Diskografiat

Rytmimusiikin Syke diskografiat

Rytmimusiikin Syke -julkaisuun sisältyvät diskografiat sisältävät paljon tietoa myös levytysten taustoista sekä kuvia äänitteistä ja usean äänitteen kohdalta löydät myös Spotify ja/tai YouTube-linkit, eli voit myös kuunnella äänitteet. Fleetwood Macin ja Peter Greenin diskografiat ovat sisällöltään suppeammat, mutta niiden osalta äänitteiden kohdalla on linkki Discogs-tietokantaan.

Eero ja Jussi / Eero ja Jussi & The Boys

Eero ja Jussi Raittisella on takanaan pitkä ja mittava levytysura, jota he tahoillaan yhäkin jatkavat. Ensimmäisen yhteisen levynsä he tekivät jo vuonna 1960. Välillä veljekset ovat esiintyneet ja levyttäneet yhdessä, välillä erikseen. 2000-luvulla muutamaa poikkeusta lukuun ottomatta ovat tiet kulkeneet erillään. Eero ja Jussi / Eero ja Jussi & The Boys -diskografia sisältää veljesten yhteiset äänitejulkaisut. Mukana on siis kaikki Eeron ja Jussi sekä Eero ja Jussi & Boys -nimellä julkaistut äänitteet ja Lisäksi diskografiaan sisältyy muilla nimillä julkaistut äänitteet, joissa Eero ja Jussi ovat yhdessä mukana. Tästä diskografiasta löytyy nyt 129 äänitettä. Uusimpia kokoomalevyjä puuttuu vielä, mutta lisään niitä piakkoin.

Eero Raittinen

Raittisen veljekset ovat tehneet myös erillään mittavan määrän äänitteitä moninaisten kokoonpanojen kanssa. Eero Raittisen erillinen diskografia sisältää 118 äänitettä, joista 31 on Eeron soolotuotantoa. Ne bändilevytykset, joissa bändi on toiminut ikään kuin Eeron säestäjänä, kuten Eero Raittinen & The Noisy Kinda Men, Eero Raittinen with the White Knuckles Trio ja Eero Raittisen Eldis, olen laskenut soololevyihin.

Eero Raittisen Eldis

Eero on tehnyt muiden kanssa 46 äänitettä. Tähän joukkoon sisältyvät monet bändit, joiden solistina Eero on toiminut, mutta Eeron nimi ei erikseen esiinny levyn artistina. Näitä ovat Tasavallan Presidentti, Rotox, Ball, Boxcar, Oiling Boiling Rhythm'n Blues Band, Kultakurkut, SF Blues sekä myös Jussi & The Boys. Eerohan laulaa viime mainitun Kehä kaartuu -albumilla kolme biisiä Jussin kanssa. Poikkeuksellisesti en kuitenkaan sijoittanut tätä veljesten yhteiseen diskografiaan.

Lisäksi Eero on osallistunut lukuisten muiden artistien ja bändien levytyksiin. Tähän ryhmään kuuluvat Eero Lupari, Veli-Matti Järvenpää, Tarja Merivirta, Olli Haavisto, Jarkka Rissanen, Wentus Blues Band, Timo Kiiskinen, Agents, Vibrakoori, Mikko Kuustonen ja Mr X Rock Veterans Band. Eero on laulanut myös muutamilla lapsille suunnatuilla albumeilla ja osallistunut Johnny Cash ja Bob Dylan -tribuuttijulkaisuihin. Kaikkiaan Eeron levytysura on siis uskomattoman laaja ja monipuolinen. Varsin monenlaisen genreen kuuluvaa musiikkia ja lukuisten lahjakkaiden muusikoiden keralla Eero on levylle laulanut.

Necktie Party

Vaikea on tuosta joukosta nimetä yhtä ehdotonta suosikkia. Eri aikakausilta löytyy monia helmiä. Varhaisesta Eero ja Jussi & The Boys tuotannosta esimerkiksi That Lucky Old Sun on aina ollut yksi suosikeistani, muitakin tuon ajan biisejä tulee vieläkin kuunneltua. Vasta uudelleen julkaistu Eeron elpee on tietysti yksi merkkiteos.

70-luvun levytyksistä tulee edelleen kuunneltua myös Boxcarin Necktie Party -albumia, kuten myös Eeron 90-luvun sooloalbumeja ja 2000-luvulla Eero on tehnyt itseään nuorempien muusikoiden kanssa myös erittäin onnistuneita levytyksiä. Eero on ollut aika kriittinen biisien kirjoittamisen suhteen, mutta tuoreimpiin lukeutuvalta julkaisulta, Eero Raittisen Eldis löytyy niitäkin. Toki joiltakin vanhemmiltakin levyiltä löytyy Eeron itsensä kirjoittamia tai yhteistyössä syntyneitä lauluja, mm. Rotoxin Etsikko ja edellä mainitulta Necktie Party -albumeilta. Tuoreimmat Knucklebone Oscarin kanssa tehdyt singlet osoittavat Eeron olevan edelleen vahvassa laulukunnossa.

