaista asukasta, sieltä olisi löytynyt töitä vaikka päiväkodista. Saattaisin olla tänä päivänäkin Ruotsissa, mutta tajusin silloin, että tämä on mun käännekohta, lähden nyt perheen kanssa Suomeen. Vuosi oli -79 ja sitten lähdettiin kapakoihin soittamaan. Houkuttelin Frantsin Harryn mukaan. Laitettiin Ben Poco -niminen bändi pystyyn, joka teki myös singlen Matin ja Tepon yhtiölle. Tavallista tanssikuviota, mutta myös kantrihenkeä”, kertoo Kapa Ahonen Suonna Konosen kirjassa Mystiset metsätyömiehet ja keskikalja-cowboyt.

”En muista kuka bändin nimen keksi. Veikkaan, että se taisi olla Kenneth Pohjola”. Bändin nimestä saatiin moitteita Turku Viihteeltä, joka möi bändiä keikoille. Matti ja Teppo hyväksyi tään kuvion silloin. Ne on iskelmäihmisiä - Ihmettelin, että tää meni läpi”. Ben Poco teki enimmäkseen ravintolakeikkoja ja soitti myös laivoilla. Kokoonpano ei pysynyt kasassa kovin kauaa. Miehistövaihdosten jälkeen muodostui parin vuoden kuluttua Nääsvillen Veljekset. Silloin mukana olivat enää Ahonen ja Frantsi. Kenneth Pohjola soitti Ben Pocon jälkeen ainakin Arkatavara nimisessä yhtyeessä ja teki muutaman laulun tuolla bändille. Ahosen mukaan Lehtinen asuu nykyään Vaasassa ja soittaa edelleen rumpuja.

single MTP-1036

Pieni kylä -laulu perustuu Ahoselle tuttuun ja monissa lauluissa toistuvaan syrjäseutujen tyhjenemisen teemaan.

Tää syrjäinen kylä on,
joka elää verkalleen ja on aivan meluton
Monet on pois täältä lähteneet,
ja takaisin he tänne eivät ole palanneet

Tää pieni kylä tahtoo silti vielä yrittää,
vaikka kohtalosta sen enää harvat välittää
Kaiken tän mä tajuan, 
kun ohi pienen kylän näin matkustan.

Seisoo talo rempallaan, 
mutta silti siitä vanhus ei ole suostunut pois muuttamaan. 
On kaupungit kasvaneet, 
ja väkensä he sinne täältä maalta ovat ottaneet. 
single MTP-1036

Keikkamuusikon arki toistuu myös useammassa Ahosen laulussa. Sitä kuvaillaan myös laulussa Minä kasvoton oon. Laulussa vilahtaa myös Ahosen synnyinkaupunki Nurmes. No, jos tarkkoja ollaan, Ahohen syntyi Nurmeksen kauppalassa.

Suomen teitä kierrelty on 
vuotta kohta kymmenen, 
silti valita en. 
Mä työstäni tykkään leivän tästä saan, 
kun jaksan kiertää vaan, 
aina bändiämme tarvitaan. 

Sä näät mainoksia meistä kylän teillä, 
mutta et mua koskaan voi tuntee, 
minä kasvoton oon, 
minä kasvoton oon. 

Kuopiosta Nilsiään ja siitä Nurmekseen, 
koko viime yö me matkustettiin. 
On tänään vuorossa Joensuu 
ja huomenna koti kutsuu, 
omaan sänkyyn pääseen vihdoin nukkumaan. 

Helismaa ja reissumies 
nää hommat varmaan ties, 
niin pitkän tien he saivat kulkee
On oman tieni alussa ja nytkin menossa, 
kotimatkaa vielä en pääse alkamaan. 
nuottiviiva