Eero Raittisella on takanaan pitkä, monipuolinen ja vaikuttava ura laulajana ja muusikkona. Silti Eero ei tee suurta numeroa menneistä, vaan suuntaa mieluummin aktiivisesti eteenpäin. Eero tekee edelleen monenlaisia keikkoja esittäen juurevaa musiikkia - rhythm'n bluesia, rock'n'rollia, bluesia ja vähän countryäkin - ja levyjäkin ilmestyy yhä melko tasaiseen tahtiin.
Soolokeikkojen ohella Eero esiintyy erilaisten muusikkoryhmien kanssa. Pitkäaikaisena yhteistyökumppanina Eerolla on ollut vankoista ammattilaisista koostuva Noisy Kinda Men. Tauon jälkeen he esiintyvät taas yhdessä esittäen jo usealta yhteiseltä levyltä tuttua R&B voittoista musaa. Äänekkään oloisissa miehissä soittavat Jarkka Rissanen (kitara), Pekka Gröhn (koskettimet, kitara, lyömäsoittimet ja laulu) sekä komppiryhmä Janne Haavisto (rummut) ja Tom Nyman (basso). Tuttuja nimiä Mustista laseista, Laika & Cosmonautseista tai J. Karjalaisen yhtyeestä. Toki heitä on kuultu monissa muissakin yhtyeissä ja lukemattomilla äänitteillä.
Myös Eldis on nykyisin Eeron vakiobändejä. Tämän kokoonpanon kanssa Eero teki myös tuoreimman studioalbuminsa Eero Raittisen Eldis. "Rohkenen väittää, että nämä uudet kappaleet edustavat läpileikkausta oman urani Roots-musiikkityyleistä 60-luvun alusta lähtien", toteaa Eero. Teemme musiikkiamme “ihan liekeissä” jatkaa Eero. Eldis nimi kuvastaa hyvin bändiä. Yhdeksänmiehinen bändi koostuu eri sukupolven roots-musiikin ammattilaisista. Bändin kokoonpano on Eero Raittinen; laulu, Kepa Kettunen: rummut, Jape Karjalainen: laulu, sähkö- ja kontrabasso, Pete Kautto; laulu, kitara, Jere Ijäs; laulu, koskettimet, kitara, Risto Kumpulainen; piano, koskettimet, Antti Hynninen; saksofonit, Janne Toivonen; trumpetti, Juha Viljanen; pasuuna, tuuba.
Viime aikoina Eero on esiintynyt paljon Knucklebone Oscarin erilaisten kokoonpanojen kanssa ja Eero ja Oscar ovat myös levyttäneet yhdessä. Eero on tehnyt keikkoja myös turkulaisen Travelin Jones -bändin solistina. Hustle Fuzz on myös yksi viime vuosien bändeistä, joiden solistina Eero on esiintynyt. Yksi keikkakokoonpanoista on myös Eero Raittinen Combo, johon kuuluvat Eeron lisäksi Ykä Putkinen (kitara), Eeva Koivusalo (basso) sekä Keba Kettunen (rummut).
Joskus Eppua voi nähdä samalla estradilla myös American ja Wentus Blues Bandin kanssa. American kanssa Eero esittää erityisesti The Band -yhtyeen ohjelmistoa. Joitain keikkoja Eero on tehnyt myös vanhan 60-luvun alun bändinsä The Esquiresin kanssa.
Bill Haleyn ja Elviksen rock'n'roll sytyttivät musiikkikipinän Eeron viisikymmentäluvun lopulla. Yhdessä Jussi veljensä kanssa hän levytti ensimmäisen levynsä jo kesällä 1960. Jo sitä ennen hän oli 15-vuotiaana tehnyt Jussin kanssa ensimmäiset keikkansa Tampereella vappuna 1960. Rautalankabuumi vei veljekset The Esquires ja The Sounds yhtyeisiin ja syntyi taas useita levytyksiä ja runsaasti koulunkäyntiä häiritseviä keikkoja. Vuonna 1964 Eero ja Jussi olivat kypsiä perustamaan oman bändinsä, syntyi legendaarinen Eero ja Jussi & The Boys. Bändin ensimmäiset levytykset Kaikki rakkauteni ja Kaunis nainen olivat aikansa suosikkeja. Bändi pääsi ensimmäisenä suomalaisena rock-bändinä tekemään myös LP-levyn vuonna 1965, joka sisälsi väkeviä tulkintoja esimerkiksi Route 66 ja That Lucky Old Sun -klassikoista. Nämä ovat säilyneet Eeron ohjelmistossa näihin päiviin saakka.