Laulajia Jazztunnelmissa, vol 6

Eri esittäjien tuotantoa sisältäviä kokoomalevyjä Eeron diskografiasta löytyy 39. Uudempia kokoelmia täytyy lisätä vielä tännekin.

Jussi Raittinen

Jussi Raittinen on ollut vielä nuorempaa veljeään Eeroa tuotteliaampi levytysten suhteen. Jussin diskografiasta löytyy 167 äänitettä. Näistä 59 edustaa Jussin soolotuotantoa. Tähän ryhmään sisältyvät luonnollisesti myös Jussi & The Boys nimellä tehdyt levytykset. Varhaisin Jussi & The Boys levytys on vuodelta 1966 ja tuorein, upea Unioninkatu 45 ilmestyi 24.8.2018. Levy näyttää Jussin kykenevän tulkitsemaan monenlaista musiikkia vielä uransa ehtoopuolella. Joku on sanonut levyä tilinpäätökseksi, toivottavasti saamme kuitenkin vielä jatkoa.

Jussin soolotuotannosta löytyy tietysti paljon rock'n'rollia, rhythm'n'bluesia ja myös kantria. Mutta löytyy sieltä jazzia, tangoa sekä valssi ja humppakin. Kotimaisten studioiden ohella Jussi on käynyt levyttämässä myös Tukholmassa ja pariin kertaan myös USA:ssa. Jussin levyillä onkin soittanut peräti yksitoista Elviksenkin levyiltä tuttua muusikkoa. Kuten Eerokin, myös Jussi on laulanut levylle myös lastenlauluja, tehden pari omaakin albumia lapsille.

Kehä kaartuu

Eeron lailla Jussi on myös osallistunut monien muiden artistien ja bändien levyille. Jussi siirtyi Discophon-levy-yhtiöstä Scandia Musiikin talliin. Scandia julkaisi vuosina 1969 - 1972 useita teema-albumeita, joilla myös Jussi oli mukana. Suosituin näistä oli 1969 ilmestynyt Työväen lauluja, jota on myyty yli 37.000 kappaletta. Vuonna 1971 albumista myönnettiin kultalevy. Tämä oli ensimmäinen kultalevyyn yltänyt albumi, jolla Jussi oli mukana.

Jussi oli mukana myös Scandialle tehdyillä kantrialbumeilla Kantri ja Länttä kohti ja laulanut kantria myöhemminkin useammallekin levylle. 70-luvulla Jussi levytti muutamaan otteeseen jazzia DDT Jazzbandin solistina. Jussi osallistui taustamuusikkona myös muutamalle Eeron levylle, niidenkin tiedot löytyvät tästä osiosta. Eräänlaisena The Boysin sivukokoonpanona toiminut Tommie Mansfield Group teki vain yhden oman albumin, mutta diskografiasta löytyy muutama muukin levy, joille sisältyy tämän kokoonpanon tuotoksia. Monet artistit ja bändit ovat pyytäneet Jussia vierailijaksi levyilleen. Tällaisia ovat mm. Jarno Sarjanen, H Band, Beatmakers, The Blazers, Martti Servo, Mikko Alatalo, Agents ja Huojuva lato. Kaikkiaan muut albumit -kategoriasta löytyy 55 äänitettä.

Laulajia Jazztunnelmissa, vol 6

Eri esittäjien kokoelmia Jussin diskografiasta löytyy 53, mutta tämä osio ei ole vielä täydellinen. Tästä ryhmästä löytyy myös eniten myyty Jussin tulkintoja sisältänyt äänite. Kyseessä on vuonna 1975 ilmestynyt Finnhits-kokoelma, jolla oli mukana Jussi & The Boysin Metsämökin tonttu. Levyä on myyty yli 90.000 kpl.

Monipuolinen on siis myös Jussi Raittisen levytyshistoria, ehkä vielä monipuolisempi kuin Eerolla ja ainakin laajempi. Toki myös hänen tuotannostaan nousee myös monia helmiä. Ehkä oma suosikkini yli muiden on Tukholmassa keväällä 1975 äänitetty Kehä kaartuu -albumi. Bändin vahvistuksena levyllä soittavat Pekka Pohjola (es-Boys) ja Jukka Gustavson. Kolmessa kappaleessa kuullaan laulullista vuoropuhelua veljesten Eero ja Jussi välillä, jotka kirittävät toisensa hienoihin suorituksiin. Toki myös bändi pane parastaan ja Kajde Westerlund ja Pekka Pohjola ovat tehneet hyvää työtä sovituksissa.

Erityismaininnan ansaitsevat myös USA:ssa äänitetyt Nashville ja Rollin' The Rock -albumit. Niillä on tietysti historiallista merkitystä, onhan noita albumia tekemässä ollut iso joukko huippunimiä USA:sta. Erittäin onnistunut on myös Jussin oma panos noilla levyillä. Iso kiitos näistä levyistä kuuluu myös The Boys -yhtyeen pitkäaikaiselle jäsenelle Kaj Westerlundille ja levytyssessiot järjestäneelle Matti Laipiolle.

Myös DDT:n kanssa tehdyt levytykset ovat hyvin kestäneet aikaa. Jussin kantribiisejä tulee myös usein kuunneltua, niistä suosikkini on Glen Campbellin tunnetuksi tekemä Gentle On My Mind, jonka Jussi suomensi K.W. Blomqvistin kanssa nimelle Takaa ajatusten virran. Jussihan on kirjoittanut paljon laulutekstejä, suurin osa niistä käännöstekstejä, paitsi itselleen, myös monille muille artisteille.

Finnhits 1

Pepe Willberg

Pepe Willbergin levytysuraan kuuluvat menestysyhtyeet Islanders, Jormas ja Paradise. Näiden lisäksi Pepe on tehnyt mittavan määrän enemmän tai vähemmän tunnettuja soololevytyksiä sekä erilaisia yhteistyölevytyksiä moninaisten muusikkojen ja artistien kanssa. Tämä diskografia kattaa Pepen omissa nimissä julkaistujen äänitteiden lisäksi edellä mainittujen bändien levyt ja ne monet muut levytykset, joissa Pepe esiintyy laulajana tai muusikkona. Lisäksi Pepe on toiminut taustalaulajana hyvin monilla erilaisilla äänitteillä. Kaikista niistä ei ole tietoja saatavissakaan, joten ne olen jättänyt pois tästä diskografiasta. Samasta syystä jätin pois myös eri esittäjien tuotantoa sisältävät kokoelmat. Niitä olisi kertynyt varmasti satoja, jos ylipäätään olisin saanut selville kaikki kokoelmalevyt, joilla Pepe esiintyy taustalaulajana. Pepen diskografiasta löytyy nyt 131 äänitettä.

Niin vähän on aikaa

Soololevyjensä ja noiden bändilevyjen lisäksi myös Pepe on vieraillut laulusolistina lukuisilla muiden artistien levyillä. Niistäkin löytyy monia helmiä, kuten esimerkiksi Blues Sectionin kanssa levytetty Otto Donnerin sävellys Kuka kertoisi minulle. Muuten Pepen tuotannosta löytyy kaksi erityistä helmeä. Ensimmäinen on Pepe & Paradisen, niin ikään Donnerin sävellyksiä sisältävä Niin vähän on aikaa. Toinen on ulkomaita myöden ylistetty vuoden 2014 menestysalbumi Pepe & Saimaa. Suuri ansio Pepen ohella tästä kuuluu albumin tuottajalle, sovittajalle ja musiikilliselle johtajalle Matti Mikkolalle. Myös vuoden 1976 Sinulle albumi on soi edelleen tyylikkäästi. Levyn tuottajaksi on merkitty Vexi Salmi, mutta ilmeisesti suurempi merkitys lopputulokseen on sovitukset tehneellä ja studio-orkesteria johtaneella Markku Johanssonilla.

Pepen tuotanto on ollut hieman epätasaista. Minusta tuntuu, että Pepe on niitä artisteja, joka tarvitsee hyvän tuottajan onnistuakseen täysin. Tästä hyviä esimerkkejä ovat juuri nuo edellä mainitsemaani levyt. Monista ilman varsinaista tuottajaa itse tehdyistä levytyksistä jää vähän sellainen tuntuma, että Pepe on päästänyt itsensä hiukan liian helpolla. Osa, erityisesti 80-luvulla tehdyt, äänitteet on tehty pienemmillä resursseilla, mikä sekin tietysti vaikuttaa lopputulokseen. Hyvä tuottaja on toki monen muunkin artistin ja bändin tärkeä kumppani.

Pepe & Saimaa

Muualta löytyviä

Netistä löytyy nykyään useimpien vähänkin merkittävämpien artistien tai bändien diskografiat eli ääniteluettelot. Diskografioiden kattavuus vaihtelee suuresti. Parhaimmillaan ne sisältävät pelkän luettelon lisäksi täydelliset julkaisutiedot sekä tarkat erittelyt äänitteiden julkaisuformaateista, sisällöstä ja äänitteiden tekoon osallisista.

Artisti- / bändikohtaiset diskografiat löytyvät yleensä artistin tai bändin omilta sivuilta. Lisäksi monet harrastajat ovat julkaisseet suosikkiensa diskografioita omilla nettisivuillaan. Valitettavasti moni harrastaja on luopunut sivujensa ylläpidosta ja osa hienoista diskografioista on kadonnut bittiavaruuteen. Alla esittelen lyhyesti poimintoja netistä vielä löytyvistä musiikin harrastajien laatimista diskografioista.

Artistikohtaisten diskografioiden lisäksi löytyy monia laajempia diskografiasivustoja ja äänitetietokantoja. Alla esittelen itse käyttämiäni tai muuten silmiini sattuneita mielenkiintoisia diskografioita ja äänitetietokantoja.

Kotimaisin voimin tehtyjä

Bluespedia / Instropedia / Kantripedia

Blues News -lehden nettisivuilta löytyy laaja tietokanta Suomessa julkaistuista blues, kantri ja juuri-instrumentaalimusiikin äänitteistä. Äänitteistä tietokannasta on varsin suppeat tiedot, mutta äänitteiden määrä on valtava. Eipä taida löytyä montaa levyä noiden otsakkeiden alta, jota ei tietokannasta löytyisi. Äänitetietojen lisäksi tietokannasta löytyy laajasti myös bändien kokoonpanotietoja.