Kesällä 1966 Eero esiintyi ensimmäisessä Danny-showssa ja liittyi syksyllä D-tuotannon taiteilijakaartiin. Siitä alkoi Eeron ensimmäinen sooloperiodi. Suurimman listahittinsä Vanhan holvikirkon Eero lauloi levylle pari vuotta myöhemmin. Holvikirkko olikin jättimenestys, Eeron ainoa listaykkönen ja vuoden myydyimpiä levyjä Suomessa. Holvikirkko on edelleen suosittu kappale ja se on julkaistu ainakin neljälläkymmenellä äänitteellä.
Holvikirkkoa seurasi monia iskelmähittejä. Ne toivat Eerolle faneja, jotka ovat seuranneet myös hänen myöhempää uraansa. Palkkioksi hittien tuomasta menestyksestä Eero ja sai levy-yhtiöltään vapaat kädet tehdä albumillisen haluamaansa musiikkia. Blues-albumi Eeron elpee julkaistiin alkuvuodesta 1970. Vaikka levyä ei paljoa myyty, on se saavuttanut myyttisen maineen. Tämän päivän yleisö ei ehkä ymmärrä sitä miten poikkeuksellinen levy tuo silloin oli Suomessa. Albumi on myöhemmin julkaistu uudelleen muutamaan kertaan.
"Sen tekeminen sujui onnellisten tähtien alla. Tuntui siltä, että kaikilla oli kivaa. Meillä oli rima korkealla ja halusimme tehdä musiikkia laatu edellä. Minusta se on kestänyt hyvin aikaa ja toimii edelleenkin", arvioi Eero esikoisalbumiaan Matti Laipion Sininen sielua myöten kirjaa varten tekemässä haastattelussa.
Vaikka Eero on palannut useaan otteeseen Jussi-veljensä rinnalle The Boys -yhtyeeseen, on hän ehtinyt esiintyä monissa muissakin bändeissä ja niittää myös suosioita sooloartistina. 60 ja 70-lukujen vaihteessa hänen Help, Poison ja Groon-yhtyeensä olivat ensiaskel monelle sittemmin erittäin suositulle ja menestyneelle muusikolle, noissa Eeron bändeissä soittivat mm. Jukka Tolonen, Häkä Virtanen, Albert Järvinen, Hillel Tokazier, Vesa Aaltonen, Zape Leppänen ja monessakin bändissä jo aiemmin soittanut Nono Söderberg.
Suuren maailman estradeja Eero kiersi 70-luvulla Tasavallan Presidentin laulusolistina. Pressa ei ehkä ollut laulusolistille niitä otollisempia bändejä. Bändihän oli tunnettu Tolosen ja muiden muusikoiden pitkistä sooloista. Bändin myötä Eero sai runsaasti kokemusta kansainvälisestä musiikkimaailmasta Pressan keikkaillessa eri puolilla. Lisäksi bändin albumit Lambertland ja Milky Way Moses julkaistiin Englannissa, Saksassa, Ruotsissa ja monissa eksoottisimmissa maissakin, viime mainittu myös Usassa ja Kanadassa.
Pressan hajottua Eerolla oli 70-luvun lopulla useita lyhytaikaisia bändejä - Rotox, Ball ja Boxcar, jotka onneksi kaikki ehtivät levyttämään. Onneksi siksi, että kaikki nuo bändit tekivät kokeneiden ammattilaisten voimin osaavaa musiikkia. Aika ei tuolloin ollut otollinen tuolle musiikille, mutta etenkin Boxarin Necktie Party on edelleen kuuntelemisen arvoinen äänite.