Bluesjulkaisuja tietokannasta löytyy myös ulkomaisilta artisteilta siltä osin kuin niistä löytyy jokin suomikytkentä. Palvelussa kerrotaan, ettei se sovellu mobiililaitteilla käytettäväksi, mutta näyttää se toimivan omalla puhelimellani ihan kohtuullisesti. Tietojen käyttäminen tapahtuu valintalistojen avulla, varsinaista hakutoimintoa ei palvelussa näy olevan.

Wagadangdula

Pete Hoppula, joka on ollut pääarkkitehtina edellä mainitunkin palvelun toteutuksessa, on todellinen diskografiafriikki. Hänen WangDangDula.com -tietokantansa on huikean laaja aarreaitta rock'n'rollin, rhythm'n'blues ja bluesin ystäville. Peten mukaan verkkosivuston perusajatuksena on vain antaa lukijalleen diskografista tietoa muutamasta sadasta satunnaisesta rock'n'roll / blues / rhythm'n'blues -artistista, bändeistä ja levy-yhtiöistä. En muista milloin törmäsin ensimmäisen kerran WangDangDulaan, mutta kauan siitä jo on ja sen huomaan myös kertyneen sisällön määrästä.

Omana osionaan palvelussa on Nordic Scene -osio, josta löytyy tietoja mm. ulkomaisten julkaisujen suomi- ja ruotsipainoksista, sekä suomalaisten artistien ja bändien ulkomailla julkaistuista levyistä ja paljon muutakin. Kun palvelun sisältö on kansainvälistä, on sen kielenä luonnollisesti englanti. Palvelun heikkous on vanhanaikainen, staattinen käyttöliittymä. Mobiililaitteille palvelu ei siksi sovellu lainkaan.

Fin-A-Billy Page

Tapio Väisäsen Fin-A-Billy Page sisältää laajan diskografiaosuuden. Sivuilta löytyvät diskografiat monilta rockabilly-artisteilta, mm. Mac Curtis, Charlie Feathers, Dale Hawkins, Gene Summers ja Charlie Rich. Erikoisuutena on Eddie Cochranin diskografia, joka sisältää Eddien omien levytysten lisäksi myös kaikki ne levytykset, joissa Eddien oli mukana studiomuusikkona, ainakin ne mitä tiedossa on. Artistidiskografiat ovat pääosin sessiodiskografioita eli niissä on tiedot, levytyspaikasta ja -ajasta sekä levytetyistä biiseistä levytyssessioittain.

Artistidiskografioiden lisäksi Väisänen on listannut neljän levymerkin tuotannon. Nämä ovat luonnollisesti rockabilly-genreen erikoistuneita levymerkkejä. Mukana on kaksi amerikkalaista levymerkkiä, Ronny Weiserin perustama Rollin' Rock ja Crest. Kotimaisista levymerkeistä listaukseen ovat päässeet Pete Hakosen Goofin' ja Mika Myyryläisen Bluelight. Jälkimmäistä ei tosin voi pitää pelkästään rockabilly-genreen keskittyneenä, vaan Myyryläinen on julkaisut laajemmin rootsmusiikkia. Näiden diskografioiden tietosisältö vaihtelee hieman levymerkeittäin, mutta pääasiallinen sisältö on: julkaisunumero, artisti ja julkaisun nimi.

Ulkoasultaan Väisäsen diskografiat ovat karun yksinkertaiset. Kuvia äänitteistä niissä ei juurikaan ole. Tämänkin palvelun toteutus on jo vanhanaikainen ja mobiililaitteilla sivujen lukeminen ei ole kovin sujuvaa.

Wigwam - Nuclear Netclub

Mikko Meriläisen toimittama Wigwam - Nuclear Netclub -sivusto pitää sisällään tarkat tiedot Wigwamin äänitejulkaisuista. Albumit, singlet ja kokoelmalevyt ovat kreditoitu hienosti. Albumien osalta kerrotaan biisit ja niiden kirjoittajat, julkaisutiedot ja uudelleen julkaisut, tiedot levyillä soittavista muusikoista ja muista äänitteiden tekoon osallistuneista. Lisäksi löytyy lyhyet esittelyt levyistä ja eri lehdissä julkaistuja arviointeja tai esittelyjä levyistä. Useimmista lauluista löytyy myös sanat ja sointumerkinnät.

Singleistä on julkaisutiedot ja niiden sisältävät biisit sekä tiedot miltä albumeilta ne ovat peräisin. Eri esittäjien musiikkia sisältävistä kokoelmista mainitaan julkaisutiedot ja niillä olevat Wigwamin biisit. Diskografiaa täydentävät upeasti myös bändin jäsenten muun tuotannon esittely sekä tiedot muiden artistien levyttämistä Wigwam-biiseistä. Diskografia sisältää myös paljon kuvia äänitteistä. Ikään kuin bonuksena on vielä Wiguja edeltäneen Blues Sectionin diskografia. Extra-bonuksena löytyy myös toisen aikalaisen progebändin eli Tasavallan Presidentin diskografia otsikolla Caught in the Net.

Toki sivusto sisältää paljon muutakin kuin Wigwamin diskografian. Tietysti löytyy myös kertomus bändin taipaleesta sekä esittelyt kaikista bändissä soittaneista muusikoista, kuten myös bändin sukupuu, joka näyttää kumman tutulta. Edelleen sivuilta löytyy tiedot bändin radio- ja televisioesiintymisistä, kirjallisuusluettelo, kuvia vanhoista keikkailmoituksista ja vaikka mitä. Sivuston ainut heikkous on sen vanhentunut toteutus, sivusto ei ole mobiiliystävällinen.

Banderolli -88

Hurriganes keräilysivu ei ole varsinainen diskografia, mutta sieltä löytyy tiedot Hurriganesien äänitteistä vuosilta 1973-1988 eli bändin lopettamiseen saakka. Myöhempiä Remu & Hurriganes julkaisuja ei täältä löydy. Nimiensä mukaisesti sivusto on suunnattu keräilijöille. Äänitejulkaisuista löytyy eri painosten tiedot ja esimerkillisen tarkasti kerrotaan runsaan kuvituksen avulla, miten painokset eroavat toisistaan. Julkaisuformaateista esitelty vinyyli lp:t ja singlet, c-kasetit. Myös kotimaisten bändien osalta harvinainen sessiodiskografia löytyy sivuilta. Erikoisuutena sivuilta löytyy myös kuvat bändin kulta- ja timanttilevyistä. Bändin jäsenten soololevyt tuolta ajanjaksolta esitellään myös sivuilla.

Tiedot ja kuvat monenlaisesta muustakin Hurriganes keräilykamasta löytyy näiltä sivuilta, kuten kunnioitettava kokoelma Hurriganes-julisteita, kortteja, rintanappeja, paitoja, listaus fan-club -lehdistä ym. Vuosien 1973-1981 keikkanauhojen listaus antaa hyvän katsauksen bändin keikkaohjelmistoon noina vuosina ja sivuilta löytyy myös ilmeisen kattava listaus Hurriganesin keikoista vuosilta 1971-1988. Bändin historiaan voi paneutua myös sivuilta löytyvä lehtiartikkelikokoelman avulla. Vaatimattomasta ulkoasusta huolimatta arvokas taltiointi suomalaisen superbändin historiasta.

Dave Lindholm - Sitähän se kaikki on

Jaska Riihiluoman toimittama Dave Lindholmin diskografia ilmestyi 1995 eli samaan aikaan kuin Daven 4CD-kokoelma Sitähän se kaikki on. Diskografia sisälsi tuolloin kaikki Daven siihen mennessä ilmestyneet albumit. Myöhemmin siihen on lisätty kokoelman jälkeen ilmestyneet 31 albumia. Kustakin albumista löytyy kohtalaisen laaja esittelyteksti, josta löytyy hienosti taustatietoa albumista ja samalla vähän historiaa Daven tunnetusti hyvin monipuolisesta muusikon taipaleesta. Sen lisäksi kerrotaan albumin biisilista ja levyllä soittavat muusikot instrumentteineen sekä pääosin myös tietoa muista äänitteen valmistukseen osallistuneista. Erillistä singlediskografiaa ei ole mukana, mutta kunkin albumin kohdalla ainakin pääosin kerrotaan kyseiseltä albumilta julkaistut singlet.

Sivuston ulkoasu on yksinkertaisen tyylikäs, toimii auttavasti myös mobiililaitteilla, vaikkei mobiilikäyttöä ole varsinaisesti toteutuksessa huomioitu. Kuvitusta on hyvin niukasti ja kuvat ovat turhan pieniä. Sivusto on osa Jarmo Latva-Äijön eli Latviksen Rockdata -palvelua. Rockdata oli 90-luvulla ilmestyessään ainutlaatuinen ja kunnianhimoinen suomalainen Rock-portaali, mutta on nyt kuopattu, onneksi se löytyy kuitenkin Internet Archive -arkistopalvelusta. Rockdatan sisältö olikin niin laaja, että sen ylläpito tai konvertoiminen tämän päivän vaatimusten mukaiseksi vaatisi runsaasti resursseja.

Dumari ja Spuget Bailaa

Jukka Leinon Tuomari Nurmio diskografia on myös hieno esimerkki hyvin toteutusta diskografiasta. Se on sisällöltään erinomainen. Siitä löytyy Nurmion eri kokoonpanojen kanssa tekemät singlet ja albumit vinyyli ja cd-formaatissa. Kunkin levyn tiedoista löytyy levylle sisältyvät biisit ja niiden kirjoittajat (yleensä Nurmio itse) sekä kappaleilla soittavat muusikot ja yleensä myös muut äänitteen tekoon osallistuneet. Kirjattu on tietysti myös julkaisunumerot ja liitetty kansikuva tai etiketti, sekä tiedot myös mahdollisista uudelleen julkaisuista. Mukana on myös ne muiden artistien levyt, joilla Nurmio on vieraillut.