1980 Eero ja Jussi kiersivät Suomea 20-vuotisjuhlakiertueen merkeissä ja sen jälkeen muodostettiin pitkäaikaisin Eero ja Jussi & The Boys kokoonpano. Eero viihtyi Boyseissa kaksi vuosikymmentä. Tähän jaksoon sisältyi lukematon määrä keikkoja ja bändin kolme uutta studioalbumia. Bändin keikkojen ja levytysten ohessa Eero teki 90-luvulla kolme hyviä arvioita saanutta sooloalbumia ja niiden myöstä myös soolokeikkoja.
Boysien ohella Eero toimi 80-luvulla myös aiemman The Boys -rumpali Matti Oilingin perustaman ja johtaman Oiling Boiling Rhythm'n Blues Bandin solistina, tehden tuon bändin kanssa yhden erinomaisen levyn ja kävi bändin mukana esiintymässä USA:ssa ja Indonesiassa.
Vuosituhannen vaihteessa Eero jättäytyi ilmeisen lopullisesti Boyseista ja on keikkailut sen jälkeen monien bändien kanssa ja tehnyt useita onnistuneita albumeita musiikkia. Yksi antoisimmista levytyssessioista tapahtui USA:n Woodstockissa Levon Helmin kotistudiolla marraskuussa 2007. Täällä syntynyt albumi sai nimekseen Woodstock. Studion äänittäjä Justin Guip kommentoi vaikuttuneena suomalaisryhmää "Nykyään on suorastaan ennenkuulumatonta äänittää levyjä kokonaan livenä, vaikka kyseessähän on vanhan ajan äänitysmetodi. Nämä kaverit ovat niin erinomaisia soittajia ja laulajia, ettei ole mitään ongelmia taltioida kaikkien osuudet yhdellä otolla".
Suuren rakkautensa - bluesin - ohella hän on vuosikymmenten ajan laulanut ja levyttänyt tinkimättömällä asenteellaan monenlaista musiikkia rockista iskelmään. Vanhan holvikirkon ja muiden pop-iskelmien kauden levytyskappaleiden esittämisen Eero on jo lopettanut. Niitä on turha pyytää keikoilla enää. ”Niitä piti esittää ihan jokaisella keikalla. Lopulta päätin, etten voi jäädä sellaisesta duunista eläkkeelle”, toteaa Eero. ”Olin alkujaan kuitenkin ensimmäisen sukupolven rokkipoika, jonka levy-yhtiön sedät suostuttelivat laulamaan iskelmiä.” Nyt keikoilla kuullaan juuri sitä musiikkia, jota Eero itse rakastaa.
Eero sai vuonna 2015 järjestetyssä ensimmäisessä Finnish Blues Awards -palkintogaalassa ensimmäisenä elämäntyöpalkinnon. Tämä kuten monenlaiset musiikilliset yhteistyökuviot osoittavat Eero nauttimaa suurta arvostusta monen ikäisten, myös nuorempien muusikkokollegoiden keskuudessa. Eero on saanut myös valtion taiteilijaeläkkeen vuonna 2007. Eero sai yhdessä Jussi veljensä kanssa ensimmäisenä rockmuusikkona Helsingin kaupungin kulttuuripalkinnon vuonna 2008.
Tero Pulkkinen Combo w. Eero Raittinen & Augie Meyers: She´s About A Mover
Eero Raittinen Eldis: Troublemaker
Eero Raittinen & Jarkka Rissanen feat. Jorma Välimäki: Midnight Special
Eero Raittinen & Knucklebone Oscar: In my Younger Days
Hustle Fuzz & Eero Raittinen: Twerkie Jerkie Dance
Valitse suoratoistopalvelu, josta haluat kuunnella (listen) tai ostaa (buy) albumin. Voit myös jakaa (share) albumin Facebookissa, Twitterissä, WhatsAppissa ym. ystävällesi. Osa palveluista vaati rekisteröitymisen ennen kuin voit kuunnella tai ostaa musiikkia. Huom! Ei toimi Internet Explorer -selaimella.