Erikseen on omana kokonaisuutenaan promo-julkaisut, joita Nurmiolta on ilmestynyt myös yllättävän paljon. Samoin kokoelmalevyt on omana ryhmänään. Kiitettävän paljon on myös kuvia ääniteistä. Diskografian lisäksi Leinon sivuilta löytyy paljon muutakin; uutisia, keikkakuvia, tietoa tulevista keikoista, lista Nurmion esiintymisistä radiossa, tv:ssä, elokuvissa ja videoilla, kirjallisuusvinkit ja Nurmio-aiheisia linkkejä.

Tekninen toteutus on tässäkin aika simppeli, selvästi on keskitytty sisältöön. Käyttöliittymä on selkeä, kuten koko sivustokin. Sivut toimivat hyvin pc-tietokoneella. Tämän, kuten muidenkin esittelemieni diskografiasivujen toteutus on aloitettu ennen mobiiliaikaa ja sen huomaa, mobiilikäyttöä tämäkään toteutus ei erityisesti tue. Kyllä sivuja silti kohtuullisesti pystyy mobiililaitteilla lukemaan.

Anki Bosse Robert (TOP-LP 503)

Veikko Tiiton toimittamat diskografiat

Oulunsalolainen Veikko Tiitto on laatinut yli sadan suomalaisen artistin tai yhtyeen diskografiat omille Veikon sivuilleen. Näiden lisäksi Tiitto on kirjoittanut artikkeleita suomalaisista musiikin vaikuttajista jo lopetetuille, mutta Internet Archive -palveluista edelleen löytyville, Populaarimusiikin Museon sivulle. Tiitto on toimittanut yhden diskografian myös kirjana, vuonna 2007 Pop-lehden julkaisema "Veikko Lavi Diskografia 1951-2006".

Tiiton laatimat diskografiat sisältävät pääosin vuosina 1929-1979 levyttäneiden suomalaisten iskelmäartistien ja yhtyeiden tuotantoa. Tiiton mukaan ne ovat häneen omaan musiikinharrastukseen perustuvaa dokumentointia. Nämä musiikin tekijät edustavat pelkästään hänen omia suosikkejaan, joista osa on suurelle yleisölle ja varsinkin nuorelle ikäpolvelle tuntemattomia. Tiitto on tehnyt diskografiat kunnianosoituksena heille ja heidän merkittävälle elämäntyölleen. Puhtaiden iskelmäartistien lisäksi Tiitto koonnut diskografian myös esimerkiksi seuraavien esittäjien tuotannosta: Anki, Cumulus, Hullujussi, Jormas, Kaseva, Kari Kuuva, Muksut, The Renegades, Rauli Somerjoki ja The Sounds.

Tiiton laatimien diskografioiden laajuus vaihtelee suuresti, kattavimmat diskografiat löytyvät Kirka ja Sammy Babitzinin, Rauli Badding Somerjoen, Tapio Heinosen sekä Jamppa Tuomisen tuotannosta.

Muita kotimaisen voimin tehtyjä diskografia-sivustoja

Petteri Ojan Sarjakuvarock -sivustolta löytyy myös runsaasti taulukkomuotoon tehtyjä diskografioita suomalaisten artistien tuotannosta. Äänitteistä kerrotaan julkaisun nimi, julkaisunumero ja julkaisuvuosi. Listattuna on mm. Hectorin, Tuomari Nurmion, Jaakko Tepon, M.A.Nummisen, Kasevan ja Tabula Rasan tuotanto. Perusteellisimmin esitellään Moog Konttisen ja A.P. Sarjannon tuotanto.

Artistikohtaisista diskografoista sisällöltään kiitettäviä ovat Huojuvan ladon ja sen nokkamiehen Suonna Konosen discografiat. Kumpikaan ei valitettavasti sovellu mobiilikäyttöön.

Tekniseltä toteutukseltaan mallikas on Apulannan diskografia. Sivu skaalautuu hyvin erilaisille laitteille, joten myös mobiilikäyttö on vaivatonta. Tietosisältö puolestaan on aika suppea. Positiivista on kuitenkin se, että biisien nimiä klikkaamalla avautuu lauluteksti.

Poimintoja maailmalta

Monet kansainväliset palvelut ovat luonnollisesti pitkälle kaupallistettuja ja osin varsin tuottavaakin bisnestä.

Discogs

Useimmat äänilevyjen ystävät tuntevat toki yleisimmät netin äänitetietokannat. Niistä ylivoimaisesti suosituin ja monella tapaa ylivertaisin on vuonna 2000 julkaistu yhdysvaltalainen Discogs, josta tätä kirjoitettaessa löytyy noin 12,5 miljoonaa äänitettä. Palvelun tietosisältö vaihtelee julkaisuittain, mutta parhaimmillaan yksittäisestä julkaisusta löytyy kaikki mahdollinen tieto. Palvelu toimii myös kaupantekoalustana eli sen kautta voi myydä ja ostaa äänitteitä. Palvelusta löytyy luonnollisesti myös äänitteiden hintatiedot.

45cat & 45worlds

Toinen laaja äänitetietokanta on 45cat ja sen rinnakkaispalvelu 45worlds. 45cat on omistettu 7-tuuman/45-rpm vinyylisinkuille ja EP-levyille. Palvelusta löytyy vuoden 2020 lopussa 1,1 miljoonan levyn tiedot. Julkaisun perustietojen lisäksi palvelusta löytyy kuvia etiketeistä ja singlepusseista.

Palvelu sisältää myös foorumin, jossa voi keskustella kaikesta levyihin ja musiikkiin liittyvästä. 45worlds sisälsi vuoden 2020 lopussa lähes 200.000 vinyylialbumia, n. 115.000 cd-albumia, 44600 cd-singleä sekä 78-kierroksen levyjä, ison joukon eri formaattien kasettijulkaisuja, kelanauha-, DAT- ja DCC-julkaisuja sekä livemusiikkia.

Keith Flynn's Elvis Pages

Ylivoimaisesti eniten käyttämäni diskografia on Keith Flynnin uskomattoman laaja Elvis-sivusto. Sieltä löytyy Elviksen levyjulkaisujen lisäksi tarkat tiedot kaikista Elviksen levytyssessiosta, myös tiedot Elviksen live- ja harjoitus- ja kotitallenteista, haastatteluista, erillinen Follow That Dreams julkaisujen diskografia, Elvis Monthly -lehdet vuosilta 1960-2000 ja monenlaista muuta triviaa Elviksestä. Valitettavasti sivuston toteutus ei ole tämän päivän standardien mukainen ja käyttöliittymä on hieman kökkö, eikä oikein mobiiliystävällinen. Sivujen käyttö ei näy onnistuvan vpn-yhtydellä, mikä tuntuu turhalta rajoitukselta.

Elvis On CD

Toinen mainio, erityisesti cd-levyjen ystäville soveltuva sivusto on saksalaisen Stephan Kruegerin ylläpitämä Elvis On CD. Se sisältää tiedot kattavat kaikista virallisista RCAn, BMGn, Sonyn ja Follow That Dreamin CD:llä julkaisemista Elvis-äänitteistä. Mukana on tiedot kaikista eri maissa julkaisuista versiosta, myös promo- ja bootleg-julkaisusta ym. Tämäkin sivuston käyttöliittymä on vanhentunutta tekniikkaa (html 4) ja soveltuu huonosti mobiilikäyttöön.

The Band Discography

Yksi kattavimmista bändidiskografoista on norjalaisen Jan Hoibergin toimittama The Band -diskografia. Se kattaa kaikki yhtyeen varhaisetkin muilla nimillä tehdyt äänitteet, tietysti kaikki The Band nimellä eri formaateissa julkaistut äänitteet ja tiedot niiden uusintajulkaisuista. Julkaisujen sisällöistä on tarkat tiedot, joita täydentää runsaat sanalliset kommentit ja esittelyt.

Julkaisujen lisäksi on erikseen sessiodiskografia vuosilta 1967-1999, jossa kerrotaan millä äänitteillä kukin sessiossa äänitetty biisi on julkaistu. Diskografia kattaa myös bändin jäsenten soolojulkaisut ja myös tiedot niistä muiden artistien levyistä, joilla joko bändin jäsenistä on vieraillut. Lähes kaikista julkaisuista on runsas kuvitus. Harmi, etteivät audiolinkit enää toimi. Ne voisi korvata Spotify-linkeillä. Vanhaa tekniikkaa (html 3.2) ovat nämäkin sivut, mutta siihen nähden yllättävän hyvin käyttö onnistuu myös mobiililaitteilla.

The Beatles Bible

Beatles-tuotantoa esitteleviä diskografioita netistä löytyy useita. Kattavin Beatles-diskografia löytynee täältä: The Beatles Bible. Se sisältää paljon muutakin kuin diskografian. UK ja US-julkaisujen lisäksi täältä löytyy tiedot myös monien muiden maiden julkaisuista, myös suomalaiset julkaisut. Tietenkin myös bändin jäsenten soolojulkaisujen tiedot on kattavasti kirjattu Bibleen. Kaikista julkaisuista on uskomattoman tarkat tiedot. Bible sisältää myös aakkosellisen hakemiston kaikista Beatles-biiseistä, kattavan historian, kaikki promovideot ynnä muuta. Loistavan sisältönsä lisäksi Bible saa pisteet myös teknisestä toteutuksesta. Palvelu on responsiivinen eli se toimii moitteettomasti myös mobiililaitteilla. Palvelua ylläpitää Cardiffissa, Walesissa asuva Joe Goodden.

Beatles for Sale etiketti

Toinen erityisesti levyjen keräilijöitä varmasti kiinnostava Beatles-diskografia on The Beatles Australian Records Labelography. Täältä löytyy tiedot kaikkien Beatlesien Australian vinyylijulkaisujen eri versioiden tiedot, kaikista on kerrottu julkaisupäivät ja matriisinumerot. Lähes kaikista julkaisuista on myös levyetikettien kuvat ja muuta tietoa eri julkaisuversioiden eroista, "kullanarvoista" tietoa kerääjille. Sivustosta vastaa Drummond Grieve.

Country Music Discographies

Blogger-blogialustalle toteutettu Country Music Discographies on mielettömän laaja kantrimusiikin tietokanta. Se sisältää tuhansien kantriartistien ja bändien levytyssessioiden ja äänitejulkaisujen tiedot. Tietoja ylläpitävät kymmenet, jollei sadatkin kantrin harrastajat ympäri maailmaa. Löytyypä joukosta myös tuttuja suomalaisiakin nimiä.

Sivustoa ylläpidetään jatkuvasti, päivityksiä näyttää tulevan lähes päivittäin ja ylläpitäjillä tuntuu olevan pääsy hyvin luotettaviin lähteisiin. Sivusto ei rajaudu mitenkään tiukasti kantriin, vaan sieltä löytyy myös rock'n'roll -artistien tuotantoa. Blogi-alustasta johtuen käyttöliittymä on hyvin askeettinen ja hankalakäyttöinen erittäin laajaan sisältöönsä nähden. Selaimen hakutoimintoa käyttäen tiedon haku toimii välttävästi.

The Online Discographical (78rpm) Project

Steven Abramsin ja Tyrone Settlemierin monien keräilijöiden avustuksella luoma The Online Discographical (78rpm) Project on myös käsittämättömän laaja vuosikymmenien työn tuloksena syntynyt tietokanta 78-kierroksen äänilevyistä eli suomalaisittain savikiekoista. Se kattaa varmasti satojen levymerkkien julkaisut aina viime vuosisadan alkupuolelta alkaen. mukana on niin isoja (Atlantic, Capitol, Victor), kuin hyvin pieniäkin levymerkkejä.

Suurin osa tiedoista on yhdysvaltalaisista julkaisusta, mutta mukana myös paljon eurooppalaisia julkaisuja. Suomalaisia levymerkkejä tai julkaisuja en havainnut, mutta jotain ruotsalaisia näkyy olevan. Käyttöliittymä on jälleen vanhahtava ja alkeellinen, josta johtuen mobiilikäyttö on haasteellista. Projektilla on myös omat Facebook-sivut.

Both Sides Now - Album Discographies

Toinen erittäin laaja diskografia sivusto on Both Sides Now - Album Discographies, jota ylläpitävät Mike Callahan, David Edwards, Patrice Eyries, Randy Watts ja Tim Neely sekä suuri joukko heitä avustavia vapaaehtoisia. Heidän kokoamansa diskografia kattaa varmaankin useamman tuhannen ilmeisesti yhdysvaltalaisen levymerkien julkaisemien albumien tiedot jostakin 1940-luvulta tälle vuosituhannelle. Diskografioiden tekninen toteutus vaihtelee, osa on julkaistu hyvin alkeellisina nettisivuina, osa pdf-tiedoistoina. Tietosisältö on varsin niukka, pääsääntöisesti albumista kerrotaan vain julkaisunumero, julkaisun ja artistin nimi, sekä albumin sisältämien kappaleiden nimet. Jonkin verran löytyy myös albumien kansikuvia, mutta esimerkiksi julkaisuformaattia ei kerrota.

Palvelusta löytyy varmasti monta sellaistakin albumia, joita ei löydy Discogs-tietokannasta, mutta yksittäisen albumin osalta tietosisältö on selvästi suppeampi kuin Discogsissa. Palvelu sisältää myös lyhyitä kertomuksia joidenkin levymerkkien historiasta. Samoin osin kerrotaan, millainen levyetiketti levymerkillä on ollut eri aikoina käytössä. Samoin palvelusta löytyy keskustelufoorumin rekisteröityneille käyttäjille. Käyttöliittymä on erittäin yksikertainen ja noin suuren aineiston osalta samalla hyvin epäkäytännöllinen. Mobiilikäyttöä ei tueta.

Global Dog Productions

Global Dog Productions on laaja singlelevyjen diskografiapalvelu. Se kattaa ilmeisesti tuhansien yhdysvaltalaisten, australialaisten, kanadalaisten ja isobritannialaisten levymerkkien 45 ja 78-kierroksen singlejulkaisuista ilmeisesti 1940-luvulta ainakin 1990-luvulle saakka. Tiedot esitetään levymerkkikohtaisesti julkaisunumero järjestyksessä. Kustakin singlestä kerrotaan julkaisunumero, esittäjä, kappaleiden nimet ja ilmeisesti julkaisuvuosi. Osin julkaisuajankohta kerrotaan tarkemminkin.

Tietosisältö on tässäkin palvelussa laaja, osin palvelusta löytyy myös EP ja LP-julkaisuja, mutta ei ilmeisesti kovin kattavasti. Tämänkin palvelu on tekniseltä toteutukseltaan vanhanaikainen ja käyttöliittymältään epäkäytännöllinen näin suuren aineiston käyttöön, erityisesti se näkyy mobiilikäytössä.

Kommentoi / Anna palautetta!

Oliko artikkelista hyötyä sinulle? Mitä esimerkillisesti toteutettuja tai hyödyllisiä diskografoita tai äänitetietokantoja sinä olet löytänyt?